Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос

Европа "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия
Обновена: 8 яну 2015 21:19 | 8 яну 2015 21:17, Елка Василева
695
Спасете Украйна, за да възпрете Русия, зове Сорос
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос обвини западните лидери, че опасно грешат със своята стратегия спрямо Русия и Украйна, с аргумента, че тамошната криза представлява смъртоносен риск за еврозоната, пише Крисчън Оливър във в. "Файненшъл таймс".

В интервю за "Файненшъл таймс" филантропът от унгарски произход се оплака, че европейските лидери третират Украйна като "просто поредната страна", нуждаеща се от финансова помощ, вместо да осъзнаят, че кризата край източната граница на ЕС представлява по-голяма опасност за икономиката на Европа и дори за оцеляването на ЕС, отколкото изборите в Гърция.

Сорос каза, че санкциите срещу Москва имат далеч по-дълбок ефект, отколкото западните лидери някога са си представяли, заради колапса в цените на петрола, и добави, че руски дефолт по дълговете "не би бил изненадващ".

"Санкциите срещу Русия засилват дефлационния и рецесионния натиск, който вече беше налице (в Европа), но сега вече е реалност. Евентуален дефолт би бил тежък удар за европейските банки с експозиция към Русия", каза Сорос.

Той добави, че финансовият срив на Русия представлява и стратегическа, а не само икономическа заплаха за Европа, тъй като политиката на Москва вероятно ще стане дори по-агресивно националистическа при влошаване на икономиката.

Въпреки тези опасности Сорос подчерта, че не призовава за смекчаване на санкциите, които са "необходимо зло", за да бъдат изтласкани руските сили от Украйна.

Вместо това той каза, че САЩ и ЕС правят голяма грешка, като не са съчетали тези санкции с програма за масирана финансова подкрепа за Украйна, която по негова оценка би трябвало да достигне 50 млрд. долара и да бъде одобрена още през първото тримесечие на 2015 г.

Според 84-годишния финансист по хеджфондове Европа трябва "да се събуди" и да приеме, че е подложена на атака от Русия.

"Подпомагането на Украйна трябва да се разглежда като отбранителна мярка от европейските страни. САЩ и европейците са решени да избегнат войната, но ако не балансират санкциите с подкрепа за Украйна, напълно е възможно да се сдобият с една", заяви той.

Сорос каза това преди публикуването на своето есе в "Ню Йорк ривю ъв букс", където излага подробни предложения как може да бъде събран 50-милиардния план за подкрепа на Украйна от международните институции, включително ЕС и МВФ.

Тази масирана разширена финансова офанзива според него е единственият начин Европа да контрира националистическия експанзионизъм на Москва и да спаси Украйна от банкрут, който би укрепил позициите на хардлайнерите в Русия. "Има надежда, че трудностите на Русия и успехите на Украйна ще убедят президента Владимир Путин, че плановете му за дестабилизация на Украйна са загубена кауза, за да се откаже от тях", писа Сорос в статията си.

Лидерите на ЕС обаче неохотно се отнасят към идеята да заделят повече средства и дори трудно събраха 1 млрд. евро за борбата с еболата. По същия начин западните страни се въздържат да наливат свежи пари в Украйна, докато не видят доказателства за реформи в Киев. Европейските чиновници се възпротивиха миналия месец срещу идеята за допълнителна подкрепа за Украйна, когато МВФ съобщи за недостиг на 15 млрд. долара.

За Сорос това е доказателство, че западните лидери не са схванали амбициите на Русия да подкопае самия Евросъюз, като подкрепя евроскептични (анти-ЕС) политици и използва газовия експорт, за да настройва едни страни срещу други. "Самият Евросъюз се разпада. Русия предлага алтернативен възглед за света - сила вместо върховенство на закона", писа Сорос.

Сорос каза, че икономическото спасяване на Украйна би променило руската политика. Докато един украински банкрут би циментирал властта на хардлайнерите, то икономическо регенериране на страната, оглавено от ЕС и САЩ, би стимулирало една по-прозападна опозиция в Русия, смята той.

Сорос не направи опит да скрие своето пристрастие към Украйна, където основа фондация през 1990 г., и каза, че страната е узряла за инвестиции.

По думите му западните компании, търсещи зони за растеж в Украйна, трябва да се насочат към нейните енергийни мрежи и селскостопанския сектор в бившата "житница" на Съветския съюз.

Най-печелившата област според него би било подобряването на ефективността на електроснабдителните и отоплителни мрежи на страната, които са 10 пъти по-енергоинтензивни от средното за страните от Организацията за икономическо развитие и растеж (ОИСР) - базираната в Париж организация, чиято цел е да насърчава устойчив растеж.

"Що се отнася до инвестициите, енергийната ефективност е приоритет, а селското стопанство има голям потенциал като номер две", каза Сорос.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


695
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
8
 
13
 
! Отговори
??? преди 9 години
защитавате ли си спонсора соросоидчета? що и този се показа явно нещата са много сериознисега е момента да искате повече пари за да го защитавате
192
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МарксИ Дянков шляпаше руснаците, но сега работи в Русия.
191
7
 
8
 
! Отговори
"реформи" преди 9 години
С Украйна е като с Ислямска държава, България, Ирак, Либия и т.н. САЩ първо финансират преврата е страната и после САЩ "спасяват" народа от глад. Комисионнната ги прибира Сорос и костюмарчета от Уолстрийт.
190
3
 
8
 
! Отговори
до 381 преди 9 години
Платените снайперисти от Този и разузнавателните служби на САЩ и др.
189
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Сорос, Путин не става дори да ти чисти тоалетната.
188
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сорос е абсолютно прав. *** трябва да бъдат смазани по всички фронтове, само това може да спаси Европа и света от нова световна война. Смачкването на Русия е гаранция за следващите 30-40 години, че няма да има световен апокалипсис.
187
4
 
7
 
! Отговори
кой преди 9 години
Кой свали Янукович?
186
7
 
10
 
! Отговори
Читанка преди 9 години
Хайде Господи, МОЛЯ те вземи си това адско изчадие Сорос прати го на СЪД и после със шут по задния двор праааво при неговия господар в Ада. Да се пържи цяла вечност. Заради такива цялото човечество страда, а човешкия живот не струва нищо, защото ни мислят за гои... ддаа ее..ааа и бок...ка до...ен!
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди 7 минутиНе вярвайте и не се доверявайте на човек който зове за война, вместо мир!-----не се доверяваме и на такива които зоват за мир, а задкулисно правят война
184
0
 
2
 
! Отговори
372 ду Шоп преди 9 години
правилният отговор е:В НИТО ЕДНА ОТ ДВЕТЕ!!!!!!!!!п.сА ЗАЩО???
183
4
 
4
 
! Отговори
до ди шоп преди 9 години
смок, обяснявам ти, в бг резултата от изборите се знае още преди да са започнали изборите
182
12
 
12
 
! Отговори
Макейн преди 9 години
соросе , много си прав мой човек , трябва да се мачка фашизираната хунта в кремъл
181
15
 
12
 
! Отговори
Анти-Путкин преди 9 години
напълно е прав!
180
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za Soros ne znam ... ama sled dve godini MAKEIN idva. U6ankite da si kopaiat grobobe otsega !
179
3
 
18
 
! Отговори
Буда преди 9 години
Не вярвайте и не се доверявайте на човек който зове за война, вместо мир!
178
0
 
3
 
! Отговори
до 354 преди 9 години
Никъде не съм писал че е само той И изобщо нестава въпрос за него а за синът муАма такива неща не се пишат в весниците и ако се пишат то е бегло и не им се дава такова значение
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozxi soros e gotov da ograbi dori i maika si
176
12
 
17
 
! Отговори
тотална зависимост преди 9 години
А кога Сорос ще предупреди Русия, че е заплашена от експанзията на Нато, от агресивността на Сащ, от тоталната зависимост на ЕС от шефа на света, Обамата, от фашистката хунта в Куев, от най-голямата терористична организация в света, Цру, от финансови лешояди като самия Сорос?
175
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кипърска банка, хахаха. да не е само сорос в управителния съвет
174
10
 
22
 
! Отговори
мошеник преди 9 години
Четох интервюто на този финансов фашист във ФТ. Убедих се, че не Русия, а мошеници от сорта на Сорос, са най-голямата опасност, не само за демокрацията, но и за световния мир!