Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини

Москва: Газовият хъб ще е на турско-гръцката граница
20 яну 2015 16:27, Елка Василева
303
Русия се отказала от "Южен поток" по юридически причини
Дмитрий Медведев. Снимка: Reuters

Решението на Русия да се откаже от проекта за газопровод „Южен поток“ не е по политически или емоционални съображения, а по чисто юридически причини, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Медведев каза това в Горки на среща с министъра на енергетиката Александър Новак и с ръководителя на Газпром Алексей Милер.

Още по темата

Той поясни, че всички опити на Русия да започне работа по този проект не са дали резултат. "Принудиха ни да излезем от проекта", каза министър-председателят.

"Това е тъжно,но животът продължава, има куп нови идеи. Готови сме за сътрудничество, но при такива условия, при които ще успеем да се споразумеем", подчерта Медведев.

Той отбеляза, че „Южен поток“ е бил добър проект. "В действителност ние много сериозно работихме по него", изтъкна Медведев.

От своя страна министър Александър Новак е заявил на срещата, че съветва европейските партньори още сега да започнат да строят инфраструктурата за газово-разпределителния център на турско-гръцката граница. "Основаваме се на това, че транзитният договор (за транзит на газ за ЕС през Украйна) приключва през 2019 година и обемите на газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция", е припомнил енергийният министър.

"Еврокомисията трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, за да бъдат доставяни на европейските потребители съответните обеми газ. Според нас това трябва да стане в най-кратък срок, тъй като такива големи проекти не се изпълняват за една година, а за да се гарантира, че в средносрочна перспектива ще се получава газ, е необходимо да се започне работа", е подчертал Новак.

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин съобщи, че при сегашните условия Москва няма да осъществява проекта „Южен поток“. "Предвид това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия при такива условия не може да продължи реализацията на този проект... Не можем да започнем строителството в Черно море, докато не получим разрешение от България", каза Путин след преговори с турския президент. Той посочи, че Москва е готова да построи още една тръбопроводна система до Турция и да създаде газово-разпределителен център, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
12
 
! Отговори
Ъдвайзър II преди 9 години
Е те тоя на снимката е бъдещия президент на Рассия бре!Един път вече беше-2008 до 2012 г!Макар и лилипут с гръмка фамилия е къде-къде по разумен от болния от рак на панкреаса късорък кремълски кагебеец!Дните на русолявото джудже са преброени и изтичат заедно с края на президентския му мандат-2018 г!Едва ли ще доживее да открие Световното по футбол,което по програма трябва да бъде в Рассия бре!До тогава можете да гледате пропагандни клипчета как гнома лови усурийски тигри с голи ръце!Ха ха ха!!!
30
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е в правото си да се откаже или реализира проекта-това е политически проект.Но при всчики случай ,ако зачита суверенитета и зачита държавите засегнати от нейно решение,е длъжна да ги уведоми писмено за решението си.Най малко ЕС.Явно малка БГ за бея не представлява нищо и по добре е ,че проектът отпада.
29
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахах сега ще прецакаме тъпите руснаци и ще си купуваме руска газ, ама от Турция!! Както вика Обама - сега вече сме енергийно независими. Такива сме си българите, хитреци.
28
13
 
10
 
! Отговори
А КАКВО ЩЕ ЯДАТ преди 9 години
РУБЛИ ?
27
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега на кого да вярвам, путин вика българите спряха южен потоп, а медведев вика имало юридически проблеми
26
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше слухове, че сме дали на заем тежко въоръжение на украинската хунта. По реакцията на Кремъл личи, че слуховете са верни. Кери говори за руска мъст. Май прецедентът е настъпил яко мотиката и да обвинявате Русия е меко казано доста глуповато.
25
10
 
17
 
! Отговори
Az преди 9 години
Провалът на България заради Южен поток на международната политико-иконимическа сцена е факт. Остава да залагаме, ще стане ли този провал тотален, ще построи ли България необходимата й инфраструктура до спирането на транзита през Украйна, или ще се сети когато мандалото хлопне ?
24
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
медведев нищо не става от вас досега да съм им спрял енергоресурсите на европа и забранил търговията на долари и евро на тереторията на русия
23
21
 
24
 
! Отговори
Тюркиш поток преди 9 години
Южен поток стана Турски поток!Хахахаха ще се молите на Ердоган за газчица.Който се бъзика с Путин ще кара на ръчна предавка.
22
13
 
26
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
В Банкя няма да има хъб. В България ще компенсираме липсата му в отглеждане на тикви. Ако някой се пита кои са по-умни българите или гърците - "тези, които си имат хъб".
21
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, ся втъкнаха ни го хубаво. Айде Кунева да ходи в ЕС и да иска неустойка, а не да се хили кат *** по ТВ екрана
20
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 .а ти вече си се !България да започне да строи тръби към Турско-Гръзката граница.Всяка Европейска държава да си строи тръбите - за техни разноски !
19
7
 
10
 
! Отговори
гост преди 9 години
Предлагам газовият хъб да е на Донецкото летище!
18
12
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
През цялато време ние се правихме на много важни и послушни.То въртели то чудо от наша страна.То какви ли не приказки по безмислието на ЮП от ново излюпените ни български политици и президенчето как това,как онова,че Русия ни исползва,че сме зависими от нея,че туи и онуи все приказки на ***.Сега пък сме опулени и питаме "ама защо"?Питаите Брюксел,Боико и всички останали противници на ЮП защо! Хаиде сега духаите супата и си мерете приказките за в бъдеще.Обама и Брюксел ще ни напрови поток.
17
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нашите готини управници още си мислят че южен поток ще го бъде,Много са ни найвни кратуните от банкя,сега ще трябва да връщат кинтите.И това ще го направим ние кротките послушни българчета като се убиваме от работа.Какви преспективи имаме като цялата ни икономика е убита от ЕС и Плевнвлиев и Бйко Борисов-ТЪПАКА ***.
16
9
 
12
 
! Отговори
до Бай Ганьо преди 9 години
Ще им ли хъб в Банкя?
15
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25 ама е прав човека ..... Путин ще остане е историята ....това е факт ...човека изправил Русия ....
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале, масово колко *** народ вирее по източно-централните ширини на Балканите.....
13
18
 
12
 
! Отговори
Кофти истина!!! преди 9 години
Айдеее!Вижда се вижда а освен тва се и усеща края на съветското(руско)робство товаришчи!БГ-то винаги е било враг на Русия(сесесерето!) във всички горещи войни-ПСВ,ВСВ а и преди тях!Ние сме исторически врагове-ФАКТ !!! След 75 годишно робство-политическо и икономическо то към 2019г(след края на договора им с Украйна за газта)ще бъдем независими на 90% от руския звяр!До тогава и рака на панкреаса(в последен стадий!)притежаван така неизлечимо от Хутин ще си е свършил ангажимента към тялото му!Урааа
12
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А стига сте се опраедава ли бе, цел свят Ви разбра че немате пАре