Заедно срещу тероризма: "Аз съм Шарли"

Светът показва солидарност с Франция с шествия, в Париж се очакват поне 1 млн. души
Обновена: 11 яну 2015 07:57 | 11 яну 2015 07:30, Веселина Йорданова
253
Заедно срещу тероризма: "Аз съм Шарли"
Снимка: Ройтерс

От Лондон през Вашингтон и Монреал до Берлин през целия уикенд и главно днес ще има шествия в знак на солидарност с опечалената от терористичните атентати Франция, посочва Франс прес.

Наред с тези демонстрации в Париж се готви днес огромно "Републиканско шествие", в което ще вземат участие държавни глави и правителствени ръководители от цял свят.

Още по темата
10 яну 2015 20:11
204
За безопасното му провеждане в Париж ще отговарят 5500 полицаи, съобщи вътрешният министър на Франция Бернар Казньов, цитиран от ТАСС. "Предвид безпрецедентната ситуация ще бъдат взети безпрецедентни мерки, които да гарантират сигурността по време на демонстрацията", отбеляза Казньов.

По думите му в Париж ще дежурят няколко спецподразделения на полицията и жандармерията, а по покривите на сградите ще бъдат разположени снайперисти.

Според полицията в шествието ще се включат най-малко един милион души. Участие са заявили и редица държавни глави и правителствени ръководители, включително израелският премиер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас.

В испанската столица началото на демонстрацията ще бъде дадено при гара Аточа - мястото на най-кървавите ислямистки атентати в Европа, при които на 11 март 2004 г. загинаха 191 души. Повече от 50 джамии и мюсюлмански асоциации са заявили участие в днешното шествие в Мадрид.

В Берлин пред посолството на Франция, намиращо се до Бранденбургската врата, се очакват повече от 5000 души. Толкова са заявили, че ще присъстват на страницата на събитието във Фейсбук, която призовава участниците да донесат бели цветя, химикалки и свещи.

Вчера около 35 000 души дефилираха в Дрезден срещу ислямофобското движение ПЕГИДА, което опитва да се възползва да извлече дивиденти от терористичните атентати, извършени във Франция. Участниците запазиха минута мълчание за жертвите от нападенията.

На Трафалгар скуеър в Лондон днес ще има митинг под надслов "Аз съм Шарли", а Тауър бридж ще бъде окичен в цветовете на френското знаме между 16 и 17,30 часа.

"Шествие срещу омразата и за свободата на словото" ще бъде организирано в Брюксел, а във Виена събитието е наречено "заедно срещу тероризма. Подобни митинги ще има в Лисабон, Лозана, Стокхолм и пред парламента в Атина.

Посолството на Франция в САЩ организира мълчаливо шествие във Вашингтон в 14 часа. В Квебек, Монреал и Ванкувър в Канада, станала през октомври също обект на нападения, извършени от радикализирани младежи, ще има мълчаливи шествия по инициатива на граждански групи.

Планиран е митинг и в Гвинея днес следобед. Няколкостотин души се събраха вчера в Банги и Йоханесбург, десетки в Бейрут със свещ в ръка в подкрепа на журналистите от "Шарли ебдо" и на свободата на печата.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз НЕ съм ШАРЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!
157
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сектор КабулКолко ти платиха от Позитано за този коментар?
156
1
 
6
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
Аз също съм против тероризма, възведен в ранг на официална държавна политика от САЩ и Израел. Ето защо смятам за свой дълг на свободен и независим човек да се боря до последна капка кръв срещу Америка и Израел. Смърт на терористите- САЩ и Израел, свобода на народите!
155
3
 
4
 
! Отговори
сектор Кабул преди 9 години
Гордея се, че не съм Шарли-Марли или квото там КОЙ го е измислил. Шарли е мъртъв отпреди атентата. Посредствеността и всепоплюйковщината не могат да бъдат извор на свобода. Свободата е сложно понятие за простите умове на родените като роби червеи на глобалното "охолство", управлявани от американски евреи и вашингтонски робовладелци, брадясали псевдобунтари за добри пари, мислещи с фалшиви клишета свободата и демокрацията.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нас очаква vk/audios6692630
153
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ СЪМ ШАРЛИ!
152
5
 
5
 
! Отговори
ник преди 9 години
Аз мразя мюсулманите и арабеските,но също така мразя и двуличниците и тарикатите които манипулират огромните глупашки папагалски маси!
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ариел Шерон и Махмуд Абас на протест срещу тероризма?! Че по големи терористи от тях има ли?!
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мразете мюсюлманите, може да се наложи да се биете рамо до рамо с тях срещу фанатиците.
149
6
 
1
 
! Отговори
до морски преди 9 години
Аз съм Шарли, защото не съм терорист, като тебе
148
0
 
0
 
! Отговори
boko преди 9 години
До Анонимен208 - qvno dosta proshtavash, tezi neshta sa gi pravili tuka i gi pravqt oshte, pregledai blizkaite godini i shte si opresnish pametta - ima zapaleni vlakove, avtobusi na letishteto vzriveni, kilimcheta v centura na sofia ... opredeleno ne proshtavash, mnogo si zul
147
1
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
Аз не съм Шарли,както и милиони други българи!
146
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не съм Чарли или Шарли .Аз съм си БЪЛГАРИН ,ВАРВАРИН както искаите ме наричаит няма значеие. Значение има че ние не сме като тях ,че имаме съвест, доблест / все още/ че сме бедни но не прости . Ние никога няма да станем като тях и във момента много от вас добре го осъзнават. Ние не сме великодушни нито толкова извисени че да простим . Ако някои ден /а тои сигурно ще доиде/ Тия направят белята и тук ГИ ИСКАМЕ ЖИВИ , ЗНАЕМ МНОГО ДОБРЕ КАК ДА НЕ ИДАТ ПРИ АЛЛАХ И ДА ПРОКЛИНАТ ВСЯКА МИНУТА ЖИВОТ
145
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да налагате върховенство на "ценностна система" чрез терор и смърт. Ефекта винаги ще бъде негативен. С този атентат исляма предяви претенции за върховенство над планетата, претенции за своята изключителност и показа заложения в него фашизъм.
144
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 201Ами то още Ботев го е казал: "Свестните у нас считат за луди!" Истината не е удобна, трябва да се върви в стадото...
143
9
 
1
 
! Отговори
Тони кутев преди 9 години
СТИГА ЧЕРВЕНА ТРОЛЩИНА
142
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тони Кутев с конкурс ли ви избира червените И--о-и или сте така по рождение
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свобода на словото или стратегия на продажбите?
140
6
 
5
 
! Отговори
55 преди 9 години
В Перу автобус пада в пропаст и загиват 30 човеци,а в пакистан-също само че са 60.За тях ще има ли МАРШ!?Абее,техният живот е нищожен!?
139
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да не сравняваме кулите с журналистите? Трябва да е сляп човек за да не види ,че почеркът е един и същ с тези уж забравени лични документи. И как успяха да излъжат цял свят с тази лъжа съшита с бели конци! Кулите се срутиха за 11 секунди! Човек една свещ от восък да запали дори тя изгаря по-бавно! И в цялата тази суматоха след контролирания взрив се намериха паспортите ...И тогава имаше шествия и митинги, а истинската цел беше Ирак и неговите ресурси!Коя ли ще е следващата цел?