Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
23
 
! Отговори
българина преди 9 години
Ей големи разбирачи пишат из този форум.Писачи, вие как ще коментирате състоянието на Саудитска Арабия,ОАЕ,Норвегия,Катар в следствие на спадналите цени на петрола или само те на Русия се отразяват.В техните бюджети сигурно е калкулирана цена от 50 долара за барел и % приходи в БВП от само 10%?За справка прочетете информацията от официалната страница на ЦРУ по страни.Арабите зависят на 95% от цените и след като са спаднали с 60% следователно и техните приходи спадат.
11
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бих искал този на снимката да е НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ .
10
15
 
28
 
! Отговори
МЕЧТИТЕ НА СОРОС преди 9 години
са си само СЪНИЩА. РУСИЯ може да понесе и по-тежки времена, но от своите в УКРАЙНА няма да се откаже. Да му мислят БАНДЕРОВЦИТЕ, заради които нито пари, нито помощ ще получи ХУНТАТА в КИЕВ. Само нови гробове и почернени семейства - това е ПЛАНЪТ на СОРОС и БЖЕЖИНСКИ за УКРАЙНА. Но РУСИЯ ще възкръсне както ФЕНИКС от пепелта на СССР
9
24
 
10
 
! Отговори
Жуужето Путник преди 9 години
жужето няма да дочака 2018та световното, рака на панкреаса бързо работи
8
24
 
13
 
! Отговори
Ъдвайзър !!! преди 9 години
И тепърва по-зле ще стават!!!Жужето Пу си е заложило ***,че ще организира Световното през 2018 г!Ха ха ха!!!А от де пари бре жуже???До 2018г имаш турски паток да бачкаш кроме етого!Имаш валутен резерв-300млрд$-хахаха!Бюджета ти е вързан на 100$/барела-хахаха!ВПК-то и оня азиатец Шойгу поемат 1/4 от БВП на жужиекъномиката!Имаш да хвърлиш около120-150 млрд за Световното!Щото за Сочи даде само 50млрд!Хахаха!А на всичкото отгоре рака на панкреаса,дето ти е в последна фаза няма да те чака до 2018г!!
7
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
77% не искат протести----------тогава защо пишете простотии...............
6
4
 
12
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
77% + 27% = 100% ???????
5
5
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
30ст
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При нас на работниците не се позволява да си знаят правата , та ще ни анкетират , и изнесат реални данни как сме !обаче за всички други знаят , та и отгоре !
3
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в русия болшинството са оскотели промити мозъци и алкохолици, промени не се предвиждат,просто няма кой да ги направи
2
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Българското общество , кой го пита , то си е зле , та по-зле !Ама се пише как другите са зле , да си обсъждаме другите и ДА НЕ ПРОРЕСТИРАМЕ !
1
11
 
30
 
! Отговори
х-м преди 9 години
Поредният ла.номет защо не си хваща куфарите за голямата демокрация или поне да отрази настроенията в Украйна какви са...