Белгийският премиер: Страхът трябва да смени лагера си

Не е потвърдено, че убитите терористи са били свързани с тези в Париж
Обновена: 16 яну 2015 14:04 | 16 яну 2015 07:00, Веселина Йорданова
30
Белгийският премиер: Страхът трябва да смени лагера си
Снимка: Ройтерс

"Страхът трябва да смени лагера си", заяви белгийският премиер Шарл Мишел, цитиран от Франс прес.

Министър-председателят свика вчера вечерта кризисна среща в момент, когато полицията продължи
антитерористичната си операция, в която двама предполагаеми джихадисти бяха убити, съобщиха белгийски медии, цитирани от Франс прес.

След срещата Мишел потвърди "решимостта на белгийското правителство да се бори срещу тези, които искат да сеят терор", цитиран от своя говорител Фредерик Кодерлие.

Още по темата
Министър-председателят потвърди, че е било дадено началото на голяма операция, която е плод на няколко месеца разследване и работа. Тези акции са били насочени главно срещу младежи, върнали се от зони, в които се водят бойни действия и по-конкретно от Сирия.

В срещата са взели участие министъра на сигурността и вътрешните работи Ян Жамбон, на правосъдието Коен Генс и представители на службите за сигурност, посочи агенция Белга.

На терен полицията приключи основната си операция в град Вервие, където бяха убити двамата предполагаеми джихадисти и бе арестуван мъж при щурм в стара хлебопекарна, съобщи Марсел Симони, служител на местната полиция. Продължават обаче да се извършват претърсвания и обиски, допълни той.

Според белгийската агенция няколко полицаи са влезли въоръжени в жилище, близо до старата пекарна, вероятно за да направят обиск. Водят се операции и в Брюксел според федералната прокуратура, която обаче отрече да е била извършвана полицейска акция в квартал Андерлехт, както посочиха някои медии.

Убитите джихадисти са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава". Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво. Според съобщения в местните медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.

Засега не е окончателно потвърдена информацията, че застреляните терористи са били свързани с атентаторите от Париж. При операцията няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени.

Снощи бе задържан мъж от северноафрикански произход, който заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в Брюксел. Засега се отрича той да е свързан с взетите на прицел при специализираната полицейска операция.

По-рано през деня двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Каида заплахи за удари в Белгия и други европейски държави. Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
До Божо: преди 9 години
Я ни цитирай "заглавието" на това "нормално демократично" общество, че и ние да го имамаме за "идеал"!
19
1
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До Божо"Нормалното,демократично общество" умря в САЩ на 11.09. 2001г,а в Европа-сега!И не Путин го уби,а апологетите на Новия Световен Ред!През 2001-ва Русия още беше развалина,а Путин не го знаехме кой е!Тогава,опиянени от еднополюсното си всемогъщество,господарите на САЩ решиха че е време да вземат контрола над целия свят.Естествено,почнаха от вкъщи-с един атентат истеризираха Америка и тя им падна в краката!Продължиха в арабския свят,Украйна и сега дойде реда на Европа!
18
0
 
0
 
! Отговори
Праведник преди 9 години
Телата(или каквото е останало от тях) на ислямистките терористи трябва да се погребватувити в сурови свински кожи.Така те няма да бъдат допускани в ислямския рай, а девицитеще се разбягват с ужасни писъци от смрадливия ***,който не е могъл да се запазичист.Ще бъде назначаван за свинар в ислямския ад,където ще му е мястото во веки веков.
17
5
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Нормалното , демократично общество е смърт за всяка идиотска идеология като комунизъм, националсоциализъм , религиозен фанатизъм !!! Поради тази причина , основната цел на ислямистите и на националсоциалистическата диктатура в Кремъл е , да предизвикат намаляване на демократичните свободи на хората в Европа !!! Не е случайна "топлата връзка" между льо пен и кремъл !!! Парадоксално, но ислямските фундаменталисти наливат вода в мелницата на московските фундаменталисти !!!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не чухте ли миналата година какво каза лидера на джихадо ислямската организация Хамас."Израел имат самолети ние имаме хора""Те обичат живота а ние смъртта." По дибилни хора от това няма.С какво са седнали да ги плашат. На тези така наречени "бойци", "герои" им е внушено че горе ги чакат девици. Европа отдавна трябваше да се събуди. Приеха ги, додоха им права сега ще им сърбат чорбата. Същата грешка прави и България по отношение и на роми и на азиатски имигранти
15
4
 
7
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Белгийският премиер(и не само) е напълно неадекватен!Щял да "страхува" мюслитата!?Пълна глупост!Можеш ли да уплашиш тия дето се запасват с по няколко кила експлозив и се взривяват на публични места,с вик "Аллах акбар" се хвърлят на сигурна смърт!?*** простотии!Тия си заслужават участта-да загинат от ислямската инвазия!Защо обаче повличат и нас!?На Европа и трябва нова "РЕКОНКИСТА"-отказ от исляма или бегом обратно при камилите!"Реконкиста"="Възродителен процес" толерантност=сигурна смърт!
14
0
 
15
 
! Отговори
с.до14 преди 9 години
Ти си ***!Първо,много ми е интересно как точно ще се разбереш с радикални фанатизирани ислямисти с думи и благи приказки!И второ,всичките подобни на теб мишоци,които са готови да отстъпят от принципите си и начина си на живот,както и да живеят в страх само и само за да не ядосат случайно "скъпите" гости с *** сте жалки и смешни!Щом искат да живеят в Европа ще се съобразяват те,а не ние!Както ние бихме се съобразявали с техния начин на живот и порядки ако сме гости при тях!Капиш!?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
белгия има 50% имигранти от африка и други краища на света още малко и остана живот на белгия както и на болшенството западноевропеиски държави черните имат средно4-5-7 деца европееЦа 1-2 многорядко имат повече а и да не забравяме колко прииждат всяка година 700000 хиляди извъневропеиски имигранти трябва хората да се примерят с това управлвнието на европа пренадлежи на тях ах.............кои измисли МУЛТИКУЛТУРАЛИЗАМА САЩ
12
0
 
7
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Към белгийският премиер:Страхът пълни памперси!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRADATITE MUSULMANI SA TERORISTI.BRADATITE HRISTIANI SA MARZELIVZI,KOITO NE OBICAT CISTOTATA.PO TOVA SE RAZPOZNAVAT NA GRANIZATA
10
7
 
1
 
! Отговори
с. преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !И като са толкова отворени руснаците защо допуснаха Домодедово и прочее изпълнения на каквказците и като цяло не могат да се справят с тях!?Това,че си *** путинолизач е ясно,но ако погледнеш през червената мъгла,която покрива и малкото ти мозъчни гънки ще разбереш,че само с обединени сили проблемът с *** може да бъде разрешен!
9
0
 
7
 
! Отговори
с. преди 9 години
Ами хайде да дойде тая буря пък да видим!Като изключим Индия и Пакистан всички други държави,които имат ядрен потенциал са християнски и имат доста неприятна военна мощ!Говорим за САЩ,Русия,Англия,Франция и донякъде Израел,които не са християни,но пък имат голям опит в шокането на ***!И в тая връзка арабите да си лалат поговорки колкото искат,но да си налягат парцалките!А който не му харесва в Европа да се изнася!Никой не ги е канил,а и те са гости и трябва да се съобразяват!Мда!
8
2
 
36
 
! Отговори
Oпаа грешка! преди 9 години
Ш се сетите вие къде я объркахте! Като върнете нещата като едно време и всичко ще се оправи! Затворени граници, никакви имигранти, визи и строг контрол кой влиза в държавата! Видиш ли го брадат двойна проверка! Който не харесва тукашния начин на живот, няма работа в Европа! Да си стои в ислямската държава, да си се моли там, да си живее спрямо техните порядки! Никой не ги е канил да идват тук!Иначе оправия няма с тия ***!
7
2
 
12
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
А кой ще се бие с Башар,т.е с руските интереси. И Ирак клонят към Русия и Египет ,Палестина и Иран. А бежанската вълна към ЕС и милионите похарчени евра за нея. Тя отслабва съюза респ. еврото ,а доларът силнее. За това не се унищожава ИД. За това умира толкова народ по света.
6
6
 
22
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Преди няколко дни бе разпространено видео от ИД, на което дете разстрелва от упор двама мъже. Мъжете бяха обвинени, че са руски шпиони. До детето стоеше млад мъж, който го наставляваше.Тази нощ от ИД разпространиха "тъжната" вест, че мъжът от видеото е убит.Не се съмнявайте, че това е светкавичната реакция на руснаците.Само руснаците могат да се справят са тази фанатизирана напаст !Толерастите от ЕвроГЕЙския съюз няма да направят нищо. Те от една страна воюват с терора, но от друга го любят
5
4
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Убили двама, но още милиони живеят в ислямизирана Европа ...Тях какво ще ги правим ? :)
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре правят белгийците като трепят *** гадове. Добрият муслиман е утепания муслиман!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То не е сигурно ,че и онези убитите братя са истинските извършители.
2
1
 
21
 
! Отговори
Ге преди 9 години
да страха трябва да отиде в ИД. Какво чакат големите сили ами не отидат да изринат това до крак. Такива единични бройки терористи са трудни за откриване и елиминиране. Затова трябва първо да се прочисти територията която са завзели. Иран ги изгони на 40 км. а "великите" сили не могат...
1
6
 
32
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Европа пламна! От собствената си глупост и политика в услуга на САЩ.