Завърши процесът на създаване на Евразийския съюз

Киргизстан днес подписа договор за присъединяване
Обновена: 23 дек 2014 21:05 | 23 дек 2014 21:04,
408
Завърши процесът на създаване на Евразийския съюз
Снимка: Reuters

Лидерите на Русия и четири бивши съветски републики днес завършиха процеса на създаване на нов амбициозен съюз, целящ да засили икономическата им интеграция, предаде Асошиейтед прес.

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), който ще обединява Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, започва да функционира на 1 януари 2015 година.

Армения, която е ратифицирала всички необходими документи, ще стане пълноправен член на съюза от 2 януари, а Киргизстан се очаква да влезе официално през май 2015 година, уточни ТАСС.

Киргизстанският президент Алмазбек Атамбаев, който днес в Москва подписа договор за присъединяване републиката към ЕАИС, изрази надежда, че страната му ще стане пълноправен член до 9 май 2015 година.

Атамбаев определи като символично подписването на договора за създаване на ЕАИС точно на 23 декември. "Вчера бе най-краткият ден в година. Днес денят започва да нараства и сега светлината ще побеждава нощта", подчерта той.

Руският президент, цитиран от АП, заяви, че новият съюз, ще има общ БВП от 4,5 трилиона долара и ще обединява 170 милиона души.

"Евразийският съюз е открит за работа с всички наши съседи в рамките на ОНД, както и за нашите партньори на изток и на запад", каза още той, цитиран от ТАСС.

Арменският президент Серж Саркисян благодари на ръководителите на държавите от ЕАИС за подкрепата при присъединяването на републиката към съюза.

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко обаче подложи на критика сегашното състояние на евразийската интеграция в областта на търговията, като заяви, че свободно движение на стоки в Митническия съюз така и не е имало.

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан - Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев се събраха днес в Москва на заседание на Висшия евразийски икономически съвет (ВЕИС), в което участваха и лидерите на страните, присъединяващи се към обединението - държавният глава на Армения Серж Саркисян и на Киргизстан Алмазбек Атамбаев. Тази среща бе финална преди да започне да функционира Евразийският икономически съюз от 1 януари 2015 година.

Създаването на такъв съюз между Русия, Беларус и Казахстан ще отбележи появата на най-голямото обединение в постсъветското пространство с потребителски пазар от над 170 милиона души.

Съюзът ще функционира на основата на нормите и принципите на Световната търговска организация (СТО) и ще гарантира свободата на движение на стоки, услуги, капитали и работна сила, припомня ТАСС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евразийски съюз от индиански държави - поредната съветска дивотия !
148
4
 
1
 
! Отговори
myn4o преди 9 години
evraziski ili evropeiski se taia ; polza ot tex za nas nema???????
147
2
 
15
 
! Отговори
rustam преди 9 години
А НА ЕС ЗАПОЧВА РАЗПАДА
146
1
 
11
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
"ТАМ" ЩЕШЕ ПО-ВЕЧЕ ДА НИ ПОДХОЖДА!
145
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Божееее,какви държави влизат в този съюз"!!!!А ти като си в ЕС чувстваш ли се и стана ли европеец?????Европейци с доходи по малки от тези в Буркина Фасо тръгнали да коментират новият съюз!!!!ХАХАХХААХАХАХАХАХАХХАХХААААААААААААААААААА!!!!
144
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Салама--че те Шри Ланка са по-добре от нас бе...тогава се получава *** и Е.С....
143
3
 
12
 
! Отговори
кеш преди 9 години
незначителна новина"с глобално значение наближава и нашият ред въпреки ужаса "на американо филската гмеж по нашите земи идеален момент да фъснете зад океана и да си спомняме с нетолкова добри чувства за вас
142
17
 
4
 
! Отговори
Салама преди 9 години
Ха-ха-ха, да ви имам и съюза. Вземете и Шри Ланка.
141
9
 
22
 
! Отговори
морски преди 9 години
Това е началото на края на Европейския съюз.Не се знае кога на Германия ще й писне да носи на гърба си всички *** от източна Европа.
140
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***--на цялата тази "мощ" и стига само една "Ангара".....схващаш ли...по просто няма как да ти го обяснЪЪЪЪ
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залата--от 2005 год досега знаеш ли колко вода изтече??? Я сека ПАК се разрови в нета и чети какво стана в Париж на конференцията...Айде че нямам нерви да се занимавам с ***.ти вече
138
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***--хааххаа тотално неинформиран си-прочети дали Германия има армия и тогава ставай за смях тук.
137
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такава излагация,Ако не беше толкова жалко,щеше да е ужасно смешно хиихихих Какво ще търгуват помежду си,един православен Бог само знае..
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залата--Пка показа че си тъ.ак...Във началото на 2014 год в Париж,на международната конференция по правата на човека,ОФИЦЯЛНО е признат геноцида над арменците от Турция--Самата Турция призна това и сега се водят преговори за обещетенията.И не си мисли,че Азия са диваци-напротив.Всички виждат упадака във Европа,и моралното разложение на обществото-а това е фатално...
135
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До булгарЕлементарен си-по твойта логика,ние нетрябва да сме в Е.С. заради това че в Германия е имало фашизъм...или затова,че Англия активно е подкрепяла турците в исколването на Стара Загора....А тогава ми обясни,ще излезем ли от Е.С. ако приемат Турция....Щото след подписване на договора на Русия и Турция за газта--Е.С. веднага отмени някои от исканията си към Турция за членството и....А стига вече простотии писахте тук...
134
12
 
5
 
! Отговори
хм преди 9 години
Русофилите кви са сладури. Опъват ги и твърдят,че е добре ,дори имат нещо в повече в отзад.
133
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залата--Явно си доста т.п и необразован.Арменците са една от най-старите цивилизации.Даже накараха Турция да признае геноцида над арменците.А ние"умните"-като теб...даже не сме се замисляли за такова нещо.....просто и т.п
132
3
 
15
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Отдавна трябваше да стане този Евразийски съюз,и тогава отдавна много неща щяха да бъдат съвсем другояче.....и в политически и в военнен и в икономически аспект!!!
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залата--еми то трябва поне малео ум,за да си чувал....в чалготеката няма нищо да научиш
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--до 362--това същото можеш да го напишеш и за наш Симеон Великии,за Крал Ричард,за Наполеон 1 ,за крал ЖозеФ и т.н.--просто такава епоха е била....стига вече с демагогии...жалък ставаш