Днес Париж е столицата на света!

Площадът на Републиката в Париж е "почернял от хора", дошли за марша
Обновена: 11 яну 2015 17:05 | 11 яну 2015 14:28, Веселина Йорданова
191
Днес Париж е столицата на света!
Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Днес Париж е столицата на света, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, на което се очакват стотици хиляди души и десетки чуждестранни лидери.

Още по темата
Това съобщи Франс прес, като се позовава на антуража на президента.

Площадът на Републиката в Париж, откъдето ще потегли шествието, вече е почернял от хора, съобщи агенцията от мястото на събитието.

Междувременно френското правителство обеща, че еврейските училища и синагоги в страната "при необходимост" ще бъдат охранявани и от армията, освен от полицията. Това заяви днес председателят на Съвета на еврейските институции във Франция Роже Кюкиерман, след среща с президента Франсоа Оланд.

Френският държавен глава ще посети тази вечер Голямата синагога в Париж за церемония в памет на всички жертви на неотдавнашните джихадистки нападения във френската столица. Сред 17-те жертви фигурират четирима евреи.

Няколко представители на еврейската общност във Франция бяха приети днес сутринта в Елисейския дворец, където те настояха пред правителството за засилени мерки за сигурност.

Предстоящото посещение на Оланд в Голямата синагога става на фона на полемика с израелския премиер Бенямин Нетаняху, очакван за участие в масовото шествие в памет на жертвите на атентатите и който заяви вчера, че Израел е "домът" на френските евреи, отбелязва агенцията.

"На всички евреи от Франция, на всички евреи от Европа, ви казвам: Израел е не само мястото, към което се обръщате, за да се молите. Израел е вашия дом", каза Нетаняху.

Френският премиер Манюел Валс реагира на това изявление снощи с думите, че "Франция без френските евреи няма да бъде Франция". Валс посети супермаркета за еврейски храни /кашер/ в източната част на Париж, където се разигра кървавата драма в която загинаха четирима евреи. Нападателят Амеди Кулибали беше убит при полицейската операция за освобождаване на заложниците.

Френският премиер отдаде почит на "най-голямата еврейска общност в Европа, най-старата, която е дала огромен принос за Републиката".

Френската еврейска общност, трета по-големина в света след Израел и САЩ, наброяваща между 500 000 и 600 000 души, се тревожи от множащите се антисемитски прояви във Франция, отбелязва агенцията. През последните две години тази общност представлява основният източник на еврейски емиграция към Израел /над 7000 през 2014 г./.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: ФранцияФрансоа Оланд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Кулибани уби четиримата евреи, а нескопосаните френски ченгета!
42
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
"Да убиеш присмехулник",не четат класики!
41
2
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Господи, запази ни от лъжеприятели!
40
3
 
3
 
! Отговори
eвреин преди 9 години
До ТурчинЗащо да ходя в Турция? Знам че не сме братя с турците. Ние сме приятели с българите.
39
3
 
9
 
! Отговори
идва краят преди 9 години
Масовото шествие срещу тероризма трябва да започне срещу гнездото на тероризма ционистки "Израел"който от основаването му от резолюция на ООН стои зад подстрекателствата за войни по света.Нетаняху лъжесвидетелства за Садам,че "работи и напредва в изработката на ядрено оръжие",поръчва гибелта на една нация и този влиза днес в Париж,вместо да е на скамейката за военопрестъпления,едно от многото.
38
2
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До Бравооо!Наистина Браво!
37
2
 
3
 
! Отговори
Бравооо! преди 9 години
Красимир Анев завърши на 4 място. Браво!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Турчинкое им е страхотното? че не са братя на турците е ясно, хора като хора, нищо особено.
35
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименВъпросният "одисей" да вземе да научи какво е това кашерен магазин, защото пише без да знае, а това е тъпо.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 61 Одисей 1,щом Украинската армия избива цивилни докато си пълнят вода ,то и в европейските столици е напълно естествено да убиват цивилни Не забравяй,че Оланд,Меркел ,Камерън,даже плащат на Украйна да убива цивилни Защо пък някой да не плати на джихадисти да убиват цивилни в Париж Според действията и приказките на Меркел ,Оланд е съвсем демократично да се убиват цивилни в Украйна,значи и в ЕС е демократично
33
2
 
4
 
! Отговори
идвай Исусе преди 9 години
Париж столицата на света,военопрестъпника Нетаняху ВЛИЗА в Париж?Имената на варварски избитите СЕМИТИ ПАЛЕСТИНЦИ от Холкоста над обградените мъже,жени и деца в концлагер Газа:aljazeera/news/middleeast/2014/07/gaza-under-seige-naming-dead-2014710105846549528.html
32
2
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 68 преди 9 години
До АнонименНе благодаря, не съм ходил в азиатското ти село.
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФРАНЦИЯ БЕЗ ФРЕНСКИТЕ МЮСУЛМАНИ НЯМА ДА БЪДЕ ФРАНЦИЯ!
30
2
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 61 преди 9 години
До АнонименТа като добър евреин би ли обяснил какво общо има еврейската общност с един ляв вестник подиграващ религиите?
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Е ми за кво да пишат хората? В РФ почивка, в БГ нищо не се случва Верно, че писва от новини от рода на Оланд си почеса ухото, Меркел погледна тавана, но нека не забравяме и нивото на медията. Толкова могат хората :)
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ivailo1403ЗНАЧИ ВСЕ ПАК ВЕСТНИКЪТ КОЙТО СЕ Е ПОДИГРАВАЛ СЪС ВСИЧКО Е БИЛ ЕВРЕЙСКИ. ПОДИГРАВАЛ СЕ Е ДОРИ С ЕВРЕЙСКАТА РЕЛИГИЯ.
27
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименОдисей, престани да лъжеш и като добър евреин обясни какво общо има еврейската общност във Франция с атентата след като вестникът не е еврейски?
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЦИВИЛНИ В УКРАЙНА ЗАГИНАХА ОТ АГРЕСИВНАТА ПОЛИТИКА НА ЯЦЕНЮК.
25
2
 
8
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Манифестирайте си бе,ние колко сме манифестирали и накрая нищо!
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половината недосукчета тука дори незнаят какво е в Европа и ислямизираните вече градове и столици, а после ми говорите за някви украинци и руснаци. Като толкова ви влече отивайте в Русия и не ни занимавайте с простотията си. В момента погледа е към терористите и правото да говорим свободно, а не като америчка, където ги е страх да кажат мохамед по телевизията !!!