Край на драмата: Братята Куаши са убити

Ликвидиран беше и мъжът, който взе заложници в магазин; 4-ма от похитените са мъртви
Обновена: 9 яну 2015 21:09 | 9 яну 2015 18:04,
421
Край на драмата: Братята Куаши са убити
Снимка: БТА

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция - и тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa „Шарли ебдо“, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АФП. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

Още по темата
АФП съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до Бе Еф Ем Те Ве той заявил, че принадлежи към групировката Ислямска държава. Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 хиляди полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник.

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

 

Вижте как полицията щурмува магазина в Париж:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Беслан.Според официалните данни са убити 344 цивилни , от които 186 деца."В Беслан заложниците са 1128. От тях голям процент (повече от 70%) са спасени, като се има в предвит, че терористите са били инсталирали експлозиви навсякъде и са се готвели да се взривят и да избият всички заложници. А тук 1 терорист уби и четиримата заложника - 100% жертви сред заложнициге което е учидващо, тук нашите полицаи щяха да го застрелят веднага тръгне ли да убива.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Франция, с теб сме! Да се спрат всички туроператорски договори с мюсюлманските страни! Бой по джоба и по доходите! Да им върнем всички неграмотници висящи на социални помощи! Никакъв прием на мигранти и мераклии за Европа повече. Охрана и стрелба по сухоземните и морски граници на месо. Стига са ни завладявали с многочисленост и средновековен манталитет. Колкото по малко знаеш, толкова си по уверен, че знаеш всичко, цялата истина и си прав. Накратко - роден мюсюлманин.
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКъде да ги въртат? Булгарите може да ги връщат, защото са втора ръка европейци, но тези са родени там, 100% французи, Франция е родината им, и на повечето родителите са родени там.
108
15
 
7
 
! Отговори
кога ще ги стигнем преди 9 години
Беслан.Според официалните данни са убити 344 цивилни , от които 186 деца.Добровка:В хода на операцията загиват 129 заложници.Прави сте не може руските служби изобщо да се сравняват с френските които успяха да освободят заложниците.
107
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
"Край на драмата" .....Глупости.Докато не бъдат разрушени сатанинските джамии драмите ще продължават.
106
2
 
5
 
! Отговори
Наивен преди 9 години
Лазаров ли координираше операцията по този успешен начин???
105
14
 
4
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Не може да не споменем Русия защото и тя убива тези които пишат свободно....както френските журналисти.110 ЖУРНАЛИСТИ УБИТИ ПРЕЗ 2009 г.Общо 110 журналисти са били убити през 2009 г., което е рекордно висок брой за последните десет години. Това сочи докладът "Преглед на свободата на печата в света" на Международния медиен институт ММИ във Виена.Най-опасният район в света е Азия, където миналата година са били убити 55 журналисти.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГлупости. Живееш ли във Франция за да ти е известно кой и как го екстрадират? Глупости пишеш!
103
2
 
1
 
! Отговори
dexter преди 9 години
Не би ли трябвало да се помисли за заложниците нещо да ги изкарат невредими, а не похитител убит , заложници и те и за капак некой друг полицай.......
102
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обаче е силно впечатляващо,че разните там броеве на хумористичния вестник вече се търгуват за огромни суми!!!ето това представлява западната евро-атлантическа т.нар. култура-важно от всичко да изкараме пари!!!не знам как никой от "Аз съм Шарли" не се възмути от това!!!
101
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО НА ФРЕНСКИТЕ ПОЛИЦАЙ .....
100
5
 
7
 
! Отговори
тт преди 9 години
До RADБатко, тук антируски коментари се трият, само да ти кажа :)
99
3
 
9
 
! Отговори
RAD преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !"МОщен съюзник"?Толкова са "мощни",че периодично броят трупове след атентати.И хайде стига се опитвайте под всяка статия, която няма нищо общо с Русия, да я защитавате и навирате в очите на хората!
98
2
 
13
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
демократДоку Умаров организира подобни терористични нападения срещу Русия в момента Умаров не е между живите
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименфранцузите имат соц. правителство което им раздава помощи, жилища и ги лекува безплатно и много сдружения които ги защитават
96
1
 
1
 
! Отговори
пц преди 9 години
До АнонименЕ дайте линк де?
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв край бе, я се информирайте какво става в момента в центъра на Монпелие?
94
13
 
6
 
! Отговори
хй преди 9 години
До номер 119 "в Беслан и в московския театър. Тогава имаше десетки добре обучени, решени да умират и преди това да избият още безчет невинни, вкл. и деца. Тогава операциите минаха съгласно всички антитерористични учения и практики."Абе аз не мога да разбера как сами си вярвате? Това било според практиките? В Беслан, където родителите тръгнаха да спасяват децата, или в театъра, където спецчастите отровиха заложниците с газ?
93
7
 
18
 
! Отговори
Константин преди 9 години
Из за 17 убитых во Франции подняли такую шумиху. А 4000 убитых мирных жителей на Донбассе, сотни заживо со жженых в Одессе, Западные СМИ оставили не замеченными... Вот он лживый запад, запад двойных стандартов... И с ними нам не по ***...
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на техните мюсюлмани да им разрешат да си направят партия като нашето ДПС !