80 спасени от запалилия се ферибот не са били в списъка

Издирват се и още от регистрираните пътници
30 дек 2014 09:15, Елка Василева
12
80 спасени от запалилия се ферибот не са били в списъка
Баща /в средата/ и дъщеря му са сред спасените от ферибота. Снимка: Reuters

Точният брой на пътниците в запалилия се в неделя в Адриатическо море ферибот "Норман Атлантик"остава неясен, тъй като гръцките и италианските власти обявиха различни данни, посочва ТАСС.

Гръцкото министерство за търговския флот и Егейско море съобщи официална информация от гръцката компания "АНЕК лайнс" - собственик на ферибота, който обаче е нает от италианска компания. Според тази информация на борда на плавателния съд са се намирали 475 души, включително 55 души екипаж.

Италианската страна съобщи за 458 пътници. Италианският оперативен център обяви, че са спасени 427 души, което означава, че е неизвестна съдбата на 38 души според версията на гръцките власти, докато италианските власти говорят за 23-ма изчезнали, посочва ТАСС.

Още по темата

Ситуацията се усложнява още повече, тъй като сред спасените има немалко хора, които изобщо не фигурират в списъка на пътниците. Според информация на италианската телевизия "Раи" има 80 спасени от ферибота лица, които не се намират в нито един от списъците на пътуващите.

Гръцкият министър на търговския флот Милтиадис Варвициотис заяви, че гръцкото правителство е поискало от италианските власти точен списък на пътниците на ферибота, за да информира роднините.

В Гърция пристигнаха 112 пасажери от запалилия се в неделя в Адриатическо море ферибот "Норман Атлантик". Те бяха докарани с военнотранспортен самолет С-130 на гръцките военновъздушни сили и с кораба "Европа круз", предаде агенция ТАСС, като цитира гръцкия телевизионен канал "Скай".

Четиридесет гърци и трима чужденци пристигнаха снощи с военнотранспортен самолет С-130 на военното летище в Елевсина, близо до Атина. Още 69 от спасените пристигнаха на пристанище Игуменица с товарния кораб "Европа круз", който бе до ферибота "Норман Атлантик" по време на цялата спасителна операция. Пътниците от ферибота бяха откарвани с хеликоптери на "Европа круз".

Гръцки шофьор заяви пред телевизия "Скай", че не е имало сигнал за тревога и поради тази причина са загинали негови колеги, които са спели в своите камиони, намиращи се в гаражното отделение на ферибота, когато там избухнал пожарът. "Трима мои колеги са мъртви", каза шофьорът пред журналисти със сълзи на очи.

За момента няма информация дали италианските спасители, които претърсват ферибота в търсене на останали там хора, са успели да проникнат във вътрешните му товарни палуби, където по предварителни данни са се намирали над 200 автомобила, в това число тежкотоварни камиони. За момента е установено, че на "Норман Атлантик" са загинали 10 души, като последните две тела са намерени в морето от италианската брегова охрана, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Важното е че българите се спасиха
8
0
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Пътувал съм много с фериботи, и за първи път чувам, че може да се спи по колите. Където съм бил след като си оставя колата помещенията се заключват и нямаш достъб до превозното средство докато не дойде време да се слиза, обясняват го с това да не се краде от колите.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и 2 жертви от спасителния екип от Албания. Издирваните до момента са 40, от които 32 са гърци.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е трябвало да ги спасяват, нарушава се регламента!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корабът е бил тип ро ро ферибот,който е предназначен за превозване на ПТС и е можел да превозва до 28 пътници.През 2009г.е ремонтиран и преустроен за превозване и на пътници.На него са се намирали голям брой цистерни,превозващи зехтин за Италия.Една от версиите,която казват по гр.тв.е,че цистерните се опирали в тавана на кораба и са се получили искри,а от там и запалването,но това е само предположение до момента.
4
1
 
8
 
! Отговори
Sav0ya преди 9 години
никой не се вози без пари, само някои са отчетени по списък, други отиват в личната касичка (и там и италианските и гръцките власти могат да "разследват" колкото си искат, един дол дренки). "Важния" да не се притеснява от инвазия от цели 80 пасажери, които са в състояние да си платят за пътуване за Коледа с пасажер в Адриатика. България е последната дестинация за "плъзване" за тях...
3
3
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Е поне тази трагедия разкри схема за превоз на нелегални имигранти.
2
3
 
19
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Всички превозни средства - автомобили, камиони, самолети и предимно морски съдове от години се ползуват за превоз на нелегални емигранти. Трафикантите печелят милиарди, нещастните хорица рискуват живота си. Убеден съм, че пожара в трюма е предизвикан неволно от някой афганистанец. Била е необходима само една искра, за предизвикване на пожара, например щракване на запалка да се ориентира човек в тъмното.
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцки шофьор заяви пред телевизия "Скай", че не е имало сигнал за тревога и поради тази причина са загинали негови колеги, които са спели в своите камиони-------------------------В гаражното отделение е абсолютно забранено да се спи, яде, и други подобни! Кой ги е пуснал в гаражното? И как така 20% от пътниците са нелегални? И това се случва между две европейски държави! Значи единия балък ще плаща 100 евро за билет, а другия тарикат ще се вози без пари?