Джон Кери критикува Русия и в София

Западните медии с коментар за визитата на държавния секретар на САЩ
15 яну 2015 19:05,
197
Джон Кери критикува Русия и в София
Снимка: Булфото

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обеща на българите американска помощ, за да намалят енергийната си зависимост от Русия и ги призова да се включат в двустранен стратегически диалог, съобщи Ройтерс в кореспонденция от София за визитата на Джон Кери.

"САЩ са готови да помогнат на България, която взе трудни решения в опит да защити енергийното си бъдеще", каза държавният секретар пред репортери в София. Той отбеляза, че не е известно дали Русия ще накаже България, но декларира, че Вашингтон ще стои зад София в опитите й да се отърси от енергийната зависимост от Москва. Ройтерс припомня, че единствената ядрена електроцентрала в България използва руско ядрено гориво, а единствената петролна рафинерия в страната е собственост на руската компания "Лукойл".

Асошиейтед прес допълва, че в словото си пред персонала на американското посолство в София Джон Кери отправи критики към Русия, че се опитва да налага волята си на суверенни страни даже след края на Студената война. "Очевидно битката беше спечелена и ето ни сега, през 2015 г., а Русия все още се опитва да налага на хората своята воля, все още се опитва да ограничава избора на хората и все още се опитва да въздейства на вътрешната политика на други страни, за да ги контролира", заяви той.

Кери засегна и някои въпроси на сигурността, включително напрежението заради намесата на Русия в Украйна и декларира, че САЩ непоколебимо ще изпълнят ангажимента си като член на НАТО да защитят България, ако бъде нападната. Той допълни, че САЩ ще увеличат и задълбочат съвместните военни учения и ще бъде засилена американската помощ за модернизиране на българската армия, предаде АП.

ТАСС също съобщава, че в София Кери е обещал помощта на САЩ, за да може България да реши енергийните си проблеми във връзка със закриването на проекта "Южен поток". По думите му един от начините за решаване на проблема с доставките на природен газ е изграждането на интерконекторна връзка с Гърция, за която ЕС бил готов да даде пари. "Впечатлени сме от програмата и плановете на министър-председателя [на България], който вижда необходимостта от енергийна диверсификация и ясен суверенитет", цитира ТАСС Кери.

Западните агенция споменават и за препоръките на Джон Кери към България, че трябва да се пребори с корупцията, за да постигне икономическите си цели. "За да осъществи своя потенциал като силна, съвременна и благоденстваща страна, България трябва да засили върховенството на закона и да намали корупцията", каза държавният секретар на САЩ в София.

На въпрос на репортер Джон Кери обясни, че предстоящото му посещение във Франция цели да даде "голяма прегръдка" на Париж в израз на солидарност след терористичните нападения във френската столица. Той даде знак, че тази седмица може да има нова среща с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, за да продължат дискусията по ядрените програми на Техеран. В сряда Кери и Зариф разговаряха шест часа в Женева.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви днес в София, че САЩ ще помогнат на България да намали енергийната си зависимост от Русия. Той призова най-бедната страна в Европейския съюз да се пребори с корупцията, пишат вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" в кореспонденции от българската столица.

Визитата на Кери имаше за цел да подкрепи изпитващата икономически затруднения България, която разчита на Русия за 85 процента от потреблението на газ и 100 процента от ядреното гориво, отбелязват американските издания.

Кери, който се срещна с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов, каза, че в разговорите е било отделено доста внимание на начините за диверсифициране на енергийните доставки на България.

Според американския държавен секретар България би трябвало да разработи нови енергийни източници, за да намали до минимум външното влияние от страни като Русия, посочват вестниците.

Висш служител на Държавния департамент, цитиран от "Ню Йорк таймс", каза, че едно от основните предизвикателства е да се намери алтернатива на проекта "Южен поток". По думите му САЩ работят със служители в София и Атина за евентуално изграждане на тръбопровод от терминал за втечнен природен газ в Гърция към България. Той обаче призна, че обсъжданията са на предварителен етап.

"Ние също така преговаряме с тях за разнообразяване на техните възможности в ядрената енергетика и други варианти", заяви служителят, като намекна за евентуален проект за изграждане на ядрени мощности от компанията "Уестингхаус".

Кери каза, че САЩ ще изпратят в България пратеник по въпросите на енергията и че в тези въпроси ще се включи американската вносно-износна банка. Той обаче предупреди, че всякакви усилия за привличане на инвестиции ще зависят от способността на България да се пребори с корупцията, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Служител на Държавния департамент, пътуващ с Кери, заяви, че България е съюзник, който се нуждае от помощ заради корупцията, енергийната зависимост от Русия и анемичната икономика, посочва "Вашингтон пост". Вестникът добавя, че корупцията дава на Москва възможност да упражнява неподходящо влияние в България.

"Ако и когато те задълбочат и разширят своя ангажимент за върховенство на закона, ние също така вярваме, че можем да направим повече неща заедно в икономическата област", каза служителят, допълвайки, че корупцията не е само заплаха за демократичните институции. "Тя е и пролука за външно влияние. Наистина е важно България да се заеме с нея по-енергично", заяви той, цитиран от "Вашингтон пост".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
15
 
! Отговори
Джим Кери преди 9 години
Колко сте "интелигентни" вие българите! Цял ден питате защо съм дошъл в София.Ами дойдох за да сменим микрофоните в Министерския съвет и Президентството ви. Ето затова дойдохме. Батериите на старите микрофони се изтощиха. Водя екип на ЦРУ, който ще ги смени с нови батерии. А момчетата ми може да монтират и още микрофони. Така ще вземате винаги "правилните решения" и няма да бъркате повече. Ние ще ви помагаме да вземате "правилни решения" и да влезете в правия път. Аре, чао! Летя за Париж.
46
1
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 9 години
За какво толкова се радвате, че си имате престъпник за идол? Ама толкова ви е акъла." Аз съм *** и те са прости затова се xаресваме"
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даааааа....Сега трябва да осигурим работа на фалиралите американски компании за шистов газ.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки Засилените Охранителни Мерки и така доброто Оказано гостоприемство дадено му от Президента и Целият Кабинет Джон Кери има вид на Не на мястото си Политик или по добре на човек между извънземни на Друга ПланетаПланетата България за това и се Кокори Такъв
43
1
 
17
 
! Отговори
Somebody преди 9 години
"единствената ядрена електроцентрала в България използва руско ядрено гориво, а единствената петролна рафинерия в страната е собственост на руската компания "Лукойл" - Така, че Българите трябва да са много послушни и да не пипат американските ТЕЦ-ове, защото иначе "чичко Бил" няма да им "Помогне" като им даде нов кредит, който всъщност те ще му изплащат с лихвите... Викайте ура за новия кредит сега, уважаеми сънародници! Съсе лихвите по него за 25 години напред...
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DEVAL,S BLESS AMERIKA,............. RUSSIA FUKC USA IN ASS
41
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOD BLESS AMERICA!!!!!!
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ това, САЩ онова, а кинти има ли? Нема. Само дългове. Само тези дето са на компроматна или кредитна каишка се връзват на приказките на поредната загиваща империя.
39
0
 
33
 
! Отговори
някой преди 9 години
Срам ме е от нашата политическа класа , която ни докара до там да чакаме като просещи деца подаяние и благоволение от руснаци, американци или европейци, сякаш без тях не бихме могли да съществуваме на тоя свят ! Докога ще унизявате България, господа политици ?!!!
38
2
 
28
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Dolu Amerika!
37
1
 
31
 
! Отговори
предателство преди 9 години
Уестингхаус искат за 1 реактор повече от двата реактора на АЕЦ Белене.
36
23
 
3
 
! Отговори
Шарли преди 9 години
18-годишен руски войник-садист избяга от базата си в Гюмри, Армения и изби 5 човека от едно семейство.Първо ги разстрелял с калашник, а после доубил с нож.Оцеляло е само 6-месечно бебе, тежко ранено с опасност за живота.
35
1
 
37
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До Тиктак ТиктаковДа се възхищаваш и коленопреклонничиш пред САЩ за това, че били богати е като да се радваш на Йоско Костинбродския, за това че има гъзарска къща, яка кола, много любовници манекенки. И той е голям гъзар като щатите. И той е забогатял от престъпна дейност като тях. А на теб толкова ти е ценностната система. Скрий се!!!
34
21
 
2
 
! Отговори
Блъфовете на Путин преди 9 години
Първи блъф-БРИК е алтернатива на ЕС....А има ли една страна от БРИК да е признала Абхазия,Северна Осетия или Крим???????Картите па ГЕОГРАФИЯ на Русия и ОСТАНАЛИЯ СВЯТ се различават и ако руснак твърди ,че са руски ще предизвика най-малкото смях.
33
2
 
14
 
! Отговори
турчин преди 9 години
бг медиите премълчават но слют скандал между Нетаняху и Ердоган назря отнво днес. Ердог нарече Бюняминчо лицемер за това, че участвал на похода за "шарли". Ердог каза също така Израел да спре да се крие зад "антисемитизма". От Белия Дом пък засявиха, че се разграничават от думите на Хер Доган.
32
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След всяко посещение на високопоставена *** като този ни се случва нещо . Факт !
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tozi kato pretendira sreshtu belene i lukoyl zashto ne postroi edna rafineriya i edna atomna centrala sas sobstveni sredstva i da se konkurira svobodno s rusnacite ami tarchi tuk da ni pravi na glupaci.
30
2
 
28
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 9 години
До Тиктак ТиктаковТик-так, тик-так!!! Заради евтиния петрол миналата седмица фалираха сур-бюлюк американски компании за шистов газ, а с тях вчера потъна и 5-тата по големина американска банка Сити банк.
29
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
aбе газопровод не знам дали ще ни докара, ама война със сигурност!
28
13
 
3
 
! Отговори
Шарли преди 9 години
утром 12 января механик-водитель танка 18-летний Валерий Пермяков из Читы дезертировал с российской базы с табельным автоматом. Во время побега ему захотелось пить, и он пробрался в дом семьи Аветисян, который расположен в получасе ходьбы от части.Поскольку побег был совершен рано утром, Аветисяны еще спали. Однако, когда один из членов семьи проснулся, услышав шум, Пермяков якобы испугался, что о его нахождении в доме будет доложено начальству базы. Садист открыл огонь из автомата Калашникова), а когда тот заклинил, начал орудовать штык-ножом.