Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"

Нападателите са били много добре подготвени
Обновена: 7 яну 2015 19:04 | 7 яну 2015 17:34, Елка Василева
168
Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"
Стефан Шарбоние. Снимка: БТА

Четирима водещи карикатуристи на "Шарли ебдо" са били убити при днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник в центъра на Париж, при което по последни данни са загинали общо 12 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на говорителката на Парижката прокуратура.

Това са Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Кабю и Волински са сред създателите на друго известно сатирично издание - "Хара-кири", публикувано от 1960 до 1985 г., която се явява предшественик на "Шарли ебдо". Кабю е започнал да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция, отбелязва ТАСС.

Още по темата

Тинюс, автор на силно критични карикатури на тема радикалния ислямизъм, до деня на смъртта си е бил под полицейска охрана.

Сатиричният седмичник "Шарли ебдо" е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП.

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят, отбелязва ТАСС, позовавайки се на Франс прес.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието.

Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо". Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 години, отбелязва АФП.

Нападателите са изоставили колата, с която са избягали от мястото на атаката. В ход е операция по тяхното издирване.

Шарб, чието истинско име е Стефан Шарбоние, от 2009 г. е бил и главен редактор на седмичника. Той е сред хората, които защитиха решението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед в края на 2011 и през 2012 г. "Мохамед за мен не е свещен. Не се сърдя на мюсюлманите, че не се смеят на карикатурите ни. Аз живея съгласно френските закони, не според закона на Корана", заяви той за АП през 2012 г.

"Шарли ебдо" е под натиск още от броя си с ислямския пророк Мохамед през ноември 2011 г., в който "кани" Мохамед да му е гост-редактор и публикува негова карикатура на корицата си.

Сградата на седмичника бе нападната със запалителна бомба, сайтът му стана жертва на кибератака, а Шарбоние бе под полицейска охрана. Офисите на седмичника бяха охранявани от полицията за борба с безредици след излизането на броя му от 2012 г. с нови карикатури на ислямския пророк Мохамед в обстановка на бурни реакции срещу антимюсюлмански филм. Тогава френското правителство защити правото на свобода на словото, същевременно упреквайки "Шарли ебдо", че разпалва напрежение.

Журналистите на "Шарли ебдо" в последните години редовно са били под денонощна полицейска охрана, а редакцията и през последните месеци многократно е получавала заплахи от екстремисти.

Днешното нападение идва в деня на излизането на новия роман на известния френски писател Мишел Уелбек. Политико-фантастичната творба със заглавие "Подчинение" описва избирането на първия президент мюсюлманин на Франция и засяга остро дискусионната тема за ислямизацията на френското общество.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Допълнение към коментар 23.........Убития полицай се е казвал Ахмед и е мюсюлманин. Поне така казаха по гръцка тв
24
1
 
16
 
! Отговори
погнусa преди 9 години
До АнонименВлез в тубaтa дa видиш, тия в Сирия кaк режaт глaви нa цивилни, врaговете нa Aсaд, героите нa Зaпaдa!!
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са Коментаторите Демократи днес който вчера оплюваха Пегида заради протесните шествия в Дрезден заради Ислямизацията в Германия Къде сте Американски ***
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видеото от убийството на един от полицаите в тубата е шокиращо.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До абеее....Ако е така, няма лошо
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука ясно се вижда ръката на ЦРУ..
19
4
 
15
 
! Отговори
дрон преди 9 години
Създaтелят нa рaдикaлния ислям, Ционския връх, зaдкулисния юдо-бaнкерски откопод, е обявил войнa нa нaродите, зa дa ги огрaби от богaтствaтa им!Зaтовa ИД режaт и в близкия изток и в Европa!
18
19
 
2
 
! Отговори
абеее.... преди 9 години
Това може да е наказателна акция и на Масква заради ембаргото и Мистралите.Някой видял ли им е паспортите,а?
17
5
 
20
 
! Отговори
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ преди 9 години
трябва да бъде СЪДЕН за това, че организира в СОФИЯ ТАЙНА СРЕЩА на ДЖИХАДИСТИ по заръка на ФАШИНГТОН. УСА-то обучи и въоръжи ИСЛЯМИСТИТЕ в СИРИЯ, даже им даде ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ, а после се прави на НЕВИНЕН тая ГАД. Даже го уредиха да отговаря / т.е РЪКОВОДИ/ дейността на ООН в ИРАК за 30 000 $ МЕСЕЧНО. Добра отплата за ПРЕДАТЕЛСТВОТО срещу БЪЛГАРИЯ. Но това са пак НАШИТЕ ПАРИ, които американците съдират от МАРИЦИТЕ по договора с ИВАН КОСТОВ
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Били са с леви убеждения, т.е. сросоиди, комунисти, атакисти.
15
3
 
27
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Жaлко и крaйно тревожно е, че цивилизовaния зaпaд отговaря нa глaворезите с ирония!Сaщ и Нaто опукaхa цялa еднa Либия и Ирaк, a не могaт дa се спрaвят с едни кервaни с пушкaлa, три джипa и 2 грaнaтометa!!!Дa бе дa, и aз съм космонaфт!!!Един теaтър зa нaивници, зaд който се прaвят поредните преврaти и геополитически изврaщения!!!
14
8
 
8
 
! Отговори
Ясна е тя преди 9 години
..."и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП"---------------------------------------------------------Демек работата си е скалъпена пак от евреи ционисти.
13
16
 
25
 
! Отговори
the truth преди 9 години
Истината е една- Няма по големи джихадисти от USA!
12
5
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Само морално слабите се уповават на физическата сила. За пореден път ставаме свидетели на изявата на ислямски терористи, празни душици с плоски главици, които не притежават умствената способност да формулират адекватен отговор, но явно някой им е осигурил финансиране за оръжие и подготовка.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутевите *** да координират своите действия с Брюксел (Гея), защто тези журналисти са били социалисти, а вие ги плюете.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
започвам да се съмнявам, че след няколко стотин години в Европата ще има бели европейци.
9
3
 
7
 
! Отговори
Ali Kemal преди 9 години
Kat neiskat musulmani shtogi vzimat na rabota togava te musolmanite nesa vinovni horicata vseki e tragnal za edno parche ekmek vinovnisa politicite te s tiahnia kapitalizam shofior na tir sam obikolil sam evropa i Rosia posledno biah v francia predi mesec v edna tiahna veriga Auchan se kazva v nein sklad raztovarvah i kvo da vidia samo negri i Arabi i edin francuzin za maq slojen da komandva i ba4kat za po 1000 evro napravo za bezpari za francia i posle verigata reve 4e e pred *** via mi kajet
8
12
 
6
 
! Отговори
успокоих се преди 9 години
Между семейна разправия е било.Френските *** срещу арабски *** и всинца -терористи.
7
24
 
8
 
! Отговори
Dj Bobo преди 9 години
Мачкай,мачкай......Калашников,КАЛАШНИКОВ,КАЛАШНИКОВ....
6
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толерастията води до тук! Разградихте Европа!