Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както още вчера писах-до петък вечерта ще ги заловят защото на 80 000 полицаи статисти не могат да плащат двойни надници в събота...Хубав цирк беше-малко поизтъркано -основното се запази-пак забравен документ за самоличност и тяло на терорист никой не видя...
130
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** пак видя постановка! Не бе! То няма убити терористи! Това са кукли! Братята се препичат на Хаити сега.Да е.а и смешният ви Ганьовски манталитет!
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !192 абе дано това не се случи. В РФ си е добре и без европейците. Няма нужда и тук да се прави *** като в Европа. По добре в ЕС да си пращат децата.
128
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на френските командоси. И един голям к*р за всичките "експерти" в Бантустан.
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от 191 за 187..ми беше поста извинявам се.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
137-ми, само да те попитам каква е ползата на хамериканеца да напада ИД, понеже ти това намекваш под предтекст, че те са си избрали някакъв арабин да го каже това, като по този начин тези дето се бият срещу Доктора няма да ги има, а хамериканце иска да унищожи Асад. Нещо не се връзва, човече.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората в Европа сериозно трябва да се замислят за постоянния приток от *** гладни за паспорт , 6-7 деца, правата на човека, социалки , гета, джамии, демокрация,права на словото и т.н.,което после изли като храни куче да те лае.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фанатици...
123
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
137-ми, те щото тия от Ислямска държава не са достатъчно изпростели ганатици, че да го мислят ли?
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАбу Саад казва, че е ред на САЩ и Англия, защото така са му наредили да каже от САЩ и Англия.
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
181, не знам ти кога си бил спокоен и сигурен, ама точно при бай ти Тошо едни хашлаци преджобиха мой съученик, като го хванаха за краката и го тръскаха надолу с главата. Ей така, за кеф. И всеки си прибираше чистачките, че да не му ги свият.
120
8
 
3
 
! Отговори
е преди 9 години
бай тошо квото и да дрънкат за него беше прозорлив човек и патриот пазещ българското племе , при него много много не виреха глави и *** в управлението на държавата нямаше, и колкото повече време минава толкова повече ние българите ще търсим бай тошо
119
6
 
5
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Още вчера се зарекох, че един жив нема да хванат, па то излезе верно. Ама дали утепаа братоците или некакви артисти направиха този театър за медиите не разбрах.
118
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ненапразно бай-Тощо навремето направи възродителния процес! Забравихте ли гара Буново и пак в името на Алах бяха убити тези хора!
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е наистина хамериканеца да покаже защо е световният радетел за мир, даже и на всички които го ненавиждат като мен- време е да затрие Ислямска държава и всички нейни производни.Нещо добро поне един път на този свят да свърши хамериканеца. Да видим!
116
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦРУ замете следите. С убийството на тези се къса нишката. Те ли са истинските убийци? Кой е поръчител? Все въпроси без отговор. Вече няма къде да ги разпитват с мъчения и направо ги убиват. Световните сили не могат да заловят живи двама араби, а говорят за противоракетен щит и ала-бала. Малко изтъркано зрелище с още някоя жертва, заложници, еврейски дюкян...и от тук нататък истината е тази, която САЩ пусне в медиите. Не е интересно кой изби толкова невинни хора, а защо.
115
6
 
3
 
! Отговори
Невероющ преди 9 години
До като не видя не вярвам. Все си мисля, че полицаите направиха голямо шоу, а братята отдавна с мъртви.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абу Саад от ИД казал, че е време на САЩ и Англия. За първи път ще съм на страната на хамериканеца ако тръгне да унищожава тия *** в близкия изток.
113
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Тази драма не е край , а начало на дългогодишна битка с ислямистите . Единствения начин е всички *** да си заминават по държавите и в Европа повече да не идват . Това е другото го знаете от Франция .
112
3
 
8
 
! Отговори
Кашотина преди 9 години
И само като си помисля, че САЩ искат да СА ЖАНДАРМИ в света и подтикнаха религиозните *** да избиват НЕВИННИ ................