Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%

Централната банка реагира на девалвацията и инфлационните рискове
Обновена: 16 дек 2014 08:58 | 16 дек 2014 08:54, Екип на Investor.bg
119
Основната лихва в Русия беше повишена извънредно до 17%
Снимка: Reuters

В до голяма степен очакван среднощен ход Руската централна банка (РЦБ) повиши рязко основния си лихвен процент, опитвайки да спре безконтролното поевтиняване на рублата.

Основната лихвена ставка бе покачена в ранните часове във вторник в Москва до 17% от досегашните 10,50 на сто.

Очакваното последно повишение бе шестото поредно за 2014 г. През миналата седмица Съветът на директорите на РЦБ покачи лихвата с един процентен пункт от тогавашните 9,5 на сто.

В изявление, публикувано след полунощ московско време във вторник, централната банка заяви също така, че покачва нейната репо ставка до 18% от 11,5 на сто и увеличава обема на чуждестранната валута, която предлага на банките при репо аукционите до 5 млрд. долара от текущите 1,5 млрд. долара.

Регулаторът бе критикуван за липсата на действие в понеделник, когато рублата изгуби повече от 13 на сто от покупателната си сила спрямо долара, отчитайки най-резкия си еднодневен спад от 1998 г. насам.

В своето изявление РЦБ също така обяви, че повишава основния лихвен процент с 650 базисни пункта, тъй като трябва да се реагира на "девалвацията и инфлационните рискове, които са се увеличили сериозно" напоследък.

Валутните пазари реагираха на хода на регулатора. В началните минути на търговията в Москва един щатски долар се разменя за 61,05 рубли при дневно отстъпление от 6,94 на сто.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Русияосновна лихва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помня как ЕС изля нови 300 милиарда в Гърция и как гърците ги прецакаханали знаеш как се нарича това състояние, в което някой спира да плаща? Помниш др.Луканов нали? И помниш какво му се случи? Да му мисли др.Путин!
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин не е велик - той е олигарх и диктатор. Щатите го прецакаха сега с дълбоките сондажи на нефт. Изведнъж Щатите се оказаха със страхотни количества нефт. Ако Русия имаше малко акъл и тя да действа надълбоко, може да започне да конкурира Щатите, но на олигарха Путин това не му е изгодно, защото ще загуби печалбите си и 100+ резиденции, които има. А теорията за дълбоките сондажи е съветска, но както всичко друго читаво съветско - попаднала е в ръцете на Запада, а те не спят...
59
0
 
8
 
! Отговори
st преди 9 години
Русия само ще спечели-нали така другари.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За Ротшилд-банкера или Ротшилд- евреина другаря Бисмарк е писал:"Вие не познавате тези хора! Накрая, евреинът Ротшилд ... това, аз ще Ви кажа, е безподобен скот. Заради спекулации на борсата е готов да погребе цяла Европа, а съм виновен аз?!"Справка:чичко гугъл-"Бисмарк за Русия"
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКрим е руски и Украйна ще стане руска, а после и България ще се присъедини като република.докато стане това вие ушанките ще сте измрели от глад.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен400 милиарда долара ще загубят ЕС банки ако Русия спре да им плаща.нали знаеш как се нарича това състояние, в което някой спира да плаща? Помниш др.Луканов нали? И помниш какво му се случи? Да му мисли др.Путин!
55
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим е руски и Украйна ще стане руска, а после и България ще се присъедини като република.
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците пак прибират някакви рублеви заплати и са във война с Украйна и НАТО, ами България като стана пустиня даже без война и в ЕС.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете Крим, ***!
52
3
 
15
 
! Отговори
АнаЛиз преди 9 години
Това което сътвориха руските другари с помощта на българските си през 97 година у нас им се връща.Само за една седмица , рублата им се обезцени с над 30% .Тоест с толкова им намалиха заплатите на обикновените руснаци , но лошото тепърва предстои .Само да припомня , че другарите ни докараха до 10 долара месечна заплата и пак оцеляхме ....
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А другарят *** продължава да го мести из панталона...Нъл тъй, другари?
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България уж валутен борд, а пък еврото не стига до хората и всички избягаха от страната, а България е с риск на *** или фалирала според американска банка Стандарт Пуър от оня ден.
49
0
 
0
 
! Отговори
Hlodvik преди 9 години
finance.yahoo/q?s=USDRUB=X
48
11
 
4
 
! Отговори
Дамммм преди 9 години
До НОВИНАТА---Истината е една--светът откачи....дано се размине войната.Че както "удариха" Русия с цената на петрола,а сега и САЩ,май пукотевицата е сигурна--като ги знаем американците-те ще запалят света заради долара си.
47
8
 
4
 
! Отговори
НОВИНАТА преди 9 години
Петрола падна под 56 долара.......Вчера са изгърмели 16 фракинг фирми в САЩ.А банките които са ги кредитирали,са подали иск за несъстоятелност.Кувейт и СА ще потопът фракинга и после ще се оправи цената на петорла.
46
4
 
0
 
! Отговори
цццццццц преди 9 години
До АлооооДа прав си сигорно няма да го разбера:))Какво ти е пресилено бе г-н фиансист?Те фактите говорят.Апо въпроса за бондове ,облигаций щом си пориват и обезпеават в срокове какъв е проблема и какво те кара да мислиш че са ред фалит щом се справят в падежа.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 63 А ако банките спрат да кредитират Русия - какъв ще го ядът? 70% от хората там са зависими от държавни плащания, нефта вече е под 65$ за барел, а самия Вова Путин си призна че под 100$ за барел - държавата е "вътре"....
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Смях Колко да е хубаво в Русия и колко да е силна рублата - едно време най-големите съветофили бегаха на запад и парите им бяха в $$$$. Една манджа дето и готвача и не я яде - не ми е хвалете!
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
400 милиарда долара ще загубят ЕС банки ако Русия спре да им плаща.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 53 В момента ако ще ходите в Русия - купете си рубли от тук, а когато се връщате - обърнете рублите в евро там - в Русия курсовете се държат изкуствено. В момента по този начин на всеки 100 лв печелите 35. Иначе липси на стоки от първа необходимост няма, но в нефтодобива и нефтопреработката вече има съкращения и орязване на бонуси и социални плащания (от страна на работодателите).