Петима от заложниците излязоха от кафенето в Сидни

Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства в града
Обновена: 15 дек 2014 16:34 | 15 дек 2014 09:06, Елка Василева
73

Снимка: БТА

 

Петима души досега са напуснали кафенето в центъра на Сидни, където от повече от 10 часа въоръжен мъж държи неизвестен брой заложници.

Първоначално от кафенето излязоха трима мъже - двама от централния вход, а третият - от страничен.
По-късно две жени с престилки - вероятно от персонала, излязоха на бегом от заведението, съобщиха агенциите.

Малко по-късно беше съобщено, че шести заложник е успял да напусне кафенето - това пише в акаунта в Туитър на телевизия Sky News. Полицията обаче не потвърди тази информация.

Не е ясно дали заложниците са били освободени от похитителя или са успели да избягат.

Още по темата

Австралийски медии съобщават, че заложниците в кафенето са се свързали с тях и са предали две искания на похитителя - да говори с премиера на Австралия Тони Абът и в кафенето да бъде донесен флаг на групировката Ислямска държава.

Според местни телевизии мъжът носи раница и пояс с експлозиви, но тази информация не може да бъде потвърдена.

Похитителят казал на заложниците, че е поставил четири взривни устройства - две в кафенето и две на други места в града, съобщи телевизия Ченъл 10.

Полицията, която разпитва хората, излезли от кафенето, за да събере информация за това, което се случва вътре, отказва да уточни броя на заложниците, посочва Ройтерс.

Полицейски комисар Катрин Бърнс съобщи малко по-рано, че полицаите са установили контакт с похитителя. По думите й няма сведения някой от заложниците да е пострадал. Предполага се, че похитените са между 20 и 30.

Мотивите на похитителя не са известни.

Въоръжен мъж взе заложници в кафене на шоколадовата компания "Линд" на централния площад "Мартин" около 9,45 ч. местно време (малко след полунощ българско). На витрината на заведението се виждат двама заложници да държат черно знаме с надпис на арабски език.

Полицията бързо отцепи площада и няколко прилежащи улици.

Засега тя знае само за един похитител, но не изключва да има и други. Полицейски комисар отбеляза по-рано, че засега случаят се разглежда като въоръжено нападение.

Площад "Мартин" е разположен в центъра на Сидни. На него се намират Централната банка на Австралия, една от най-големите търговски банки "Комънуелс" и генералните консулства на САЩ и Пакистан. Недалеч от площада е и сградата на парламента на щата Нов Южен Уелс.

Премиерът Тони Абът, който напоследък предупреждава, че радикални елементи планират удари срещу мишени в Австралия, заяви, че засега признаците са за "политически мотивирана ситуация в кафенето", посочва Ройтерс.

Междувременно компанията "Линд" съобщи, че затваря всичките си заведения в Австралия, предаде ТАСС.

Малко преди началото на заложническата драма в Сидни полицията задържа мъж по подозрения във финансиране на Ислямска държава (ИД). Арестът бе извършен в рамките на операции за прекъсване на притока на пари и бойци за джихадистката групировка, на чиято страна в Сирия и Ирак се сражават десетки австралийци.

Австралия е в повишена готовност за евентуални нападения от страна на радикализирани мюсюлмани, включително нейни граждани, които са се завърнали от конфликтни райони в Близкия изток.

Властите повишиха терористичната заплаха и проведоха поредица привлекли общественото внимание операции в големи градове.

По-рано премиерът Тони Абът съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, подпомагани от около 100 базирани в самата Австралия свои съмишленици, пише БТА.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
12
 
! Отговори
"до смешници&qu преди 9 години
Никого не помляха братушките, пуснаха газ, застреляха заспалите терористи, за да не кажат кой ги праща, и приспаха завинаги 120 заложници.При братушките винаги терористите изчезват, те ги пращат, те ги чистят.
30
0
 
3
 
! Отговори
мръсен циганин преди 9 години
До СмешнициНапълно съгласен с вас трябва да се действа с твърда ръка иначе ти се качват на главата както го е казал народът со блага дума со малко кютеко!!
29
2
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Те братушките със сигурност ще се справят с терористите, но при тях и половината от заложниците ги пиши бегали.Не че и сега не може да стане някакво мазало, понеже в такива ситуации с взети заложници хич не е лесно да се действа.
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия ав$тралийци пак се обоcpaxa!
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се се смейте на Сиднито, защото това което нас може да ни стигне е несравнимо по-лошо. Освен ако имаме небългарско самозъзнание, разбира се, за което работят усилено всички национални телевизии.
26
12
 
35
 
! Отговори
Смешници преди 9 години
Само братушките знаят как да се оправят със заложници. Спомняте ли си к'во стана в Московския театър. Кабели, бомби, заложници, абе направо ужас. Ама спецовете влезнаха и помляха всичко, без много много да си бърборят с тях. Само където загинаха и няколко цивилни, но няма как.
25
1
 
1
 
! Отговори
Мк преди 9 години
до 28 имах предвид
24
3
 
15
 
! Отговори
Мк преди 9 години
до 29Айде бе...въобще няма значение религията. Тези *** ако можеха да стъпят в Европа щяха да колят и бесят наред и естествено да изнасилват жените масово. И всичко това в името на Алах. А тези "западняци" са толкова западняци колкото онези от Пазарджишката махала са българи.
23
23
 
5
 
! Отговори
Ганьо виж себе си... преди 9 години
ами ако някога сте живял извън този *** ще забележите че колкото по далеч от тоя *** толкова по добър става животаНе знам що така но е факт.Преди живях в западна европа сега от няколко години живея в Сидни което е още по далеч и от Америка и затова сме 4-та година на 1-во място в класацията за най добра страна за живеене, доходи 10% по високи от американските, безплатна здравна система, пенсиона, средна продължителност на живота 84г., дъждовни джунгли, островипоздрави Сидни Ав$$тралия
22
3
 
19
 
! Отговори
Аха преди 9 години
Религията няма нищо общо тук . Има общо превръщането и в оръжие в ръцете на разни хора . САЩ и СА създадоха и Ал КАйда и ИДИЛ. Едните да се бият с СССР а другите с Асад. В Арабският свят на ИДИЛ и казват малкото НАТО защото там има само главорези и наемници от Запада
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само китайци в това кафене ве...
20
2
 
27
 
! Отговори
Мк преди 9 години
Поредния правоверен ... Толкова са назад с материала тези комплексирани мюсюлмански ***. Тая *** религия трябва да се забрани в Европа.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брей, ми то там и терористи ли имало, пък аз си мислех, че всички ав$тралийски скотове се гмуркат из коралите по цял ден!
18
3
 
14
 
! Отговори
ние преди 9 години
ЕТО НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН СРЕЩУ ТОВА. И В БЪЛГАРИЯ "УЖ" НЯМАЛО ПРЯКА ЗАПЛАХА ОТ ТЕРОРИСТИ... НО ПАК НЕ СМЕ ЗАСТРАХОВАНИ, ЩЕ СТАНЕ КАКТО В БУРГАС :(
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният повод, за да се отвратиш от идеологията и практиката на една религия.
16
5
 
23
 
! Отговори
Предложение преди 9 години
Австралийците Кажете на малумният си премиер Аббат да се обади на Господаря си Обола да изтегли агента си от кафенето . Май са объркали държавата.
15
0
 
34
 
! Отговори
хич не е ясно преди 9 години
Мотивите не били ясни... А опънатият черен флаг на арабски с бели букви на прозореца със сигурност не е част от менюто на заведението!
14
3
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Просто не прочетох новината, видях заложниците. И съм се поправил после. Проблем?
13
0
 
18
 
! Отговори
симо преди 9 години
синди,тоя път ше те хванат..само не казвай от къде си..че и без това имиджа ни е доста зле..няма нужда чужденците да си мислят,че освен всичко друго сме и егаси комплексарите..
12
1
 
15
 
! Отговори
До 12 и 13 преди 9 години
Доста си ***, брато. Не знаеш къде е Сидни, пък си тръгнал да обясняваш къде било добре по света ...