Над 50% от терористичните опити в Европа са успешни

Балканите остават основен източник на незаконно военно оръжие в ЕС
Обновена: 15 яну 2015 21:40 | 15 яну 2015 21:28, Елка Василева
5
Над 50% от терористичните опити в Европа са успешни
Снимка: архив, Reuters

Общо 60 процента от опитите за терористични нападения в Европа завършват с успех за терористите. Това съобщиха представители на антитерористичните служби на ЕС, пожелали анонимност.

По техните думи най-често нападенията се осъществяват от хора, които имат предварителна подготовка. Нерядко нападателите са родени и отраснали в Европа, никога не са пътували в чужбина, не са участвали в сражения и са се саморадикализирали от интернет или при престой в затвора.

За европейските антитерористични служби радикализацията в интернет и социалните мрежи остава основен проблем. В интернет джихадистите могат да се научат да правят самоделни бомби, отбелязват експертите.

По техните думи основен въпрос остава проникването на военно оръжие в ЕС. Балканите остават важна платформа за произход или пренос на такива оръжия, както и Западна Либия.

Черният пазар на това оръжие е големият проблем, а не разпространението на спортно или ловно снаряжение, коментират експертите.

Те съобщиха, че част от работата им напоследък включва разработването на стратегии за защита на меките терористични цели, които не са символи на държавността, без да бъде предприемано разполагането на охрана на всеки сто метра, тъй като е невъзможно и неприемливо.

В момента се преценява какви допълнителни мерки са възможни в ЕС в рамките на действащото законодателство срещу тероризма, изготвен е наръчник за разпознаване на опасните граждани, който въвежда общ подход по този въпрос. Експертите отбелязаха, че европейските служби за намеса при терористични нападения имат система за обмен на опит и действат с уеднаквени практики.

Сред обсъжданите подходи в ЕС за борба с терористите е предприемането на кампания за оспорване на пропагандата на джихадистите за привличането на съмишленици. Експертите отбелязаха, че подобен подход не цели подигравка или отричане на ислямистката пропаганда, а разубеждаване на потенциалните нови джихадисти с аргументи и в спор, в който те да участват.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
С радикалните трябва да се действа радикално- един куршум е много по-евтин от опитите да ги промениш
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканите ли?Задайте въпрос на Нат или на татко му
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не казват КОСОВО !Даже Германското разузнаване знае за дейностите в Косово - трафик на оръжие и хора , Ислямизиране ! Милото Косово не могат да му кажат името ..
1
1
 
5
 
! Отговори
аа преди 9 години
Като кажат "Балканите" и все едно това е дивия запад. Кажете "косово", не балканите, които са планина в българия, от където трудно може да намериш оръжие произведено последните 20-30 години.