Похитителят в Сидни е с черна раница на гърба

Не е ясно колко точно са заложниците в кафенето
15 дек 2014 16:50, Елка Василева
15
Похитителят в Сидни е с черна раница на гърба
Снимка: БТА

Предполагаемият похитител, който от сутринта държи заложници в кафене в Сидни, се вижда на кадри, показани  по няколко новинарски телевизии. 

Това е мъж на средна възраст с посивяла брада и черна превръзка на главата с арабски текст, който жестикулира, докато говори на хората в кафенето. Мъжът има на гърба си черна раница, облечен е с бяла тениска с черна жилетка отгоре.

С настъпването на нощта осветлението във вътрешността на кафенето бе изгасена. Но полицаите са прикрепили към шлемовете си устройства за нощно виждане. Директорът на компанията "Линд Острелия" Стив Лоун каза пред новинарския сайт news.com.au, че според него в кафенето има между 40 и 50 клиенти и персонал.

Още по темата

Петима души успяха да избягат от кафенето в Сидни, където въоръженият мъж държи от сутринта неизвестен брой заложници. Действията му породиха предположения, че това е организирана терористична атака, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В разстояние от 10 минути следобед през предната врата на заведението избягаха двама мъже и две жени в служебни униформи на кафенето "Линд", намиращо се на площад "Мартин". На излизане те викаха "Не стреляйте!".

Телевизионни кадри показаха как двама заложници държат черен флаг на витрината на кафенето с изписано на арабски език: "Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк". Това е т.нар. шахада - един от петте стълба на мюсюлманската религия.

Тя съвпада по смисъл с текста "Символ верую" (Символа на вярата), който е част от молитвите на християните, обясняват агенциите.

Чрез телефонни разговори с медии заложници предадоха искането на похитителя да му бъде доставено знаме на групировката Ислямска държава и да разговаря с премиера Тони Абът. Той твърдял, че заложил четири бомби - две в кафенето и две на други места в града, съобщи тв канал "Ченъл 10".

Въпреки тези съобщения полицията заяви, че още не е обявила официално случая за терористичен акт и че разглежда всички възможни варианти в хода на преговорите с нападателя.

Заместник-комисарят на полицията на щата Нови Южен Уелс Катрин Бърн обяви, че преговорен екип е установил контакт с похитителя и поддържа връзка с него.

Районът е отцепен от полицията. Разположеното на 50 метра от кафенето консулство на САЩ бе опразнено, затворена бе намиращата се наблизо сграда на щатския парламент, а на служителите в нея бе наредено да не напускат офисите си и да заключат вратите. Градският парк и Операта на Сидни също бяха евакуирани след съобщения за подозрителни пакети. Много търговски обекти прекратиха работа, за да освободят персонала да се прибере у дома.

Премиерът на Австралия Тони Абът призна по-рано днес, че е възможно това да е политически мотивиран акт, но призова за толерантност. "Австралия е мирна, открита и великодушна общност. Нищо не може да промени това", каза той. Главният мюфтия и Съветът на имамите в Австралия осъдиха в декларация "този криминален акт" и заявиха, че "ислямът заклеймява подобни действия", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човечеството не познава по-зловеща,бесовска,животинска идеология,която всъщност е носител на Сатана-ционизма.Идеология за "висша раса".Прословутата еврейска хитрост.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бежанец от Иран е терориста. Бивш Шия станал Суни. Заложниците са били принудени да развяват ислямски знамена. Не се знае как е свършило всичко, но е свършило. Дават нон-стоп по новините. Органите са знаели за неговите крайни изказвания и заплахи по социалните медии.
3
0
 
12
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Пу пу, плюх си в пазвата! Набързо прочетох заглавието " Похитителят НА Сидни е с .... ", та се уплаших да не са забърсали нашето Сидни в суматохата.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проблем > Реакция > Решение. Така действа новия световен ред. Тероризмът е стъкмен нарочно, за да се затегне примката около правата на хората. Сега от САЩ, ако искаш да изпратиш едни кирливи 100 долара, ти искат ЕГН на получателя и го проучват до дъно. Сакън да не спонсорираш случайно някоя терористична организация.
1
7
 
10
 
! Отговори
kakak преди 9 години
Ислямо комунизма? Абе баце ти май нешо си станал жертва на здравната реформа ама карай. Ходи и САЩ да ти разпорят *** и готово.