Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
9
 
! Отговори
Е добре,а сега това- преди 9 години
ДОБРЕ БЕ,,,,,,,,,а мнението на американците за Обама???--По вашата логика,САЩ трябва да се распаднат вече.......*** и безумните статии пишете ........
31
21
 
7
 
! Отговори
Ъдвайзър !!! преди 9 години
През 2018г жужето Пу (ако е живо до тогава де!) го чакат готини събития!Гладните бунтове през 2013 и 2014г срещу Дилма по повод Световното ще му се видят като карнавала в Рио,спрямо неизбежните гладни(и пияни де!)бунтове го чакат!Е тва се вика-НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ!Ха ха ха!!!Жужето Пу за 3 г требва да бачка хем Турецкий паток,хем Световното бре!А паре нема!Оная ламя ВПК-то гълта всяка година 1/4 от БВП на жужеекъномиката бре!А валутния резерв е 300млрд$само!А рака на панкреаса МУ действа!
30
4
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Op, komunqgite napadat :D Po signal sa :D
29
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ДО СЕГА НЕ ПОЗНАВАМ НИКОГО ДА Е ИЗБЯГАЛ В РУСИЯ ИЛИ ДА СИ КУПИ РУСКА КОЛА ИЛИ НЯКАКВА РУСКА ТЕХНИКА. СВЕТА НЯМА НУЖДА ОТ ДВЕ НЕЩА---ОТ РУСИЯ И ОТ КОМУНИСТИТЕ-.РУСИЯ Е ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ. РУСИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАРЧЕТОСАНА . А НИЕ ВСЕ ОЩЕ СМЕ ПОД РОБСТВОТО НА ПИЯНИЯ ДИВ РУСНАК. САМО ЧЕ МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ---БОЙКО БОРИСОВ Е НАШИЯ ОСВОБОДИТЕЛ ОТ РУСКО РОБСТВО.
28
5
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
do 38: A ti si primer za tova, koeto im e neobhodimo na diktatorite - Matrial, deto da povtarq kato papagal!
27
9
 
1
 
! Отговори
до ХА ХА ХА преди 9 години
Не може ли само със сол ? Бертолетова.
26
14
 
5
 
! Отговори
ковалски преди 9 години
днес руските медии съобщиха че другаря Путин тази нощ лично е извел спутник в орбита с голи ръце, просто няма равен по земята и небето
25
10
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Едно е на русофобите да им се иска, друго е да го могат, а трето и четвърто да го направят.Путин няма да бъде свален !Русия не е Украйна !Руснаците не са като укрите !Путин не е Янукович !Забравете !!!По-скоро ще стане обратното. След като очевидно вече завладя и Източна Украйна, Русия ще погледне и по на запад ...И дай Боже !Тук на Балканите има един поробен славянски и православен народ - българите.Ще посрещнем с хляб и сол братушките !А, националните предатели ще ги бесим по дървета
24
5
 
1
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Ne mislete za Evropa, dokato po novinite chetete samo za Rusiq!
23
5
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Horata ne zlobeqt sreshtu Rusiq, horata pokazvat, podkrepeno s fakti, che tova, koeto nashata mediq se opitva da ni probuta ne e vqrno :) Ochevidno horata ne sa prosto glupava paplach. Tova qvno raboti v Rasha, tuk ne :)
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
диктатура на олигарсите
21
5
 
12
 
! Отговори
НАГЛАСИТЕ В РУСИЯ преди 9 години
са ПУТИН - ПРЕЗИДЕНТ, а НАВАЛНИ в ЗАТВОРА /пишман борец с корупцията, дето изнудвал други крадци/
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-зле за кого? Сигурно започват все-повече да xаресват САЩ? Гладна кокошка просо сънува.
19
9
 
17
 
! Отговори
Платен Трол преди 9 години
О да, в Русия е зле. А Европа цъфнала та вързала. В Брюксел протестите що не ги отразявате.Той целия свят надолу е тръгнал, задокеанските *** пренасят заразата си по целия свят и сеят смърт и разруха, а вие Путин та Путин.Платени драскачи.
18
13
 
14
 
! Отговори
bau преди 9 години
Това са манипулации! Проведете проучване във форума на днес.бг и ще видите, че Русия е най-силната, най-богатата, най-умната, най-красивата, най-проспериращата, с най-демократично управление и с най-висок лидер!***, станахте за майтап на всички :D
17
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То повечето демокраДчета тука ,които пишат срещу Русия - пишат я от Испания , я от Англия ,я от още по надалече. Много обичат Родината си да знаете.
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До смях в залатаТи жалко путинистче, явно бъркаш Русия с Путин! Путин ще си отиде, както редица диктатори преди него! Русия ще пребъде!
15
16
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Той Вовата по вода ходи бе ей! Какво значение имат тука някакви си доходи
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МЕЧТИТЕ НА СОРОСКогато не помниш историята си обречен да я повториш! Преди време СССР по фашистко-империалистичен маниер нападна Полша, след това и Финландия! Явно са го забравили!
13
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви протести, какви майдани, когато ти е непознато чувството наречено "демокрация" ?! Когато цял живот си свикнал друг да мисли вместо теб и да решава вместо теб, не можеш за ден-два или година-две да се промениш!