"Свободата беше убита", пише в. Фигаро

Западната преса с коментар за "варварския атентат" в Париж
8 яну 2015 07:47,
71
"Свободата беше убита", пише в. Фигаро
Снимка: Reuters

"Варварство", "Война срещу свободата", "Долен шантаж" - шокът от кървавия атентат срещу сатиричния френски в. "Шарли ебдо" се излъчва от челните страници на френските и европейските вестници, някои от които излизат в черно.

Френските всекидневници отдават почит на 12-те убити, сред които известни карикатуристи, застреляни с автомати "Калашников" вчера в Париж.

"Всички ние сме Шарли", гласи заглавие във в. "Либерасион", повтарящо лозунга на множеството демонстранти, събрали се да почетат жертвите и да изразят подкрепата си за свободата на словото.

"Свободата беше убита", пише в. "Фигаро", който публикува снимки на шест от жертвите - карикатуристите Кабю, Шарб, Оноре, Тинюс, Волински и хроникьора Бернар Марис. В редакционна статия, озаглавена "Войната", директорът на вестника съобщава за истинска война, водена не от убийци в сянка, а от методични и организирани килъри, чието хладнокръвие и жестокост смразяват кръвта.

В. "Ле-з-еко" призова за борба с варварството и публикува последната карикатура на Шарб. Редакционна статия атакува "маскираните негодници, обявили война на Франция, на нейната демокрация и ценности".

"Варварство" се чете на черен фон на първа страница на безплатния в. "20 минути".

Белгийският икономически в. "Л'Еко" излиза със заглавие "Всички са Шарли" на черен фон в центъра на първа страни и заглавните страници на 17 броя на "Шарли ебдо".

Фламандскоезичният в. "Тейд" е още по-мрачен - на черен фон на френски е написано единствено "Аз съм Шарли".

"Войната срещу свободата" се чете на първа страница на британските "Дейли мейл" и "Дейли телеграф", които публикуват снимка на атентаторите насочили оръжие срещу лежащ на земята полицай.

В същия дух са оформени челните страници на "Таймс" - "Атака срещу свободата" и "Гардиън" - "Щурм срещу демокрацията". Атаката срещу журналистите от "Шарли ебдо" е насочена срещу сърцевината на демокрацията -свободата на словото, отбелязва в електронния си сайт германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", подчертавайки, че в борбата с тероризма не трябва да има отстъпление. В известен смисъл това наистина е битка на цивилизациите, посочва вестникът, но подчертава, че е необходимо да се разсъждава трезво.

Не трябва да допускаме клането в "Шарли ебдо" да ни накара да мълчим, пише на сайта си в. "Тагесшпигел". "Аз съм Шарли", заявява в уебсайта си и в. "Тагесцайтунг". Целта на терористите винаги е да всяват страх и ужас. С вчерашното нападение в редакциите се настани страхът, отбелязва всекидневникът.

"Европа не се бои", гласи заглавие на сайта на португалския седмичник "Ешпресу", подчертавайки, че хиляди европейски са излезли по убиците в защита на свободата на словото, срещу варварството на тероризма.

Не бива да отстъпваме на отвратителния шантаж на терора, а да превърнем омразата им в поражение, призовава в. "Публику".

Редакционна статия на сайта на радио "Кадена Сер" подчертава, че решението не е в осакатяването на свободите, а в борбата с фанатизма, ирационалната омраза, мракобесието и невежеството.

Датският в. "Берлинске" излиза с карикатура, на която върху бял лист с черни букви е изписано "Шарли ебдо", а около надписа има 12 следи от куршуми. Демокрацията и свободата на словото не бива и няма да бъдат задушени, отбелязва вестникът.

Според полският всекидневник "Жечпосполита" сатиричният вестник е паднал жертва на войната, обявена на Франция от ислямистите.

Интернет сайтът на "Газета виборча" публикува 13-те най-фрапантни заглавни страници на "Шарли ебдо" с коментар: "Те не пощадиха никого, за тях нямаше нищо свято".

Базираната във Франция организация за защита на свободата на печата "Репортери без граници" разпространи вчера комюнике, в което отправи международен апел директорите на медии да публикуват от днес карикатури на "Шарли ебдо".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До МирославПрав си!
48
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
От много години западния свят иска да има влияние върху природните богатства на държавите от третия свят! За това стават тези атентати! Не може американците да искат да вземат петрола на тези държави и те да си седят кротко! Искат да управляват тези държави отвън, а хората там си искат държавата, а не подставени лица! За каква свобода говорят, след като западния свят не дава свобода на тези държави? Всичко е един план за влияние, а обикновените хора ще оберат пешкира както се казва....
47
1
 
1
 
! Отговори
Исмет преди 9 години
Ние мюслюманите винаги сме почитали Исус, защо? - Защото не ни пречи това е вяра на всеки който се чувства християнин.
46
1
 
1
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До до ХА ХА ХАА бе ограничен "тютюрю" в цял свят говорят и на турски само на няколко *** в България дет дрогата не им стига понякога им пречи турския, не се излагай.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това което се случи във Франция е пряка последица от ставащото в арабският свят последните30 години.Кому бе нужно да разбута светските режими в Ирак,Либия и Сирия.Либия имашедоговорка с Италия и Франция да спира емигрантския поток от Африка към Европа.Садам Хюсеин държеше сунити,шиити и кюрди в една държава с железен юмрук,Сирия е в руини иестествено ще създаде свободна ислямска държава,арабите са радикализирани и пътя им е ясен.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ще се почувствате ако някой окарикатури Левски? Опредлено никой никого няма да убие, но и на никой уважаващ себе си българин няма да му е приятно. Така, че аз съм за свободата на словото, но все пак да си мерим приказките.
43
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Безумие. Нищо не оправдава убийците.Но като че ли много лесно обществото прощава.Спомнете си кръволока Брейвик ?
42
1
 
1
 
! Отговори
-10 преди 9 години
в крайна сметка всичко се разделя на добри и зли, свобода и робство, минало и бъдеще.------------С тази разлика, че всяка от страните се смята за добрата, свободната и бъдещето. Накратко, отново стигаме до въпроса: каква е разликата между двата вида фанатици? Че едните убивали, а пък другите осмивали? А за онези, които убиват някой от осмиващите задава ли си въпроса на какво социално развитие са и какво значи за тях човешкият живот? Могат ли да погледнат през техните очи?
41
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
проблемът е, че има *** които го разбират буквално--------------Че това е основната част от човешкото население. На кой му се разсъждава философски на нещата? Всеки се интересува само как да си напълни стомаха и да задоволи нагона. Затова е изкуство да можеш да комуникираш с хората.
40
1
 
2
 
! Отговори
аа не преди 9 години
Колелото на живота се върти неимоверно Преди хилядолетие Кръстоносците са тръгвали на поход ,да "унижтожават " исляма и са избивали всичко до което се докопат,даже са превзели КОнстантинопол ,въпреки,че Византия е била християнска държава Сега колелото на съдбата се завъртя и арабелите идват на кръстоносен поход в Европа по-съвременен начин Иронията е ,че френските рицари ,който са били смятани преди 1000 години за непобедими от изтока,са се натъкнали на Калоян и са яли здрави кютеци
39
0
 
2
 
! Отговори
dnes i utre преди 9 години
Вчерашният атентат засегна духа на Франция. 12 мъртви и 66 милиона "ранени". Убити заради успеха си. Даже няма страх. Това са малка част от коментарите на французите. Картината е ясна - войната започна и вчера видяхме един от начините по които ще се води. И няма да има значение кой какъв е , в крайна сметка всичко се разделя на добри и зли, свобода и робство, минало и бъдеще.
38
0
 
2
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
Сура 9, аят 123 от корана "О, вярващи, сражавайте се с неверниците, които са ви наблизо, и нека намерят твърдост у вас! И знайте, че Аллах е с богобоязливите",...... проблемът е, че има *** които го разбират буквално!
37
0
 
2
 
! Отговори
-10 преди 9 години
За невежата "китаец": Експлозия в столицата на западния китайски район Синджан отне живота на 31 души, а около 90 са ранени, съобщи в четвъртък националната телевизия, цитирана от "Ройтерс".Взривът е станал, след като два автомобила са се врязали в пазаруващите на пазар в Урумчи.
36
1
 
0
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Разбра ли сега?!--------------Не, не разбрах каква е връзката между нещата жените и свободата на словото и вярата в символите. Но пък това, за което говориш съм го виждал и в християнските среди (по-конкретно: Тя си го търсеше).
35
0
 
6
 
! Отговори
TS преди 9 години
До -10Разликата е, че фанатиците на тема "вяра и символи", когато видят жена поне над 8 годишна с пола над глезена или блузка с къси ръкави я изнасилват и ѝ режат гърлото при първия удобен случай с "аргумента", че "тя си го е търсела с това облекло и поведение".Разбра ли сега?!
34
1
 
1
 
! Отговори
Ted Kczynski преди 9 години
До номер 35 ! Кажи си името куче ! Смел си само по форумите.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето ви толерантност и двойни стандарти в действие, докато европейските управляващи не разберат, че за всичко трябва да се мери с един аршин и че толерантността е двопусочен процес, който иначе е напълно неприложим, ще има тероризъм и ислямизация. Същото важи и за нашата страна, основно в провинцията и селата докато сме толерантни към един етнос ще има терор над останалите. Не е сложно за разбиране, но докато не се изпита на собствен гръб от управляващите нищо няма да се промени.
32
1
 
3
 
! Отговори
-10 преди 9 години
А защо ли мюслитата не направят нещо подобно в Китай?--------------Като си невежа, поне не си мълчи за да не ти личи. Информирай се малко за атентатите правени в Китай! Дори миналата година имаше такъв. На света не съществуват само християни и мюсюлмани, да те светна!
31
1
 
3
 
! Отговори
аа не преди 9 години
До Анонимен 39 Значи Франция са меки китки,ще заровят глава в пясъка и ще продължават да приемат арабели,че инак няма да има кой да им бачка мръсната работа,щото франсетата са с нежни пръсти и не им се бачкори Пресен пример,един се е върнал от Франция и сподели,че младите им изобщо не им се бачка Така че ,франсетата ще си приемат охотно арабели,избор нямат,инак ще затънат съвсем
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Франция ако е държава ще постъпи като с ***-репатриране и точка.А ако са меки китки ще си зарият главата в пясъка.Колкото по рано се очистят от тая *** толкова по добре.А защо ли мюслитата не направят нещо подобно в Китай?Защото Китай има 800 милионна армия нали.Знаят много добре,че на следващият ден ще висят на най близкото дърво,а оцелелите ще четат не корана,а речите на Мао и то не на арабски,а на мандарин!Китай е държава със закони!