От днес: Казарма за жени в Норвегия и без камини в Париж

В аптеките в Словения пък вече продават лекарства с марихуана
Обновена: 1 яну 2015 10:43 | 1 яну 2015 10:40,
87
От днес: Казарма за жени в Норвегия и без камини в Париж
Снимка: архив Reuters

От днес по света влизат в сила различни нови правила. Някои от тях изглеждат странни, но те започват да се прилагат след официални решения на местните власти.

В Норвегия например от днес влиза в действие закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените, съобщи БТА. Нормативният акт беше приет от норвежкия парламент на 14 октомври. Според него първите наборнички ще попълнят редиците на норвежката армия през лятото на 2016 година.

Още по темата
Норвегия е първата европейска държава и първата страна членка на НАТО, предприела тази стъпка."Това е историческо решение. Норвегия се явява сред пионерите в тази област и за нас това е причина за гордост", заяви министърката на отбраната Ине Марие Ериксен Сьорайде след приемането на закона.

Жените ще служат в редиците на въоръжените сили на Норвегия колкото и мъжете - 19 месеца. Де факто обаче казармата не продължава повече от 12 месеца. Освен това почти половината наборници се зачисляват в състава на Националната гвардия. За тях службата е 7 месеца и при това този срок е разбит на няколко относително кратки периода.

В същото време в друга страна членка на НАТО, Турция, от днес всеки, който към 31 декември 2014 г. има навършени 27 години и желае да се освободят от военна служба, може да го направи срещу заплащане.

„Свободата” ще му струва 18 000 турски лири.  Решението беше взето на 1 декември 2014 г. на заседание на министерския съвет. Правителството на Турция очаква, че близо 700 000 турски мъже ще се  възползват от предоставената възможност, с което ще бъдат привлечени средства към бюджета на страната.

В Париж пък от днес влиза в сила забраната за палене на огън в камини. Ограниченията важат както за френската столица, така и за околностите й. Решението беше взето от местните власти по инициатива на местни еколози. Целта е да се намалят емисиите от фини частици във въздуха, които имат все по-сериозни последствия върху здравето на парижани, припомнят френски издания, цитирани от БТА.

От днес в Полша влиза в сила закон, забраняващ доставката и рекламата на нездравословна храна в учебните заведения на територията на страната. Целта на новите текстове е да се намалят случаите на наднормено тегло и на затлъстяване сред подрастващите. Според доклад на Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ) около 17 процента от полските деца страдат от наднормено тегло.

От днес в аптеките на Словения ще могат да продават медикаменти, съдържащи екстракт от марихуана (канабиноиди), които до момента са забранени. В средата на 2014 г. правителството издава наредба, с която  изключва тетрахидроканабиноидите (ТНС) от списъка на забраненитевещества и ги включва в списъка на наркотичните вещества, разрешени в хуманната и ветеринарната медицина и за педагогически и научно-изследователски цели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: НорвегияПарижПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
щом имат излишни пари - да плащат за армията си
56
4
 
5
 
! Отговори
Красьо преди 9 години
Военната доктрина на Република България е отбранителна
55
10
 
4
 
! Отговори
Красьо преди 9 години
До Кошчей Това си се нарича гъзария!Много богата държава са и могат да си правят каквото си пожелаят.За мен е безсмислено бедна държава като България след като се е присъединила към голям и силен военен съюз като НАТО, да продължи да разполага с наборна армия.Професионалната ни армия е предостатъчна след като нямаме претенции за чужди територии и никоя друга страна съседка няма също претенции за територия от нас.Друг въпрос е че военната ни техника е остаряла и на военните ни се заплаща слабо
54
2
 
0
 
! Отговори
жена преди 9 години
До до жена 37. Ти си пълен комплексар. Сигурно си от неможещите, на които жените им са виновни. А аз деца си имам, ти гледай себе си че май позакъсваш!!
53
1
 
7
 
! Отговори
Красьо преди 9 години
До N#66 и 67 Мъжете в България сме пичове, а такива като вас двамата сте долни травестити.Айде марш на околовръстното да си изкарате надниците за грим и дрешки!
52
4
 
9
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
На всякъде все нещо се получава а само в Родната Държава всичко е на опъки няма казарма а само малки *** и стари гейове..............Няма казарма няма мъже, жените не раждат и няма деца и се промиваме на пъТ да изчезнем ама какво са виновни жените като мъжете станаха ***:)))))))
51
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Норвегия дори и жените са по-корави от бг мъжете, за всички вече е ясно, че *** са меки китки.
50
2
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АТАКИСТ Оттук нататък недей да разсъждаваш за социализЪма щом си набор 80+, животно просто.
49
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До КошчейНе е чудно, че не схващаш, предвид смесения ти азиатско-български произход.
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кошчей63 дай да я направят задължителна и за жените и Стой и гледай колко мъже ще се запишат доброволци
47
1
 
12
 
! Отговори
Кошчей преди 9 години
Норвегия е в НАТО както и България. А в Норвегия има задължителна военна служба, а в България я махнаха след влизането в НАТО и сега е професионална и платена. Нищо не схващам.
46
0
 
5
 
! Отговори
циника преди 9 години
56,колио, ти от кое бургаско или пловдивско село си? На теб Горнотракийската низина сигурно изпълва целия ти свят. Я, отвори една карта на Варна и виж как е оформена инфраструктурата на града и тогава говори глупости за "скупчилите се села около малко градче". Хубаво виж как са подредени булевардите успоредно, а пресичащите ги улици са под прав ъгъл спрямо тях.
45
2
 
2
 
! Отговори
Варна преди 9 години
До Колио ....айде не ми говори за градска инфраструктура в Бургас ....Сарафово и Ветрен какво са?
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Александър Македонски определено не е ставал хм що ли несмятам така а жените в армията ще качат раждаемоста от нас са го копирали този номер
43
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жените не са създадени да бъдат войници ,но явно на запад мъжете са се свършили или са преминали към третия пол,за съжаление тези европейски простащини успешно вече се прилагат и у нас и от нация която се е гордеела с армията си се превърнахме в посмешище.
42
8
 
8
 
! Отговори
колио преди 9 години
В софия има няколко парка но основната зелинина в софия са огромните буренясали пространства между землищата на бившите села сегашни квартали на София.Истинска градска инфраструктора, в бьлгария имат градове като Пловдив,Старазагора,Бургас и тн.А София и Варна наприме са едно скупчване на села около малко градче с цел ползване на дьржавни брагинки.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забранили дървата за отопление, но няма да забранят предприятията на милионерите, които вероятно според тях не замърсяват. Феодална епоха братле.
40
3
 
20
 
! Отговори
. преди 9 години
Поредните малоумщини - казарми и камини - видиш ли хората хиляди години се топлели на дърва и нямало проблеми, ама сега има проблеми - но не е проблем да се ползват тонове оръжия, които замърсяват, да се правят ненужни дрънкулки като айфони и прочее глупости, за които се изразходват ресурси. Добре, че Бог скоро ще измете всички гадости по земята. Никакви казарми не ми трябват.
39
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дето шопа е говорил за Витоша и Искър е било преди 1944 г. ама след 1989 г. се почна от шопинг шопкините по убави нема .
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТмога само да добавя и 120 истрела с пистолет или револвер годишно за 4 години за пот офицер и 7 офицер а костов хич не ми го споменаваи син комунист