"Шарли ебдо" защитава свободата на религията

Бог не трябва да е публична, а лична фигура, заяви главният редактор на изданието
Обновена: 18 яну 2015 10:05 | 18 яну 2015 07:40,
179
"Шарли ебдо" защитава свободата на религията
Снимка: Reuters, архив

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде АФП.

Още по темата

"Всеки пък, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура".

По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". "Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар Бияр в предаването "Срещни пресата" на Ен Би Си Нюз.

Интервюто идва на фона на масови протести на мюсюлмани срещу новите карикатури на пророка Мохамед в новия брой на „Шарли ебдо”. Вчера най-малко 7 църкви бяха подпалени в Нигер. В официални съобщения правителствата на Нигер, Мароко, Афганистан осъдиха карикатурите. Карикатурите бяха остро осъдени от мюсюлмански религиозни лидери.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това мръсно гадно вестниче разпалва религиозна вражда! Доста отдавна трябваше да спрат издаването му!
74
0
 
0
 
! Отговори
До 123 преди 9 години
Абсолютно!Но как да се обясни на една глава,която почукаш ли я - кънти ..............
73
0
 
0
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 9 години
Знаете, че това не е вярно.Това е гавра, която трябва да бъде спряна.Като сте заплашени от радикалния ислям -защо го дразните по този начин?Това трябва да престане незабавно, но може бие мотивирано да не спира. Оооо, неразумни ........
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво добро са донесли религиите на човечеството? Въпросът е риторичен. Нормално е Франция да поеме щафетата на секуларизма, при все че тази велика страна е родила велики атеисти като Волтер и Дидро и Френската революция която отделя църквата от държават. Останалите нека си блеят по измислените богове, но Франция беше длъжна да се бори за истината.
71
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До хаевреите....
70
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който си мисли, че между муслимите има читави жестоко се лъже. Както изглеждат тихи, кротки и добри така утре най-спокойно ще ти пререже гърлото защото някой от бебе им набива в кратуните, че останалите са неверници и убиването им е нещо нормално. Жевял съм и съм работил в муслимански страни, кязвам ви го, мислат се за ЧИСТИ!!! Кое им е чисто така и не разбрах но видях отношението към жените. Като към овце с което се гордеят, бият ги за нищо и се чувстват велики?!?
69
1
 
7
 
! Отговори
Хей, умници преди 9 години
Убийството е въпрос на личен избор. Заради нищо не може да се убива. Дали да убиеш, избираш ти. Смъртен грях. Независимо, дали те обработват психически, изборът остава твой. Нищо не опрадава един убиец, когато иска да убие. Причини има винаги, поводи нарастват в мотиви, но изборът остава само личен. Чета какво се пише във форума. Изблици на насилие. Насилието ражда насилие. То започва със спора и дискусията. Оттам знаете
68
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тоя боклукчийски вестник! Голям праз!
67
3
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Момче, аз не защитавам чугунените ислямски или християнски глави. За мен исляма принадлежи на пустините, откъдето е дошъл в Европа и по света. Против съм да се налива масло в огъня. В черна Африка има 400 милиона неграмотни мюсулмани, на които им стига 1 бездарна карикатура, за да започнат да колят християните. Особено лесни за манипулиране са младите хора с празни кратуни, малко им трябва за да почнат клането! Човек като остарее улегва и започва да мисли с главата си (горната).
66
10
 
8
 
! Отговори
до дедо Ташунко преди 9 години
Всеки има право на мнение и по религиозни въпроси. Никой не може да принуди чрез зависимост и страх да се изразява отношение. Художницити са рисували в Париж не в Сауд.Арабия или Египет. Те са в своята страна и няколко фанатика-*** не могат да принуждават една нация. Не им харесва, самолета и далеч от Европа. По-примитивна и ретроградна религия от исляма няма! Тази първичност ги прави оръжие в ръцете на ходжи и фанатици да ги използват за да владеят масите и живеят в разкош и неограничена вла
65
9
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Това жълто вестниче с безумни карикатури разбутва устоите на света и може да подпали сто години войни между религиите. И Папата призова хората да не преминават определени граници на фалшивата свобода на словото и да не поругават религиозните чувства на хората. В момента гъбарят и опожаряват църкви и избиват християни в Африка и Азия, заради тези бездарни рисунчици. Хората сме стадо, което плаче за ножа на касапите! Така си мисля аз с моята проста, побеляла вече глава. Слагайте сега минуси.
64
5
 
13
 
! Отговори
ха преди 9 години
Този главен редактор има страхотна логика-черното не е червено,щото е бяло!Кой ли им плаща за тия щуротии!?
63
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Молим муслиманите които не харесват християнството но се ползват от благата на държавата, съберете си *тата и дебелите ханъми и арабският свят е голям, има място. Ние ще махнем джамиите и но тяхно място ще построим училища е спортни площадки. Нямате и идея как Европа ще ви е благодарна и ние българите. Не се колебайте, тръгвайте. Там ще се гъзите по 10 пъти на ден и никой няма да ви подиграва.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом палят ЦЪРКИ отивам за бензин и ще ходя на ДЖАМИЯ ДА Е ПОЛЕЯ ЗА ЗДРАВЕ !!!И без това 200 ДЖАМИЙ ПОСТОЕНИ ОТ АХМЕТ ДОГАН НЕ СА ХИЧ ПОЛИТИКА !!!ЗА 5 години ... АХМЕТ ДОГАН _ ДПС *** ХИЧ не са ТЕРОРИСТИ ...
61
4
 
6
 
! Отговори
КОМУНИСТА преди 9 години
Да ви го кажа в прав текст !Мюсулманите са ПЪРВИЧНИ,ДОЛНИ,МРЪСНИ,ГАДНИ ТЕРОРИСТИ !!!Мохамед е терорист с бомба вместо глава !!!А Исус казва ако те ударят по едната буза дай и другата !!!-СМИРЕНИЕ което автоматично изключва като Християнин .ПО скоро не човек а ЖЕЛЯЗО , не КОМУНИСТ ...
60
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм християнин но не съм съгласен с тези публикации, имам чувството че някои се стреми в световен мащаб да има размирици като правят такива провокации
59
7
 
8
 
! Отговори
до 113 преди 9 години
Религията е морал!А там,където няма морал,започва политиката!Разбра ли,червен ***!?
58
4
 
8
 
! Отговори
До 103 преди 9 години
Няма значение. Поуката е, че всеки може да рисува който бог и пророк си поиска. Няма свещени крави, религията не е нито закон, нито държава в Европа и за това право борбата се е водела няколко века. На тази борба се дължи рационалното мислене и напредъкът на човечеството от последните векове и десетилетия. Адски просто. "Адски" :D
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мюсулманите трябва да се предизвикат СЕГА и ВЕДНАГА !!!Иначе ще действат подмолно и ще ни превземат БАВНО и ПОСТЕПЕННО ,но за сметка на товаПРОДЪЛЖИТЕЛНО !!!Религията е ПОЛИТИЧЕСКА и ОТДАВНА !!!Религията отдавна си е ПОЛИТИКА- РИЦАРИ,ККК,МАСОНСТВОТО, ИСПАНСКАТА ИНКВИЗИЗИЦИЯ и други примери около вас !!!Християни сега Палят ЦЪРКВИТЕ НИ а УТРЕ ДОМОВЕТЕ НИ ТЕЗИ МАЙМУНИ ДОЛНИ !!!
56
3
 
10
 
! Отговори
42 преди 9 години
ПРОБЛЕМЪТ НА ВЪПРОСНИТЕ КАРИКАТУРИСТЧЕТА Е, ЧЕ СА АНАРХИСТИ И АТЕИСТИ, А ТАКИВА НЕ МОГАТ ДА ЗАЩИТАВАТ НИЩО СВЯТО, ДОРИ ДЪРЖАВНОСТТА. ПРАВ Е ЖАН МАРИ ЛЬО ПЕН, ЧЕ НИТО ИСЛЯМИСТИТЕ, НИТО ТЕЗИ СА ЦВЕТЯ ЗА МИРИСАНЕ. БИХ ГИ ПОДКРЕПИЛ АКО СА НА ТВЪРДИ ПОЗИЦИИ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИЯ И БЯЛ ОБЛИК НА ЕВРОПА, НО ТЕ НЕ СА НА ТЕЗИ ПОЗИЦИИ.