Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%

Централната банка реагира на девалвацията и инфлационните рискове
Обновена: 16 дек 2014 08:58 | 16 дек 2014 08:54, Екип на Investor.bg
119
Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%
Снимка: Reuters

В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата.

Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва нейната репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно" напоследък.

Валутните пазари реагираха на хода на регулатора. В началните минути на търговията в Москва един щатски долар се разменя за 61,05 рубли при дневно отстъпление от 6,94 на сто.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Русияосновна лихва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Гай Баньо преди 9 години
Те си играят на големи политици (и Запада и Русия ... и ние също), но народа плаща сметката и страда.
40
7
 
5
 
! Отговори
Алоооо преди 9 години
До цццццццц--Тук става въпрос за държавни акции,облигации,репо аукциони,фючърси и т.н.-все неща които няма да разбереш......а не за заплати.Трудно ще ти обясня.Не съм русофил,но истерията около рублата,създавана от "свободните "медии е доста пресилена.Има проблем-да...но за рухване на руската икономика,неможе да се говори-просто е смешно.Рублата дори и да стигне ниво 200 за евро-ситуацията пак ще е същата--само ще чакаме да рухнат.Това е простичко казано,за да разбереш.
39
2
 
14
 
! Отговори
барабан преди 9 години
Като кажат Русия е велика и умирам от смях. Велика е, да, но явно не знаете значението на думата велика. Защо има Велико Търново и Малко Търново, замисляли ли сте се?Велик = Голям (в Сърбия си поръчвате не голяма ами велика водка).С две думи - Русия е голяма (по площ) и за това никой не спори....
38
8
 
20
 
! Отговори
SS PanzerGrenadier преди 9 години
и какво стана Г-жа Меркел сложи в малкият си джоб Хитлер ... Германия владее всичко м/у Рейквявик и Владивосток... сега Меркел ще пише и бюджета на РФ, Русия никога не е била по-слаба от сега ... да живееш във фактически фалит, да го докараш до там, че нефтените находища в Тюмен да са на BP/ARAL, да поръчваш 200 Boehng-а, защото вече си изостанал в десетилетия и неможеш да произведеш нищо ... А ВИЕ ГОСПОДА РУСОФИЛИ, ДА ОБЯСНЯВАТЕ колко е велик тоя запъртък Путин ... е не Ви разбирам
37
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Случайно попаднах пак на клипчета и статии из нета как руски политици се смеят на санкциите. Е, аз и тогава им се смях (на политиците де), но сега вече и с г*з да се смея няма да е достатъчно :D Отново показаха колко са велики, а наще разбирачи и те с тях... :D:D:D
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много ще загубят банки на Германия и ЕС, които са отпуснали 600 милиарда евро заеми на Русия. Гърция се спаси по чудо с нови заеми за 300 милиарда евро, но в Русия залога е много по-голям.
35
6
 
6
 
! Отговори
цццццццц преди 9 години
До АлооооМного си прав САЩ и Европа да у мислят че са пред банкрут.А банкрутираща Европа помогна на Гърция с стотици милиарди.От банкротираща Европа и САЩ велика Турция зависи че ако си изтеглят производствата някой ще реве на умряло.Китай се моли САЩ да не промени политиката и Европа що че............ май са важни пазари и единствени носители на иновации.Та ак от банкрутираша Европа и САЩ чакат и се надяват всички?В Германия от пед фалит за платите са от 1500 ево на горе
34
4
 
13
 
! Отговори
читател преди 9 години
Отдавна има срив в руската икономика. Не напразно купуват масово имоти в чужбина и изнасят парите си навън. Само от две страни в Европа валутата тече навън - Русия и Турция.Всички големи държавни компании са с огромни дългове.Само Газпром за последното тримесечие има ~ 55милиарда $ дълг. За няколко часа рублата се е сринала над 10%.Руските финансови анализатори сочат за причина политиката на Путин.На руската валутна борса цари паника.Кухата грандомания си каза думата.
33
0
 
7
 
! Отговори
Бамаааммм.... преди 9 години
21 Jul 2008 00:00 UTC - 16 Dec 2014 08:04 UTCUSD/RUB close:61.49699 low:23.18750 high:66.59342
32
13
 
12
 
! Отговори
Алоооо преди 9 години
Ало"специалистите" тук...Та това се прави от много държави по света бе..последният път същите мерки взе Япония.И в любимият ви САЩ е правено.Разберете едно-от ситуацията в която е Русия,може да се излезе лесно...но от ситуацията в която е САЩ изхода е само един-банкрут.А това че Европа върви по стъпките на САЩ,не ви ли тревожи.Щом е Е,С. има страна като България-която е във валутен борд-значи Европа потъва-България е показател за това.
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39 Бананова държава е тази на която други и изнасят ресурсите. Както канадците Българското злато.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПуркоАрабите изнасят само петрол и също си живеят много добре.
29
5
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
От рубладжиите разбирам, че *** умишлено е обезценил рублата... - за да съсипе Запада...
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високите лихви ще ударят главно кредитните милионери които просто спират да живеят на заем.
27
1
 
12
 
! Отговори
сссс преди 9 години
До Анонимен 28Къде е записано че долара е обезпечен с нефт?????Монетарната политика не за пастири
26
4
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Ееееееей, че то американците видяха повече зор с Ирак бе... - Русия изобщо не оказа съпротива...
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дддСАЩ и Германия неслучайно си изнесоха производството там където е по-евтино в Африка, Източна Европа, Азия. Япония също обезценява валутата си. Русия ще е следващия Китай по производство.
24
3
 
8
 
! Отговори
лихвен процент преди 9 години
тука яко пишат тролчета, че и нагли, това с обезценяването сме го изпитали на гърба си, също и с лихвения процент, така че е ясно на къде отиват работите, то няма как да се случи по друг начин, това е реалността, а сме едва в началото на санкциите и на падането на петрола, минали са едва четири - пет месеца
23
4
 
14
 
! Отговори
с. преди 9 години
*** вият на умряло!Путин кефи!Причинява невероятни душевни бодежи на влюбените в него ***!Любимия ви *** Раша няма икономика,пичове!Разчитат основно на износ на това,което им е дал Господ и на силния военнопромишлен комплекс останал в наследство от соц-а!Всичко друго е трагедия и рожба на промишлен шпионаж!Съседите им Швеция и Финландия имат високотехнологични производства с далеч по-малко ресурси!Какво да ви кажа!
22
3
 
5
 
! Отговори
ддд преди 9 години
До Анонимен 22Икономически погледнато е така но когато валутата се обезценява май няма добро производство и износ които да я подкрепят???Сам си отговаряй и намери разликата от поевтиняване и срив