Китайски вестник порица карикатура, алармираща за "жълта опасност"

Карикатурата е публикувана във френско сатирично издание
19 яну 2015 12:31, Елка Василева
37
Китайски вестник порица карикатура, алармираща за "жълта опасност"
Снимка: архив, Reuters

Китайски държавен вестник порица сатиричното френско издание "Флюид гласиал", което публикува на първа страница карикатура, озаглавена "Жълта опасност: дали вече не е твърде късно?". На нея французин дърпа рикша по парижка улица. В рикшата са седнали китаец и захласнала се по него красива блондинка, съобщи Франс прес.

"Може би това списание иска да привлече вниманието на целия свят, следвайки примера на "Шарли ебдо". Какво неблагоприличие!", пише в редакционна статия в. "Глобал таймс", близък до Китайската комунистическа партия.

Откакто се зароди движението "Аз съм Шарли" като реакция на нападенията срещу редакцията на вестника, китайската преса критикува френската концепция за свобода на словото.

По-лесно е Европа да приспособи концепцията си за свободата на словото, отколкото мюсюлманите да сменят вярата си. Ако французите смятат, че такова нагаждане е равносилно на падение, тогава техният стремеж към свобода на словото заприличва на религия, пише китайският вестник.

Говорителят на китайското външно министерство Хун Лей заяви, че е "взел за сведение" публикуваното от изданието. Без да визира специално Франция, той призова всички страни да покажат отворен дух към интеграция, опирайки се на взаимно уважение.

Полемиката, възникнала заради карикатурата във "Флюид гласиал", напомня на породената от филма "Китайците в Париж" на Жан Ян, в който армията на Мао Цзедун окупира Париж. Китайските власти направиха всичко, за да възпрепятстват снимането и излъчването на тази комедия през 1974 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Илчев преди 9 години
До TRAKIEC.......споменаваш кюрдите,пук пропускаш иранцоте.....бива ли така?
13
1
 
1
 
! Отговори
Илчев преди 9 години
До TRAKIEC.....ариите са бели.....без значение къде се намират,дали в България,дали в Унгария или Бавария....виж цветовете на иранския флаг.....
12
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Тракиец, ти не си никакъв тракиец, защото пишеш с главни букви и то турски. А и глупостите които пишеш са турски.
11
1
 
1
 
! Отговори
van преди 9 години
До Тракиец:Явно толкова знаеш!Поне си трай да не се излагаш хаха!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами много си е вярна карикатурата.Скоро във Франция,французите ще са малцинство,както и в Германия,както и у нас.На хората им писна от емигранти с арабски и китайски произход.За това са изобразили французина,като кон да носи китаеца на гърба си.Това важи не само за пришълците,но и за стоките.Докато всички купуват китайско,за самите европейци няма да има работа.
9
5
 
2
 
! Отговори
ЙЙ преди 9 години
Тея франсета е крайно време да се спрат ! Дават ли си сметка ако китайците се обединят с *** и тръгнат насам, какво би станало, Путин няма да ни е достатъчен, ще се молим чичкото с мустачките да възкръсне !
8
2
 
6
 
! Отговори
Майката Ситрака преди 9 години
Ама на ,,франсетата,, все им крив някой... Я Мохамед,я Буда, я Коффуций...И после-,,БУМ,, И -,,ОЛЕЛЕ,, опищят целият свят... Трябва толерантност,бе франсета... Между другото-когато в Щатите на летище каца френски самолет ,янките казват:,, Миризливците идват,,...
7
1
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Има нещо вярно...то там незнаеш поначало какво е под чершафа като ти изкочи на улицата :)
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След толкоз много забележки ще трябва да се открие карикатурен факултет към художествените академии и училища и да се приеме законопроекта по РБ само от там да са кадрите в този бранш,които ще правят дружески шарж с анатомно-антропологически характеристик,без чертожни инструменти и контури от различни типове и форми,като овал и други,също и начини и методи на оформление ръчни авторски,както и управляващите ги издатели и търговци,като при изброените-аптекари-фармацевти,лекари,строители и много др
5
1
 
2
 
! Отговори
gffhu преди 9 години
ИСТИНА
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само една малка подробност-във Франция все по-рядко се срещат блондинки.
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЕЗИ ФРАНЦУЗИ САМО ДЪРПАТ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА И ПОСЛЕ ПЛАЧАТ КАТО ВДОВИЦИ ЗА Х.Й. И ТЕЗИ СА РЕШИЛИ ДА СТАНАТ МИЛИОНЕРИ КАТО ОНЕЗИ ДЕТО ГИ ИЗПУКАХА С КАЛАШНИЦИТЕ. ДОБРЕ ЧЕ КИТАЙЦИТЕ НЕ СА КАТО ДЖИХАДИСТКИТЕ ФАНАТИЦИ. ИНАЧЕ ЕДИН МИЛИАРД И ПОЛОВИНА КИТАЙЦИ АКО ТРЪГНАТ ФРАНСЕТАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ТЪРСЯТ ДРУГА ТЕРИТОРИЯ ЗА ДА СИ ПИШАТ ПРОСТОТИИТЕ.
2
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма съмнение. Франсетата са доста елементарни. Просят си го отвсякъде. И ще си го получат.
1
2
 
49
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Ами късно е, да, китайците работят, ЕС се управлява от дебели бездарни бюрократи.