Норвегия се отказа да забранява просията

Общините обаче могат да я забранят на своя територия
Обновена: 6 фев 2015 13:27 | 6 фев 2015 13:27, Елка Василева
7
Норвегия се отказа да забранява просията
Снимка: архив, Reuters

Дясното коалиционно правителство на Норвегия се отказа от плановете си да наложи национална забрана на просията, след като опозиционна партия оттегли подкрепата си за законопроект за налагането й, предаде ДПА.

Малката опозиционна Партия на центъра оттегли подкрепата си за проекта, с което лиши правителството от мнозинство в парламента, посочва Франс прес.

След няколко дни на полемика кабинетът изостави проекта, предвиждащ просията да се наказва с глоба и/или до една година затвор (ако се извършва от организирани банди) и официално обоснован с борба с трафика на хора и свързаните с него престъпления.

Предложено беше същите наказания да се прилагат за "съучастничество" - срещу лица, които дават на просещите подслон, средства за транспорт или оказват друга помощ, за да могат те да просят.

Това предложение предизвика остро недоволство и министърът на правосъдието Андерш Анюндсен от дясната популистка и антиимигрантска Партия на прогреса (една от двете формации, управляващи заедно с консерваторите) беше обвинен, че иска да направи милосърдието незаконно.

"Правителството можеше поне от благоприличие да изработи проект, който не оставя съмнение, че то не цели да забрани нормалните жестове на състрадание", отбеляза анализаторка от в. "Верденс ганг", обезпокоена, че ако предложиш чаша напитка на просяк, в бъдеще може да попаднеш под ударите на закона.

Няколко интернет потребители заявиха в социалните мрежи, че са готови да организират кампания за гражданско неподчинение, обвинявайки властите, че са взели на прицел най-вече ромите.

"Норвегия, страна, където предпочитат да се борят по-скоро срещу бедните, отколкото с бедността", писа иронично в Туитър Йойвинд Стейнклев.

Законопроектът отпадна, но общините си запазват възможността да забраняват просията на своята територия въз снова на текст, приет миналата година. Понастоящем единствено южния норвежки град Арендал е въвел с декрет такава мярка.

Закони, забраняващи просията в национален мащаб, вече има в страни от ЕС като Дания и Великобритания, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Норвегиязабранапросия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tam nqma zakoni za onq terorist koyto otrepa blizo 80 du6i i vzrivi kola pilna s bomba pred parlamenta mu dadoha zatvor 20 godini
2
1
 
18
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
Ние масирано, можем да им изпратим, обучени кадри. Халал да са им!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега, като ги налазят "проблемни" пришълци от Бг и Румъния, ще ги питам ...