САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна

Джон Кери: Конфликтът ще спре само когато се прекрати огънят
Обновена: 5 фев 2015 17:40 | 5 фев 2015 17:40,
448
САЩ няма да си затварят очите за руските танкове в Украйна
Снимка: архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди, че Вашингтон няма да си затваря очите за руските танкове и бойци, които влизат в Украйна. Той обяви това в Киев днес, където разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Кери заяви също, че руската агресия на изток е най-голямата заплаха за Украйна.

След срещата си с Порошенко държавният секретар на САЩ настоя за незабавен ангажимент на Москва към споразумението за спиране на огъня. То бе подписано между Киев и проруските бунтовници в Минск през септември.

Още по темата
„Искаме дипломатическо решение, но не можем да си затваряме очите за танковете, които идват в Украйна през границата от Русия. Не можем да си затворим очите за руските бойци в  необозначени униформи, които минават през границата и командват отделни подразделения на така наречените опълченци”, заяви още Кери.

Ройтерс припомня, че засилването на боевете в Източна Украйна през последните седмици окончателно е разбило всякакви претенции, че нестабилното примирие все още се държи. Бунтовниците вече контролират с неколкостотин квадратни километра повече територия, отколкото през септември. Украйна започна да призовава Запада да й достави модерно въоръжение, отбелязва Ройтерс.

Русия обаче отхвърля обвиненията, че подкрепя проруския бунт в Източна Украйна с военнослужещи и тежко въоръжение.

"Не търсим конфронтация с Русия. Никой не прави това. Нито Порошенко, нито САЩ, нито европейската общност", каза днес Кери. Той изрази надежда, че Русия ще се възползва от широкия консенсус за мирно уреждане на конфликта.

Според държавния секретар на САЩ конфликтът в Украйна ще спре само когато бъде прекратен огънят.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че днес Кери не е споменал нищо за възможността САЩ да предоставят на Украйна смъртоносна военна помощ. На този ход вече се противопоставиха няколко европейски страни, сред които Германия и Франция.

САЩ и Украйна укрепват сътрудничеството си в областта на сигурността, каза след днешните разговори Порошенко, цитиран от ТАСС. Той благодари на Кери за подкрепата за реформите в Украйна. "Фактът, че Кери дойде не с празни ръце и обяви подкрепа за нас - това е доста навременно действие. Приятелите се познават в беда", каза още Порошенко.

По-рано днес източници в американската делегация съобщиха, че САЩ ще предоставят на Украйна 16,4 милиона долара като хуманитарна помощ за жителите в източната част на страната, допълва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


448
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това демократите,хеле пък краварите, са паталогични лъжци . Довчера и Поросенко и н-к щаба на УА ,Виктор Муженко ,твърдяха че няма участие на Русия. И САЩ -носители на демокрация. ....Паталогични лъжци .....
267
7
 
5
 
! Отговори
до 371 преди 9 години
"А псевдодемократите за 25 години не можаха и да ги санират."Щото заплатите сега са по 500 долара, а като са строили панелките - 20 долара! Отделно, че и с тях нямаше какво да си купиш - цоциалистическите прошляци даже си бършеха ануса с вестници (това не е шега) !
266
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя пък да си гледа тъпата физиономия.....
265
2
 
19
 
! Отговори
krum преди 9 години
I KAKVO 6TE NAPRAVI6 VKISNALA SPERMO 6TE IM PRUDNE6 NA DILOTO NA TANKITI LI VA MAIMUN
264
4
 
32
 
! Отговори
Морския преди 9 години
Когато опълченците започнат да побеждават и напредват ,веднага Сащ и укрите измислят нещо срещу Русия .Военния министър на Украйна преди седем дни Официално заяви че в Украйна и по точно в Донбас и Луганск НЯМА РУСКИ войски. Сега Кери казва обратното.Отиди и ги разбери.Мисля , че ако имаше руски войски и танкове досега да са превзели и Мариопол и други големи адмистративни центрове. Американските военни инструктори и американските наемници не могат да се справят с опълченците и сега се оправдав
263
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано Путин не им се лови на акъла и да има здрави нерви още, че иначе лошо става наистина.
262
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анон А бе "умно " демократче .Знаеш ли чие изобретение са панелките? Или повтаряш като мантра това които ти наредят *** ? Панелките са френски и ако си ходил до Париж може би си видял че предградията на града 90% са панелни блокове.
261
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт на Путин
260
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия си мислят, че Путин е Кадафито или Садам. Така и не проумяха от историята си-Виетнам, Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Югославия...че агресорът няма спечелени войни.
259
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Меркел разтревоженаОланд е загриженКерри възмутениПорошенко разочаровани Путин - huylo
258
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а ние защо си затваряме очите за 1300 американски бази по света и само една руска, за турцизацията за ***, КЕри да СИ Е...Е МАЙКАТА И ЦАЛАТА НЕГАРСКА ***! ЩЕ ДОЙДЕ И ВАШИЯ РЕД... ТОЙ ВЕЧЕ Е ДОШЪЛ НО НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВАС
257
0
 
24
 
! Отговори
до 362 Анон преди 9 години
Това мизерно ежедневие в днешно време кой го направи?. Не са ли новоизлюпените *** демократи след 89 година. Или сте се родил след 89 та не ви е много ясно.
256
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонумен, та умен
255
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯНеделя, 8 февруари, 12ч пред шадравана на президентството.Протест срещу войната, НАТО и американските бази.
254
23
 
2
 
! Отговори
Анон преди 9 години
... Като гледам болшинството от пишещите тука... Малко са ви били 45 години панелки, Лади и банани от показния само по нова година... Скотове сте си и ще си останете.. Хайде сега пишете минуси и напред и нагоре с мизерното си ежедневие...
253
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дано на меркел и светне нещо и се откаже от застъпничеството си към сащ , в противен случаи горко ни на балканите и ЕС / сащ са надалеко а ние сме наи близо,първо от тук ще се почне където има бази и жертвите ще са пак хора които нямат нищо общо с алчните аамериканци
252
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Верно?! И какво ще направят САЩ?
251
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ясно, третата световна воина започна а ние сме пак на погрешната страна за пореден път,тук в българия ще се случи същото като в украина , язък за децата ни тя нашата вече е изпята
250
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ няма как да си затворят очите, те са безочливи! :)
249
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ е довиждане. Лебедова песен. Да им пуснем Чайковски!