Петима от заложниците излязоха от кафенето в Сидни

Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства в града
Обновена: 15 дек 2014 16:34 | 15 дек 2014 09:06, Елка Василева
73

Снимка: БТА

 

Петима души досега са напуснали кафенето в центъра на Сидни, където от повече от 10 часа въоръжен мъж държи неизвестен брой заложници.

Първоначално от кафенето излязоха трима мъже - двама от централния вход, а третият - от страничен.
По-късно две жени с престилки - вероятно от персонала, излязоха на бегом от заведението, съобщиха агенциите.

Малко по-късно беше съобщено, че шести заложник е успял да напусне кафенето - това пише в акаунта в Туитър на телевизия Sky News. Полицията обаче не потвърди тази информация.

Не е ясно дали заложниците са били освободени от похитителя или са успели да избягат.

Още по темата

Австралийски медии съобщават, че заложниците в кафенето са се свързали с тях и са предали две искания на похитителя - да говори с премиера на Австралия Тони Абът и в кафенето да бъде донесен флаг на групировката Ислямска държава.

Според местни телевизии мъжът носи раница и пояс с експлозиви, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства - две в кафенето и две на други места в града, съобщи телевизия Ченъл 10.

Полицията, която разпитва хората, излезли от кафенето, за да събере информация за това, което се случва вътре, отказва да уточни броя на заложниците, посочва Ройтерс.

Полицейски комисар Катрин Бърнс съобщи малко по-рано, че полицаите са установили контакт с похитителя. По думите й няма сведения някой от заложниците да е пострадал. Предполага се, че похитените са между 20 и 30.

Мотивите на похитителя не са известни.

Въоръжен мъж взе заложници в кафене на шоколадовата компания "Линд" на централния площад "Мартин" около 9,45 ч. местно време (малко след полунощ българско). На витрината на заведението се виждат двама заложници да държат черно знаме с надпис на арабски език.

Полицията бързо отцепи площада и няколко прилежащи улици.

Засега тя знае само за един похитител, но не изключва да има и други. Полицейски комисар отбеляза по-рано, че засега случаят се разглежда като въоръжено нападение.

Площад "Мартин" е разположен в центъра на Сидни. На него се намират Централната банка на Австралия, една от най-големите търговски банки "Комънуелс" и генералните консулства на САЩ и Пакистан. Недалеч от площада е и сградата на парламента на щата Нов Южен Уелс.

Премиерът Тони Абът, който напоследък предупреждава, че радикални елементи планират удари срещу мишени в Австралия, заяви, че засега признаците са за "политически мотивирана ситуация в кафенето", посочва Ройтерс.

Междувременно компанията "Линд" съобщи, че затваря всичките си заведения в Австралия, предаде ТАСС.

Малко преди началото на заложническата драма в Сидни полицията задържа мъж по подозрения във финансиране на Ислямска държава (ИД). Арестът бе извършен в рамките на операции за прекъсване на притока на пари и бойци за джихадистката групировка, на чиято страна в Сирия и Ирак се сражават десетки австралийци.

Австралия е в повишена готовност за евентуални нападения от страна на радикализирани мюсюлмани, включително нейни граждани, които са се завърнали от конфликтни райони в Близкия изток.

Властите повишиха терористичната заплаха и проведоха поредица привлекли общественото внимание операции в големи градове.

По-рано премиерът Тони Абът съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, подпомагани от около 100 базирани в самата Австралия свои съмишленици, пише БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vко каза, ко?
50
1
 
3
 
! Отговори
арефц преди 9 години
хаха, тоя е объркал знамето, досега го гледах по яху тв. едно от исканията му е да му дадат правилното знаме на ислямистите, wtf lol.
49
4
 
3
 
! Отговори
v преди 9 години
Сирия е крепостта белязана за унищожение като след това следва Иран и Русия.Падане на Русия значи падане на християнската цивилизация.Дали света ще остане в ръцете на талмудокабалистите или изманифактурените Неислямски Недържави е все едно-и двете са едно и също-пример-зверствата на ционизма в концлагер Газа и варварството над Палестина от 1948,зверствата на наемниците в Сирия.Обезглавяване на"неверниците"е наказанието и на двете сатанистки единици за наказание.
48
0
 
3
 
! Отговори
, преди 9 години
Много снимки, много нещо.Ако действително имаше истинска война на тероризма,то световната медия би показвала ежедневно победите на Сирийската армия водеща най-голямата в историята война срещу терористи канибали и главорези като Свободната"Сирийска"армия.алНусра,НеИслямската Недържава и подобни които искат падане на Средния изток за ционоуахабистки интереси.ANNA NEWS Кассаб освобожден .https://youtube/watch?v=dA27PzPW08M
47
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Крим е руски а Флорида е испанска.
46
3
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Гуантанамо е кубинска теретория,незаконно окупирана от САЩ.
45
0
 
18
 
! Отговори
s преди 9 години
Ех, Синди, Синди. Знаех, че много те хапе кучето, но така да откачиш не очаквах. И какво са ти виновни хората, че си див *** с чалга манталитет (справка "клипчето" ти, в което си надупил мазнотия насред центъра) и болни амбиции? И все пак, живееш в *** на собствената си комплексирана същност.
44
4
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
Случая веднага ще се потули ако се окаже че е косоварски албанец.
43
4
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
Тони Абът има неколко знамена на Ислямска Държава в кабинета си.
42
0
 
7
 
! Отговори
юнака преди 9 години
тия терористи които са в кафенето са от умерените ислямисти,значи австралииската полиция трябва да ги почерпи с кафенце,нали тия брадати ислямисти се борят за човешките права в Сирия .
41
11
 
3
 
! Отговори
сидни ав$$тралия преди 9 години
Скотове ако някога сте живял извън този *** ще забележите че колкото по далеч от тоя *** толкова по добър става животаНе знам що така но е факт.Преди живях в западна европа сега от няколко години живея в Сидни което е още по далеч и от Америка и затова сме 4-та година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, острови
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-късно две жени с престилки - вероятно от персонала, излязоха на бегом от заведението, съобщиха агенциите.Малко по-късно беше съобщено, че шести заложник е успял да напусне кафенетo"Това е бил чистача на заведението, нашият приятел $иднито от Хав$тралия. Не е могъл да напусне, без първо да удари една стирка и да измие чиниите, истински професионалист. Ще ни липсва, сега няколко дни няма да има достъп до безплатен интернет, докато свърши драмата.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С техните камъни - по техните глави.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Osvobodenite maje i dvete rabotnichki sa s musulmanski proizhod. Ako ne izpalniat iskaniata na islamista hristianite i evreite namirashti se v kafeneto shte sa jertva.
37
0
 
1
 
! Отговори
Смешници преди 9 години
До 39 имах в предвид.
36
0
 
15
 
! Отговори
До $идни Ав$$стралия преди 9 години
$idney ейй предай са бе ! Ще ти признаем, че си от там. Не знаехме, че си луд толкова. Само не си го изкарвай на симпатичните дръпнати пампайчета гаст-арбайтерчита в Ав$$$стралия
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка мюсюлманска твар в белите страни трябва да е с чип-бомба в мозъка! И когато му скимне да взема заложници в името на пикливия си алах, чипа се активира и толкова, няма драми няма заложници, няма жертви, само пръскана мазилка от празна мюсюлманска тиква!
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лелеее, оня *** баш заложническата драма в театъра дал за пример!Ххахах, че това е пример за пълен провал ве русофилче смешно!
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз за това не ходя по кафенета :) Само грип и терористи по там!
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се хабете да му отговаряте на Сидни. За него важи с пълна сила израза, че луд умора няма. Такава тежка болест като неговата - биполярно разстройство на личността не пожелавам на никого.