"Шарли ебдо" защитава свободата на религията

Бог не трябва да е публична, а лична фигура, заяви главният редактор на изданието
Обновена: 18 яну 2015 10:05 | 18 яну 2015 07:40,
179
"Шарли ебдо" защитава свободата на религията
Снимка: Reuters, архив

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде АФП.

Още по темата

"Всеки пък, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура".

По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". "Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар Бияр в предаването "Срещни пресата" на Ен Би Си Нюз.

Интервюто идва на фона на масови протести на мюсюлмани срещу новите карикатури на пророка Мохамед в новия брой на „Шарли ебдо”. Вчера най-малко 7 църкви бяха подпалени в Нигер. В официални съобщения правителствата на Нигер, Мароко, Афганистан осъдиха карикатурите. Карикатурите бяха остро осъдени от мюсюлмански религиозни лидери.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
До 100 преди 9 години
Няма такова нещо, от про-руските среди твърде агресивно се промотира "православието" като ново знаме на интересите им, за да се твърди как било против комунистите.Църквата се използва от същите ченгета, за същата членска маса, замества партията.
34
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Именно тука ти е грешката. Да ядеш бой за карикатури е незаконно"Обяснявам за елементарни хора като теб. Закона определя кое е законно.Щом в една държава подигравката с ценностите на всички останали освен една малка група е законно, значи закона трябва да се промени за да има СВОБОДА И РАВЕНСТВО.
33
4
 
5
 
! Отговори
Исмаил до 103 преди 9 години
В България има 110 осквернявания и палежи на джамии след 1990гДа си чул да има осъден?
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗНАЧИ МЮСУЛМАНИТЕ МОГАТ ДА ДРАЩЯТ ПО СТЕНИТЕ НА СИНАГОГАТА И ТОВА Е СВОБОДА НА СЛОВОТО.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ММтова не го решаваш ти, ако се мислиш за богоизбран значи си просто поредния фанатизиран ***
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Леле че НародВсъщност хората се завръщат към религиозните си убеждения след комунизма и това е голям проблем за представителите на червеното безбожие. Поругаването остана единственото им оръжие, все пак са религия на злото.
29
2
 
1
 
! Отговори
ММ преди 9 години
До 94Ето, ти вече загуби аргументи :)
28
1
 
2
 
! Отговори
за ММ преди 9 години
Грешка няма. Просто идеологии, които се основават на поруганието трябва да бъдат третирани рестриктивно.
27
5
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
А може ли човек приживе да се само провъзгласи за Бог ,че при условие "баща му-Бог"(малко е съмнително тази работа) съществува?А Бог знаем как се казва....Аллах. Една жена сгрешила и забременяла незнайно от кой и излъгала мъжа си че е от Бог и тази лъжа се върти 2000г
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ММне няма грешка
25
2
 
6
 
! Отговори
ММ преди 9 години
До 86Именно тука ти е грешката. Да ядеш бой за карикатури е незаконно, а освен това и е несъразмерно. Ако трябва да прибегнеш до "бой", за да защитаваш идеите си, значи вече си доказал, че са незащитими.
24
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Представете си, каниш някой у вас на гости. Той се настанява на масата взема думата и почва да псува. Псува майка ви, баща ви, децата ви, приятелите ви, другите хора на масата които са поканени. Вие съответно го изритвате навън и той ви обвинява че сте нарушил свободата му на словото.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религиозните хора трябва да се защитават от агресивни атеистични суеверия.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MMи после да ядеш бой за това също
21
6
 
3
 
! Отговори
MM преди 9 години
Суеверните хора да си се радват на суеверията, никой не ги спира. Но в светска, свободна държава да окарикатуряваш религия е напълно в реда на нещата.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама милиончетата дрънкат весело в джоба."... Не всичко е пари...", нали?
19
5
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Много си *** бе Гоше,нали всички знаем че вие чугуниге ги пишете тези провокативни тъпни !Но и на последък станахте големи фенове но Анадола защото Мечока се нада да строи там Южния Шматарок.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредното надуто заявление, основано на превъзходството на белия западняк, че тяхната и само тяхната истина има стойност и трябва да бъде призната от всички а останалите малоценни нации и религии да го ду*ат и да си подвиват опашките. Западняците са арийската раса а останалите са маймуни които требва да се кланят.Взели да обясняват на мюсулманите каква трябва да им е религията и отношението им към техния госпор и пророците им.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ДРУГАРИТЕ ОТ КОМИНТЕРНА ТАКА БРАНЕХА РЕЛИГИЯТА.
16
0
 
7
 
! Отговори
демокрацията е.. преди 9 години
"Бог не трябва да е публична, а лична фигура, заяви главният редактор на изданието""Нищо лично - въпрос на вяра " - заявяват атентаторите мюсулмани