Седем българи са арестувани в Белград

Щели да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай
Обновена: 16 дек 2014 10:04 | 16 дек 2014 09:11, Елка Василева
18
Седем българи са арестувани в Белград
Снимка: архив, Булфото

Седем българи, последователи на движението Фалун Дафа, са били арестувани в Белград. Това потвърдиха от Министерството на външните работи, предаде БНТ.

Сънародниците ни имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която започва днес в сръбската столица.

Те са били задържани в понеделник вечерта. От консулството ни са влезли във връзка със сръбските власти. Казусът се изяснява.

Първоначално сръбски медии съобщиха за деветима задържани българи, членове на организацията Фалун Дафа. Според медиите в западната ни съседка тази организация се представя като опозиционна в Китай, но властите там са я обявили за религиозна секта и тя е била забранена.

Според медиите в Сърбия задържаните българи няколко пъти са внасяли молба за провеждане на протест по време на срещата на върха, но разрешение не им е било дадено.

След задържането си българите са били отведени в затвора в Падинска скела в Белград. Било им е предложено да подпишат декларация, че са пристигнали в Сърбия, за да участват в такъв протест, след което щели да бъдат освободени да напуснат страната. В противен случай те щели да бъдат депортирани.

В Белград днес започва третата среща на върха на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа под мотото "Нов мотор, нова сила, нова платформа". Ще участват 1350 души. Срещата ще бъде открита от сръбския премиер Александър Вучич, китайския му колега Ли Къцян и премиера на Полша Ева Копач.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво търсят там????Стига подъл Глобализъм!!
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брех брех! Ние в България цъфтим и вързваме. Всичката ни е наред, че и Китай тръгнахме да оправяме!Вай, вай много се отворени това българчетата, брех....
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da si ostanat tam v zatvora,tuk v balgaria na nikogo ne sa nugni.ei malko hora ostanaha normalni v balgaria.
10
2
 
12
 
! Отговори
аС преди 9 години
А аз се чудех, къде се изгубиха "ранобудните" и "красивите". А те в Белград се преместили.... Нали са на заплата. Където им кажат, там, ще ги пратят.
9
1
 
2
 
! Отговори
Приятел преди 9 години
От Българското посолство в Белград уточниха, че задържаните се чувстват добре, свързали са се по телефон с техни роднини, за да ги информират, както и работят по освобождаването им в най-кратки срокове.Високопоставен източник в системата на МВР, който пожела да остане анонимен сподели, че това е стандартна практика с цел превенция при подобен тип международни срещи и ще ги освободят веднага след като си тръгнат международните лидери.
8
3
 
16
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Това са *** от нпотата, бой и мандръсане на такива, тия не са българи, пфу!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама разбира се , България вече цъфна , наред е Китай , а след това и другите страни! Господ да ни е на помощ! Амин!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пратете в Белград и БХК.
5
6
 
22
 
! Отговори
Пресен локум преди 9 години
Българина винаги се вре там дет немуй работа.Оправили България,че за Китай мислят.Грешна е матрицата.Луди хора са тфа Бълхарите
4
3
 
9
 
! Отговори
Стресоф преди 9 години
Луди? Препили с Шливовица? Или Симпатизанти на Василев?
3
1
 
15
 
! Отговори
Герги преди 9 години
Хм- ама не им стиска да идат в Китай да протестират!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ бият ***, а тия протестират срещу Китай! Откачалки!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната секта. Ами да ги арестуват.