Рускиня обвинена, че издала държавна тайна на Киев

Светлана Давидова е задържана за два месеца от ФСБ
Обновена: 29 яну 2015 21:45 | 29 яну 2015 21:21, Елка Василева
70
Рускиня обвинена, че издала държавна тайна на Киев
Централата на ФСБ. Снимка: архив, Reuters

Светлана Давидова от руския град Вязма е обвинена в държавна измяна, изразяваща се в това, че е съобщила на посолството на Украйна за предполагаемо изпращане на подразделение на руското Главно разузнавателно управление в Донбас, Украйна.

Анатолий Горлов – съпруг на Светлана Давидова, разказа за  bbcrussian.com, че жена му е била задържана на 21 януари сутринта. От документите, представени от следователите, станало ясно, че Давидова е обвинена в държавна измяна, за което се предвиждат от 12 до 20 години затвор.

По същество обвинението срещу Давидова се заключава в това, че през април миналата година тя забелязала, че радиотехническото подразделение на Главното разузнавателно управление, намиращо се близо до дома й във Вязма, е опустяло. След това случайно подслушала в маршрутката разговор на военен от тази част, който разказвал, че им е заповядано да се облекат като цивилни и да заминат за Москва, откъдето ще ги изпратят „в командировка“.

Според следствието Светлана Давидова съобщила за това на „горещата линия“ на посолството на Украйна в Москва, предполагайки, че военните заминават за Донецк.

По думите на Анатолий Горлов углавното преследване за съобщение в чуждо посолство за предполагаемо преместване на военна част е било неочаквано за жена му и за него.

Горлов обясни, че жена му е „против тази война, но не бих казал, че ние сме някакви активни участници в антивоенните митинги и опозиционери. Тя преди членуваше в комунистическата партия, но след това се зае с отглеждането на децата. Не разбирам как Федералната служба за сигурност е научила за всичко това“.

В сряда Горлов е получил „уведомление за задържане под стража“, в което се казва, че на 22 януари Светлана е арестувана от Лефортовския районен съд на Москва за два месеца и е се намира в затвора на Федералната служба за сигурност – следствен изолатор номер 2 „Лефортово“.

Светлата Давидова и мъжът й се грижат за общо седем деца: четирите деца на самата Светлана и три на сестра й.

Назначеният адвокат на Давидова Андрей Стебенев каза, че е разговарял с подзащитната си в съда за това, че има много деца, като най-малкото е на 3 месеца, но съдията все пак е определил арест, а не подписка.

Следващата процедурна стъпка по думите на адвоката ще е експертиза дали сведенията, предадени от Давидова в посолството, представляват държавна тайна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Е каква тайна е издала. Нали няма руски войски в Украйна, а сега ще я съдят, че ги е издала. Русия се връща във времената на средните векове. Обикновеният руснак е тъпкан като животно, но близки на Путин печелят търгове. Хайде поддръжниците на Путин да ми го обяснят това. Нали е най-правовата и демократична. Пример за нас.
42
1
 
0
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До АнонименТаз рускиня,ако я освободят от затвора-да и дадат медал за заслуги към народа на Украинаапартамент в центъра на Киев или Лвов (по избор) и заедно с седемте си деца и мъжът и да заповядат в Европейска Украина-хора като нея нямат място в Азия.
41
2
 
0
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 9 години
До БУЛТРАС-----------------В Русия могат да те арестуват и задето кихаш само.Има навремето 60-години -хора разстреляни задето носят дънки.В Русия сега е 17 век,ако Путин поостане още малко-и в 16 век ще влязат.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената не е упълномощена да пази държавна тайна,зато няма как да я е издала.Освен това дали има или няма войници в поделението не е държавна тайна,то се е виждало от всички блокове наоколо.Все едно аз да забележа ,че по нашата улица минават все по-малко полицаи и да предположа ,че са ги изпратили на турската границаа да пазят от емигранти.....Просто в Русия цари мракобесие, подтисничество и див комунизъм. Освен това жената кърми 3-месечно бебе. И най-важното !!! В Украина няма руски войски !
39
7
 
8
 
! Отговори
барон Мюнхаузен преди 9 години
е как е обвинена за издаване на тайна, руски части няма в Донбас, как се обвинява за нещо което не съществува според Путин
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БУЛТРАССмейте се но Путин подари всички държавни жилища------------------Ми след като има като нас да му плащат по 120 долара за барел...Тия жилища сме им ги построили ние.
37
2
 
5
 
! Отговори
2013 преди 9 години
До БУЛТРАС: средната заплата в Русия БЕШЕ 650 евро. 32 000 рубли е средната заплата, което в момента е около 400 евро - колкото и у нас. Що се отнася до пенсията, не знам колко е средната, но имам познат руснак, чиято майка взима около 8000 рубли - това са 100 евро по сегашния курс.
36
9
 
10
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До Анонимен преди 1 часЩом това е държавна измяна, Кремъл подтвърждава истиността на думите на жената и официално признава военната си инвазия в източна Украйна. :) Държавна измяна е доставянето на информация за военните подразделения на чужда страна , няма значение дали е вярна , Самото действое е противозаконно . Няма значение дали е вярно или не е.
35
4
 
24
 
! Отговори
даммм преди 9 години
Сърцераздирателна история......даммммм.Лошите руснаци вкарали в затвора предателя на държавата им........А защо тогава добрите американци искат да осъдят Сноудън.....????
34
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трогателна история...по материяли на Ройтерс :)Кога ще пуснат интервюто с консула на Марс?
33
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом това е държавна измяна, Кремъл подтвърждава истиността на думите на жената и официално признава военната си инвазия в източна Украйна.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дедо ПИЧ 45Имаш възможност - отивай в ид . Там все за американската стране ще се биеш .
31
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горката жена, постъпила е достойно и по човешки, а сега кремълската хунта си го изкарва на нея.
30
7
 
25
 
! Отговори
БУЛТРАС преди 9 години
А не е ли възможно простакесата да се е похвалила на неподходящ човек.Смейте се но Путин подари всички държавни жилища,средната заплата в Русия е 650 евро,а в Москва 1500.Пенсията 350,а за второ дете се дава 9000 долара в срок от три години.Всяка атака срещу Руската империя е на семитска основа.В договора за падането на Берлинската стена има кауза в която пише че НАТО не трябва да се удължава на Изток.А те са почти в Украйна.Не съм русофил,но не съм и русофоб,а патриот.И е глупаво да взимаме стр
29
1
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Значи са я чакали половин година преди да я арестуват за това?? Смях в залата .. най вероятно тази *** ако е арестувана е арестувана за нещо друго... Оня Василевна в Украйна избяга точно защото почнаха да я разследват за безкрайните и лъжи които праскаше в такива изданийца , а в русия медиите носят правна отговорност ако постват лъжи... То и в Бг уж го има, ама кой го спазва де , винаги се намират оправдания , или работята за своите , верните на власт ... мдам...
28
16
 
6
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Ква държава ,кви 5 лева?Тази която цял живот ме е тормозила ли за сметка на некви си ,айде да не казвам името с което всички ги наричат.Държавата която се опита да прецака и децата ми ли?Кой питам е тази тържава?Простаците милиционери от ДС-КГБ играещи ролята на отдел кадри ,или назначените от тях псевдо капиталисти?Единствената ДЪРЖАВА КОЯТО ПРИЗНАВАМ е USA И съм готов да се бия срещу *** за нея.
27
7
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До дедо ПИЧ Какво да разтълкувам бе, ти нещо си болен. Излиза, че в цяла Москва от 10 милиона супермени (нали такива са русняците), витязи, спецназовци, високодуховни и ултраинтелигентни няма един подходящ за тази хиперпичка? Ти чуваш ли се какво говориш? Ти злословиш срещу Матушка Русь, бе Пич?
26
2
 
9
 
! Отговори
me преди 9 години
Аз просто не мога да разбера какви локуми разтягате. Престъпното деяние не е че е подслушала разговор, а че се е обадила да го порти в посолството. Навсякъде по света за това се полага съд за измяна, просто няма какво да се коментира. И да, държавната тайна е променливо понятие. Също както и законите - днес ограничението е 130км/ч, вчера е било 80, утре може да е 200. Но това не значи, че не трябва да се спазват законите, защото без тях настъпва хаос. Е, въпросната не е спазила закона. Точка.
25
0
 
18
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Мой човек, издаването на държавна тайна се наказва сурово по цял свят, не знам дали ти е известно.
24
6
 
0
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
до 38Вми и за мен беше абдолютен шок,но и приятеля ми си имаше проблеми.Без разрешение на техните служби не може.моя приятел ги изигра делекатно.Даже го викаха тукашните милиционери що се оженил за тази и го изгониха от работа.сега си плаща по около 700 лева за да стои тя тук ,без право даже и на работа,но той си я харесва,споменах,че нашите селянки въобще не могат да се сравняват с тази нито по тяло,нито по сурат,а образованието и въобще не го слагам.Как ,защо и какво сами го разтълкувайте.