Споменът за Холокоста да не изчезва заедно с последните оцелели!

Плевнелиев: Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни
27 яну 2015 15:47, Елка Василева
53
Споменът за Холокоста да не изчезва заедно с последните оцелели!
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Reuters

„Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели“, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум „Let my people live!“, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се проведе в столицата на Чешката република Прага.
 
В изказването си държавният глава подчерта, че ако европейските общества не се поучат от миналото, ще продължат да повтарят допуснатите грешки. „Голямата тема за жертвите на тоталитарните режими е от изключително значение както за мен като държавен глава, така и за българския народ“, посочи Росен Плевнелиев.
 
Президентът заяви, че с отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста се отправя послание за единство към всички народи по света и всеки лидер носи отговорност за недопускането на подобна трагедия в бъдеще. „Когато почитаме загиналите и чуем историите на оцелелите, трябва да се запитаме как цивилизованият свят допусна това да се случи“, отбеляза държавният глава.

Още по темата

Росен Плевнелиев беше категоричен, че трагедия от подобен мащаб не може да бъде обяснена единствено с посочването на инициаторите и извършителите на масовите убийства. „Отговорност носят и всички, които останаха безразлични и които смятаха, че това не ги засяга“, подчерта президентът.
 
Росен Плевнелиев припомни думите на признание към българския народ от бившия президент на Държавата Израел Шимон Перес, изречени преди две години в Европейския парламент при откриването на изложбата, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война: „По-добре е да сме изправени пред икономическа криза, отколкото пред морална катастрофа, по-добре е да имаме икономически проблеми, отколкото да носим исторически срам“.

Държавният глава припомни, че тогава в своето изказване Шимон Перес е описал българския народ като скромен, но истински героичен народ, който даде на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопостави срещу най-голямото зло в историята – нацизма.
 
Пред участниците във форума президентът Плевнелиев подчерта, че в най-мрачните години на Втората световна война българският народ успява да спаси цялата еврейска общност у нас – почти 50 000 души и изрази съжалението си, че страната ни не е била в състояние да направи същото и за евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани.

„Скърбим дълбоко за тяхната смърт, както и за всички жертви на Холокоста, чиято памет ще помним вечно“, заяви държавният глава.
 
„Не трябва да забравяме, че във всяко общество винаги има някой, който предпочита насилието пред думите, и винаги ще има фанатици и екстремисти, които ще се опитват да оправдаят своите престъпления с името на Бог“, посочи още президентът.

Държавният глава беше категоричен, че бруталните убийства на невинни хора не могат да бъдат оправдани с религиозни вярвания и че животът на всеки човек е безценен и хората са равни независимо дали изповядват християнството, исляма, будизма или друга религия.

Жестокото нападение в Париж предизвиква вълна на обща солидарност и днес гражданите на Европа открито заявяват решимостта си да отстояват неприкосновеността на достойнството, свободата и човешкия живот, подчерта българският държавен глава.
 
Президентът Плевнелиев призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер като част от кампанията на еврейските организации в т.ч. на Европейската еврейска асоциация, светлините на президентската институция в България ще останат включени в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност. „Това е символичен жест, но той показва, че понякога и най-малкото усилие е достатъчно, за да прогони тъмнината и да вдъхне отново надежда и светлина“, заяви държавният глава.
 
Дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено, ако хората независимо от своята религиозна и етническа принадлежност се обединят и твърдо кажат „не“ на омразата, каза още президентът и припомни думите на Ласана Батили, който спаси част от хората по време на заложническата криза в Париж: „Ние сме братя. Няма значение дали си евреин, християнин или мюсюлманин. Всички сме в една и съща лодка и трябва да си помагаме, за да се справим.”
 
Росен Плевнелиев подчерта, че днес в „сърцето“ на българската столица София един до друг са разположени храмовете на различни религии – православна и католическа църкви, джамия и синагога. „Те съществуват една до друга в мир и това е огромен пример за толерантност, мъдрост и уважение към различните“, заяви президентът и припомни, че от делата на всички нас зависи как ще изглежда светът, в който живеем.
 
Във форума в Прага участват президентът на Чешката република Милош  Земан, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, председателят на Кнесета на Държавата Израел Юли-Йоел Еделщайн и Моше Кантор – президент на Европейския еврейски конгрес.
 
По-късно днес президентът Росен Плевнелиев и редица европейски държавни и правителствени ръководители ще участват в Полша в „Марш на мълчанието“, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер „Аушвиц“.
 


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
значи не можем да забравим холокоста а заставате на страната на украинските фашисти / нещо не мога да схвана на коя страна сте
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионер, за избиването на 250 000 тракийски българи от турците ли говориш? Да, за тоя холокост Роско и дума няма да обели!
28
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 6 години
Темите върху които се произнасяш ще надживеят мандата ти
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Niama da zabravim palyachoto na bulgaria izbran ot prostiya narod kato prezident na RBULGARIA
26
10
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 6 години
До emil.popov.35Той не споменава Русия,защото не е удобно-нали Русия беше главният съюзник на Германия,нали заедно започнаха да нападат държава след държава?Пакта за нападение-Рибентроп ***--1939 г.
25
0
 
3
 
! Отговори
баи Ганю преди 6 години
Да ама още 2 г. ще трябва да си го търпим.Ниеэ си го натресохме.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По зависим от всичко и всички, лукав президент,като тоя плевнелиев не съм чувал и виждал.
23
0
 
8
 
! Отговори
баи Ганю преди 6 години
Пак повтарям!Когато се издига някаква личност в България за кандидат президент О Б Е З А Т Е Л Н О ,З А Д Ъ Л Ж И Т Е Л Н О трябва тои да е женен и да се пита жена му аджеба съпругат и става ли за тази държавна работа или е годен само за учителка в детските ясли.
22
0
 
11
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 6 години
Тоя глупендер пак не е имал смелост да спомене Русия като основна причина за ликвидирането на нацизма. Аман от подобна *** ***!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да кажеш за едно влечуго, което само повтаря това, което му поръчат.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гаден мазник! Холокоста е измама!
19
0
 
8
 
! Отговори
Турчине преди 6 години
Какви ги дрънкаш.Тоя възродителен процес го дъвкаxме 20 години. Още през 92-ра се изнесоxа данни, още тогава се каза, че който иска може да си върне името. Какво повече да се направи? Не може да се прави сравнение. Ако имаш предвид някой определен човек, който е вършил престъпления моля има си съд. Но не може да говориш за нещо, което политиците ни и народа ни вече осъдиxа 1000 пъти.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пак изплю поредното го..но
17
0
 
16
 
! Отговори
превод от английски преди 6 години
Не се сърдете на плевела. Текстът на изявлението му е съчинен в американското посолство и е превод от английски.
16
0
 
5
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Да да не се забравя престъпленията срещу човечеството. Питам защо не се отнасяме така твърдо и срещу ,,възродителния *** процес". Защо не реагирате срещу изтреблението на хората в Украйна, Ирак, Сирия, Судан, Афганистан,Мали идруги. И за тях ще говорим след 70год. Каква е ползата, какво ни пречи сега а се кажат че човечеството с тези действия отива на гибел.
15
0
 
18
 
! Отговори
Roki преди 6 години
Роска, каквото и да кажеш, все е неадекватно... Що така бе, мен?
14
0
 
21
 
! Отговори
Даскала преди 6 години
Нашия бай Ганьо Плевнелиев пак глупости ръси !Значи, като УМРАТ!!! тия последните живи от лагерите, евреи , да не забравим за Хитлер , лагерите , убийствата ???Ами ние вече сме забравили бре Плевньо !Как дойде Хитлер на власт ?С мераците на Запада да нападне Русия !Сега какво правят Щатите ?Подкокоросват Европа да скъса връзки с Русия и да влезе във война с нея , а те ще дойдат да завладеят и двете и Европа и Русия като спасители!Но къде в плевнята акъл ?Само слама , каолини и офшорки!!!
13
17
 
4
 
! Отговори
пенсиониран пионер преди 6 години
А какво ще правим с българския Холокост над турското население в България, наречен "възродителен процес", господин президенте!? Ще съдим ли някой, или ще изчакаме всички участници в това престъпление да се гътнат!?
12
0
 
10
 
! Отговори
Швейк преди 6 години
Немога да разбера какво прави човек на американците при хората на Путин. Чешкият президент Земан, словашкият Киска на срещата е руски дипломат от черния списък на американците. Всички стоят зад Путин. Няма американци немци дори поляци. Бг дипломация-трудна за разбиране
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пумак