Светът осъди нападението срещу "Шарли ебдо"

"Трябва да защитим свободата на словото"
Обновена: 7 яну 2015 16:35 | 7 яну 2015 15:40, Елка Василева
35
Светът осъди нападението срещу "Шарли ебдо"
Снимка: Reuters

Съединените щати остро осъдиха днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в центъра на френската столица Париж, при което по последни данни са загинали 12 души, предаде Франс прес.

"Целият Бял дом е солидарен със семействата на онези, които бяха убити или ранени при тази атака", каза говорителят на президента на САЩ Барак Обама Джош Ърнест.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също осъди нападението, което определи като варварство, предаде още АФП, като цитира негово изявление. Юнкер изрази пълна солидарност с Франция.

"Трябва да защитим свободата на словото", призова европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от ДПА.

Още по темата

В предишния състав на ЕК тя отговаряше за правосъдието и вътрешните работи.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд изрази изключително безпокойство по повод нападението, предаде ТАСС.

"Шокиран съм от тази трагедия. Това е много тревожен сигнал", каза той в изявление.

Германският канцлер Ангела Меркел осъди нападението като отвратително, предаде Ройтерс.

Това е атака не само срещу френски граждани, но и срещу свободата на печата и словото, подчерта Меркел в изявление. Тя изтъкна, че Германия е редом до Франция в този тежък момент.

Испания осъди най-остро атаката като долен и подъл акт, предаде Франс прес, като цитира комюнике на правителството. В него свободата на словото е защитена като фундаментална ценност.

Въоръженото нападение срещу редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж е "възмутителна атака срещу свободата на пресата", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Изразявам пълна солидарност с нашия съюзник Франция във връзка с възмутителната атака срещу свободата на пресата. Моите мисли сега са с жертвите и техните семейства", каза ръководителят на Северноатлантическия съюз.

Първото международно осъждане на атаката дойде от Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън определи нападението срещу "Шарли ебдо" като отвратително. Великобритания е с Франция в борбата с тероризма, увери Камерън, цитиран от Ройтерс. Вицепремиерът Ник Клег определи стрелбата като варварска атака срещу свободата на медиите, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът на Русия Владимир Путин изказа съболезнования на роднините и близките на жертвите на терористичния акт, който бе извършен днес в Париж. Това заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, подчертавайки също, че Кремъл решително осъжда тероризма.

Генералният директор на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова осъди днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", предаде ТАСС. В изявление Бокова каза, че е шокирана от атаката, която определи като покушение срещу свободата на словото. ЮНЕСКО е базирана във френската столица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ФранциянападениеСАЩек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Ислямистите знаети ли колко им пука от "осъждания"...! "Ще си го преместят от другата страна"
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да живее ПЕГИДА
18
0
 
9
 
! Отговори
God преди 9 години
Не можеш да се бориш с цивилизовани средства срещу нецивилизовани хора. Да пуснат всички желаещи да се бият за ИДИЛ свободно да напуснат страната, но да ги снимат на изпроводяк - ако може с оптически мерник. Ислямът няма място в Европа.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впечатлителните да не гледат - kontrtube.ru/videos/3816/video-rasstrela-lyudey-v-redakcii-charlie-hebdo/
16
1
 
5
 
! Отговори
МОМЧЕ КАТУНАРЧЕ преди 9 години
Все пак едно трябва да им признаем! Израснали са по отношение на това как се води градска партизанска война. Не се самозривяват , а гърмят с Калашников. Следващото ниво е със снайпери. Ефектът е жеуезен. Хитри са кучетата, не можем да им го отречем. Това с избухванията с колани бомби под неистови викове Аллах акбар, някак си е клише. Има от кого да се учат. Щом е за убиване еша си нямат. Инак наука, изкуство , не ги търсете там.
15
7
 
1
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Политиците си блещат, а невинните хора ги трепят като пилци-------------Не са невинни! С ясното съзнание за опасността, в която се поставят участват в списването на вестника.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Англия, Испания, Германия, САЩ и т.н. осъдиха случилото се във Франция и са съпричастни на семействата на загиналите . И какво от това? Те мюсюлманските братя много се стреснаха. Политиците си блещат, а невинните хора ги трепят като пилци
13
1
 
6
 
! Отговори
K.Коцев преди 9 години
Само свободата на словото ли ?! А нашата свобода няма ли да се защитава,или ще се оставим ИДИЛ да ни обезглавява?! Хора,разберете,задала се е нова напаст за света - джихадизма! Те са решени да си постигнат целите с всякакви средства!Тези животни не заслужават толерантност и разбиране ! Унищожение за тях!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради свободата на словото в Англия немогат да затворят устата на джихадистки имами, а сега се оказва, че получовеците не се интересуват от тази свобода.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Защото един диктатор не може да казва истината ...
9
1
 
19
 
! Отговори
Момче Катунарче преди 9 години
Всички живи същества и най вече Хомо сапиенс, разбират от тояга и морков! При арабите очевидно не става с морков, а самп с тояга, даже най добре дебел пернишки винкел. И мисля че и на децата е ясно че ние белите хора не можем да живеем заедно с тях. Не по розово е и ако трябва да живеем с латиноси. Нека направят такова нещо арабите в Мексико и да видим какво ще стане!
8
4
 
11
 
! Отговори
Момче катунарче преди 9 години
Завръщане в бъдещето 4! Оттука нататък ще е така. След време ще има и отвличания за откуп и рязане на глави, но насред пустинята, а нейде из Еуропата. Джихада трябва все пак да се финансира, капиш!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нормално ,ходил съм малко из Европа и съм убеден ,че след 1 век запада ще е ислямска държава пълно е с имигранти ще патят но като ламтят за пари /без евтина работна ръка не става /
6
8
 
10
 
! Отговори
Наполеон преди 9 години
Е те САЩ са главните инициатори на този атентат заради срещата на Оланд с Путин без знанието на Вашингтон!А й не само този, трябва да се пита не кой защо, а за какво и с каква цел!?...
5
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президент и върховен главнокомандуващ на Р.Б.: "Армия на границата ще ни докара дипломатически скандал" ...
4
2
 
23
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 9 години
Западът това може,това прави-осъжда с декларации,в които изобилстват думи като "Ценности","варварство" и т.н.А варварите си действат.Време е е европейските кратуни да уврат и да се спрат напразните опити за интеграция на индивиди,които не подлежат на такава.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
abe kato iskate da za6titavate svobodata na slovo za6to sprqhte mikrofona na erdogan v dalos kato kazva6e istinata
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А по някаква случайност, когато Саддам си управляваше Ирак, нямаше терористични актове в Европа.Защо ли?
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какво осъждене, порицания и забележки ??Крути безмилостни действия трябват !!