Удар по свободата

Франция се подготвяше за подобна атака, но не беше готова за ужасяващия шок
Обновена: 10 яну 2015 20:19 | 10 яну 2015 20:11,
204
Удар по свободата
Снимка: Reuters

Френското правителство предупреждаваше, че на територията на страната се готви тежък терористичен удар. През декември премиерът Мануел Валс обяви, че Париж никога не е бил изправян пред по-голяма заплаха от терористи.

На 7-ми януари въоръжени маскирани мъже нахлуха в редакцията на сатиричното издание “Шарли Ебдо” и убиха 10 души от екипа. Застреляни бяха и 2-ма полицаи. Президентът Франсоа Оланд беше категоричен, че това е терористична атака, немислим варварски акт. Подобно нападение не се е случвало в страната от над 50 години насам, посочва сп. “Икономист”.

Изборът на целта не беше случаен. “Шарли Ебдо” от дълго време се гордее с практиката си да поставя свободата на словото пред политическата коректност, като осмива политици, религиозни фигури, религии като цяло.

През 2006-та година изданието препечата карикатури на пророка Мохамед от датски вестник. 5 години по-късно “Шарли Ебдо” публикува брой, озаглавен “Шериат Ебдо” с уточнението, че статиите са редактирани от Пророка. Нощта преди излизането от печат, парижската редакция на изданието е атакувана с петролни бомби.

Оттогава насам офисите на “Шарли Ебдо” и някои от служители са под полицейска закрила. Но това се оказа недостатъчно, за да спре двамата нападатели, въоръжени с автоматични оръжия, които убиха 8 журналисти, в това число и главния редактор и карикатурист Стефан Шарбоние.

“Отмъстихме за пророка Мохамед!”, крещяха терористите след атаката. Видни ислямски духовници посочиха с пръст атакуващите: “Това варварство няма нищо общо с исляма”.

Започна преследване на извършителите, а Париж стана арена на нова сходна атака с жертви.

Всичко това се случва, въпреки че мерките за сигурност бяха затегнати след серия от заплахи от страна на “Ал Кайда” и други екстремистки организации.

Анализатори коментират, че скорошното насилие е от друг източник. Все по-голяма заплаха се оказват множеството френски граждани, които се завърщат от обучение в джихадистки лагери в Ирак и Сирия. Един такъв екстремист, французинът Мехди Немуш уби 4-ма души в еврейски музей в Брюксел миналата година.

Според данни на правителството над 1000 французи, които са отишли да се бият под флага на “Ислямска държава” са се завърнали във Франция или са на път обратно към страната.

Атаката на 7-ми януари изглежда е била добре планирана и изпълнена. “Нападателите са били тренирани да се сражават, не да се взривяват”, изтъкват експерти. Дори изглеждат по-мотивирани да демонстрират способността си да убиват, отколкото да променят френската политика в арабския свят.

В опит да спрат потока от обучени бойци-джихадисти, френските власти приеха закон, даващ широки правомощия за задържане на заподозрени на летищата и конфискуване на паспортите им. Но опасността остана реална и водещите френски политици продължиха да призовават за повишено внимание и бдителност.

Трудното за Франция тепърва предстои. Защото трябва не само да се справи с шока и страха.
Страната е дом на едно от най-големите мюсюлмански малцинства в Европа, наброяващо 5-6 милиона души. И все по-трудно успява да балансира между светските си традиции и желанията на своите граждани, изповядващи ислямската религия.

Страховете, че властимащите се огъват пред мюсюлманското малцинство засилиха позициите на ксенофобската партия на Марин льо Пен. Проучвания показват, че г-жа льо Пен би стигнала до балотаж на президентските избори през 2017-та година.

В телевизионно обръщение непосредствено след трагедията президентът Оланд призова за национално единство, като поясни, че “цялата република е застрашена, но свободата винаги ще бъде по-силна от варварството”.

Още преди държавният глава да говори, обикновените граждани се обединиха около сходна позиция. Десетки хиляди излязоха на нощни бдения в памет на жертвите, в подкрепа на “Шарли Ебдо” и срещу тероризма. Мнозина издигнаха транспаранти с трите думи, превърнали се в слоган на солидарността: “Je Suis Charlie” (“Аз съм Чарли”).

Подобни бдения имаше и в други части на света, включително и Лондон.

Но както историята показва след подобни терористични нападения в други градове, Париж ще има нужда от време за възстановяване след такива национална трагедия. А белезите, които ще останат в съзнанието на хората може и да не бъдат изтрити никога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
5
 
! Отговори
681 преди 9 години
Чия свобода бе вашата ли,ами чуждата- ооооо нея не може да я има! На земята само вие ли ще живеете бе нагли крадци! Само терор за вас и нищо друго!
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Удар по свободата? Хм...Удар по наглостта да обиждаш и окарикатуряваш свещени за милиони хора неща. Удар по алчността по този начин да правиш тираж, популярност и пари. Удар по глупостта така да ставаш слугинаж на определени политически и други интереси. И така да рискуваш живота на толкова хора! По тези неща може да е удар. Ама по СВОБОДАТА?!?...
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Удар по коя "свобода" ?.
120
1
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Момент г-н Томов, беше срещу журналисти , срещу свобода на словото и като се сетихте , че същите радетели на свободното слово от Запада избиха над 100 журналисти и персонал на сръбската телевизия с ужасяваща бомбардировка, какво стана ?Обявявате , че терористичния акт е бил срещу свободата ?Но , ако се потвърдят данните на спецслужбите в Русия , че тия главорези се ръководят от САЩ с единствена им цел дестабилизация на Европа и увеличаване на военните и разходи ?Тогава какво ще пишем?Нищо!
119
0
 
3
 
! Отговори
хикари преди 9 години
за смисъла на животаДа откриеш Бог - Своят Създатели да му подариш сърцето си!Любовта никога не е безсмислена.
118
0
 
1
 
! Отговори
до 176 преди 9 години
"Код доступа" на Латинина само затова, че засън) Не трябва да слушам в някои други случаи. Не най-добре за изборът.
117
0
 
2
 
! Отговори
до 181 преди 9 години
Кога можем да се смеем?
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най новата КАРИКАТУРА :На върха на Айфеловата Кула е " седнал " един маскиран с разперени крака и ръце , държи автомат и трудно балансира !!
115
2
 
0
 
! Отговори
до 179 преди 9 години
Ами защо ти си не говориш за тези жертви? Знам съм защо. На теб не си интересно.
114
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оххх писна ми да слушам толкова за този удар по свободата на подигравката и перверзията....защо никой не говори за невинните жертви на безпилотните самолети в Яемен и Афганистан и други??? Те да не би да са некакви животни дето немогат да се изразят? Дечица без ръце, крака, убити....защо няма този диалог за това какво запада прави в тия бедни държави?!!
113
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 9 години
На мене интересно друго! Кога бил е атентата в Бургас , всички от ЕС били заедно със България???
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На сайта на echo.msk.ru потърсете рубриката "Код доступа" и слушайте.
111
7
 
5
 
! Отговори
заключение преди 9 години
Убийството на карикатуристите се одобрява единствено от последователите на пророците мохамед и ***...
110
3
 
1
 
! Отговори
8 преди 9 години
Днес, забравихте тазвечершната статия за подкин! Импресиите ще намалеят!
109
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залата Нищо смешно няма, очевидно екипировката им не е подходяща. Нямат подходящи обувки или е прекалено хлъзгаво. И тебе да те пуснат, ще буксуваш с цялата тая екипировка.
108
4
 
2
 
! Отговори
смях в залата преди 9 години
Що пишете минуси?Като Сюлейман Паша на Шипка са толупите форсирайки тази градинка,а и музикалния фон кърти.
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ и Франция се разпадат от расизма и религиозните войни. България също е заплашена, заради бежанците и демографската катастрофа на българите.
106
9
 
2
 
! Отговори
смях в залата преди 9 години
French cops vs hillнаберете това в youtube за де се посмеете малко на елитните толупи дето ви вардят от амуджите терористи.И френските милиционери гашници като нашите,освен с интриги,да набиват кифтета и да провалят живота на хората за друго не стават
105
1
 
1
 
! Отговори
MMX преди 9 години
Нощ винаги е свободна за всички коментари. Няма такива терористи, които да забранят нощ. Радвате се, докато имате време. :)
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студът ще мине и замине,ще дойде пролет, вярвай ми,*и туй сега ще да премине,че всяко чудо е до дни!