Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини

Москва: Газовият хъб ще е на турско-гръцката граница
20 яну 2015 16:27, Елка Василева
303
Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Още по темата

Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИзключително ми е интересно какво ще стане, ако ЕС заяви на Русия, че и след 2020 год. ще купува газ през Украйна, а Русия ако иска да си строи газохранилища на турско-гръцката граница и там да си съхранява газта от "Турския поток", защото оттам газопровод през България и Гърция за сметка на Украйна няма да тръгне. Просто защото така се оскъпява газа :)
70
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 83 и Руският войник убил 7 членно арминско семейство в Гюмри ще бъде съден в Армения-ГРАНИ,РУ.Колега, стига си го пействал това , бе. Ами да го съдят, естествено, щом е убил семейство.Ако натякваш, че е руски войник, онзи ден в щатите екзекутираха американски войник поради същото, ако не знаеш.
69
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен/съветвам кремълските джуджета /Русия ще ядат каквото си произведат, а не да чакат на готово турско и американско ГМО като българите.
68
7
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Не, просто България е твърде малка държава, за да понесе такава отговорност. Помислете сами-колко от вас са сигурни и вярват във вашите политици, че България може да играе ролята на приемник на целия газов поток към ЕС? Хубаво искате, но срещу искането троябва да стои отговорнст, отговорност за осигурени доставки.
67
8
 
15
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 9 години
Все още се чудя кое от двете е по-вярно. Германия и Турция са по-русофили от нас, или просто ние сме си прогресивно затъпяващи кавалджии и винаги свирим на грешния...
66
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще прецакаме тъпите руснаци и ще си купуваме руска газ, ама с турска надценка!! Както вика Обама - сега вече сме енергийно независими. Такива сме си българите, хитреци.
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо, кух си като контрабас. Нефта го поевтиниха саудитците, като по този начин прецакаха шистовия нефт на краварите. За месец 300 петролни фирми са аут. Остават само 900, но с нефт по 40$ барела и те са там. А защо тиквата реве сега за потока, че са го спрели. И кога лъже, преди или сега.
64
7
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Просто е нужно българия да си построи връзка с газовия хъб, който ще се намира на гръцката граница и ще транзитирате газ.
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турски и гръцки прекупвачи са готови да продават газ на двойни цени на България.
62
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Турчин Всичко , което пише Турчин е вярно. Последно доказателство - Одисей не го харесва .Не го наричайте ***, а го оборете с аргументи.Обидите не са аргумент, а пасквил.
61
4
 
6
 
! Отговори
Турчин до 82 преди 9 години
Определено ще е такаа. България също ще получи газ от Турски поток, който ще може да транззитира към Украйна. Ако не се лъжа това няма да е трудно и от техническа гледна точка. Просто посоката на газта ще се обърне от България към Украйна.:)
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западна и Северна Европа ще взема газ през Германия, а Южна Европа през Турция.
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва си проучва земите за полезни изкопаеми в т.ч. и шистов газ и да не се занимава с турци и руснаци и от едните и от другите добро не сме видяли, погледнете ги румънците изцяло си преминаха на техен добив, даже в момента договаят с Молдова износ за от следващата година
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Не вьiдаваясь в детали''-статия в руския вестник Грани.ру.за российского солдата Валерия Пелмакова,которьiй убил семью из семерьiх человек,будут судит в Армении.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Шефчович казал -"напълно да се изключва Украйна, не мисля, че е добре, справедливо и икономически целесъобразно" :)Не мислел, че е справедливо Русия да изключи газа на Украйна . Ами и тя , като нас ще си купува втечнен газ от терминала в Литва или от Турски поток с транзит през България, що не?Поне да намажем и ние малко от такси. Може и газ от Израел, Кипър ...все през нас.Тогава ще видим как изглежда синът Байдън - шеф на Булгаргаз:)
56
4
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Като ви чета коментарите разбирам, че нищо не разбирате от пари и търговия:))) В крайна сметка до този момент не е имало инвеститор в Турция, който да бъде принуден да си тръгне. Стига инвестицията да е изгодна и за турската икономика. Определено след 2020г. Турция ще играе важна роля в осигуряването на енергоносители за ЕС!:)
55
7
 
8
 
! Отговори
Божо преди 9 години
***, колко спестявате от бензина за москвичите ??? Кажете една добра дума за това , че москвичите ви вървят с по-евтин бензин !!! Парадоксално , но пак трябва да хвалите ***, защото неговите идиотии с Украйна отчасти са причина да карате москвичи с по-евтин бензин !!! България не плаща на *** повече от милиард долара на година заради цените на горивата СЕГА !!!!! Кажете една добра дума за това !!! България печели МИЛИАРДИ, а вие ревете за едно дребно нещо, което твори идиотии !!!!
54
7
 
10
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
Абе вие не разбрахте ли че по турския поток ще тече вазелин за Русия!
53
5
 
11
 
! Отговори
Турчин до 74 преди 9 години
По-изгодно е да се построи "Турски поток", защото ние осигуряваме и гарантираме стабилност на инвестицията. Турция е държава, която е доказала, че инвеститорите могат да се чувстват спокойни.
52
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
200 000 руснаци са напуснали крепостта през 2014 година.