Американската мечта за шистов газ се отдалечава в Полша

Един след друг големи играчи в сектора се оттеглиха
4 фев 2015 13:04, Елка Василева
48
Американската мечта за шистов газ се отдалечава в Полша
Снимка: архив, Reuters

Представата за Елдорадо на шистовия газ в Полша, подхранвала мечтите за енергийна независимост и огромни печалби в страната, все повече се отдалечава, след като един след друг големи играчи в сектора се оттеглиха, а резултатите от проучванията не се оказаха добри, информира Франс прес.

След "прекомерния" първоначален оптимизъм, породен от оценките за възможни за експлоатация залежи с обем до 1,920 трилиона кубични метра и отявления интерес на световните гиганти, сега в Полша настъпи разочарование, посочва Гжегож Куш, експерт в международната консултантска компания PricewaterhouseCoopers.

Обявеното неотдавна оттегляне на американската компания Chevron последва отказа на френската Total и италианската Eni. Други гиганти като Exxon, Talisman и Marathon Oil се бяха оттеглили от Полша още преди това. Според Гжегож Куш това не е изненадващо, тъй като пазарът не се е оказал така печеливш, както се е смятало.

По думите му в основата на оттеглянето на големите групи от Полша са слабите резултати от досегашните проучвателни дейности, спадът на цените на горивата на световния пазар и по-привлекателните перспективи за добив в други части на света - наред с полската бюрокрация и обявените увеличения на данъците в сектора.

Според Анджей Шченшняк, полски експерт в енергийния сектор, решаващи са били геоложките проучвания - от общо 68 сондажа, извършени досега в Полша, нито един не е дал положителни резултати по отношение на рентабилността.

Полската министър-председателка Ева Копач от своя страна посочи вчера, че сондажите ще продължат.

Петнайсетина компании в момента продължават проучванията, сред които са ConocoPhillips, Wisent Oil&Gas, Stena и полските PGNiG, PKN Orlen и Lotos.

В стремежа си да гарантира енергийната си независимост, силно зависимата от руските газови доставки Полша обяви инвестиции на стойност 12,5 милиарда евро до 2020 година за експлоатация на залежите си от шистов газ.

Ако тези залежи бъдат доказани, Полша ще се нареди на трето място сред богатите на газ европейски страни след Норвегия и Холандия, по данни на Националния геоложки институт.

Първоначално полското правителство обяви началото на търговската експлоатация на шистов газ от 2014 година. Това обаче така и не се случи.

Полша, която е с население от 38 милиона души и е най-голямата икономика в Централна и Източна Европа, потребява в момента около 16 милиарда кубични метра газ годишно, две трети от които се внасят главно от Русия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: шистов газПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАХАХАХАХ! И КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ ТЕЗИ 68 СОНДАЖА? САМО ЗЕЕЩИ КРАТЕРИ И *** ВОДА В ТЯХ ПЪЛНА С МИКРОБИ И БАКТЕРИИ!!!!! ТОВА ЧАКА И СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ, АКО НАРОДЪТ ТАМ НЕ СЕ ВДИГНЕ НА КРАК!
31
1
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
попрочети за шистовия газ и не вярвай на американските лъжи -това за сащ и газа им е раздухван мит на който запознатите се смеят .при дупедавците които управляват българия оттдавна да са ни натиснали за концесия
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как да не съществува шистов газ след като САЩ са на първо място по добив на природен газ и то от шистови находища?
29
1
 
13
 
! Отговори
емо преди 9 години
шистов газ не съществува;това са само американски лъжи,а българските 'демонократи' са просто ренегати,наивници.митът за американския шистов газ е дезинформация.попитайте канадците колко пострада канадската природа от експлоатацията на битумните пясъци/шистов газ/
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие наред ли сте - енергиен център на Балканите няма как да стане най-бедната държава в Европа. Има си икономически закони, които няма как да бъдат променяни или нагаждани според мечтите на неграмотни псевдоикономисти.
27
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЕЦ Белене и Южен Поток бяха политически проекти на империята на злото чиято единствена цел беше РъБъ да напусне ЕС.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С АЕЦ ''Белене'' и ''Южен поток'' щяхме да бъдем енергиен център на Балканите, ама не станаи комунизъмът щяхме да го построим, ама не станаВажното е отговорните другари прибраха парите и сега се правят на честни работодатели
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Па слушайте соросоидната седерастия, много ше изкласите.За 25г България се превърна в малка Швейцария. Нали така беше?---Друго си е да слушаш за АЕЦ Белене и Южен Поток, как ще бъдем енергиен център на Балканите.
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм с всичко написано, но бих искал да допълня една малка подробност. Покрай търсенето и добива шистов газ за 4 години Полша привлече $85 млрд инвестиции и на работа бяха наети повече от 250 000 души.----------------------Сега като пийват отровни химикали, ше имат тъкмо да си харчат за ковчези.Колко ли трябва да си ***, за да си отровиш земята и водата за пари.85 трилиона да бяха взели, все тая.
23
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм с всичко написано, но бих искал да допълня една малка подробност. Покрай търсенето и добива шистов газ за 4 години Полша привлече $85 млрд инвестиции и на работа бяха наети повече от 250 000 души.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Па слушайте соросоидната седерастия, много ше изкласите. За 25г България се превърна в малка Швейцария. Нали така беше?
21
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поляците поне опитаха, докато нашите рубладжии знаят само да леят дитирамби за безплатния руски газ
20
0
 
0
 
! Отговори
SSSR преди 9 години
ELATE PRINAS MALKO DANAS LAZETE
19
0
 
25
 
! Отговори
циника преди 9 години
така е, от преяждане с ябълки поляците почнаха да халюцинират за шистов газ и полско величие. Сега повръщат...
18
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още от миналата година инвеститори започнаха да напускат Полша. Мечтите че имат газ за 300 години се оказа само мечта. Доказано запасите на газ са за около 50 години при много висока себестойност . Така че тази информация в статията е доста пристрояла с изключение на очакваното напускане на Chevron.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Явно ти си умник като Борисов. Отговори кой трябва да ти плати преноса ( нагнетяване на газта по трасето ) , транзитните такси ?
16
2
 
28
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Така наречената "шистова революция" е поредният американски балон. До 4-5 години шистовите находища ще се изчерпат. Отделен въпрос е, че много от нещата които се говорят са с пропагандна цел. Например за възможни находища в България. По време на соца също са правени изследвания с фракинг и не е открито нищо съществено. Факт е, че сондажите на Шеврон в северна Добруджа не показаха находища и това секна ентусиазма и на румънците.
15
0
 
25
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 9 години
Поляците стигнаха до извода, че от счупена стомна вода няма как да изкараш.Нищо, следващият път могат да опитат да намерят и нефт! Знае ли човек, на Коледа стават чудеса...
14
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо това не е американска ,а полска мечта.Затова се правят ПРОУЧВАНИЯ,които в БГ бяха забаранени.Ние даже не знаем какво има в недрата ни по този начин.Ниските цени на газ и нефт засягат преди всчико малките фирми ,добиващи въглеводороди.Поляците не ги мислете-те няма да се огънат или наведат пред Путин-там няма пета колона ***.У нас ще гракнат и ако се намери газ или нефт и в морския шелф.Ще има платят пак както за антишистовите протест-спомняте ли си луксозните плакати?
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да припомня ли, че този януари в Тексас имаше най-силното до сега земетресение с магнитут 3.6 причинено от фракингиг?