Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"

Маршрутът вече е нанесен на картата, заяви Алексей Милер
Обновена: 8 фев 2015 13:29 | 8 фев 2015 13:15,
371
Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"
Снимка: Reuters, архив

Газпром и Турция съгласуваха сухопътния участък на Турски поток за по-нататъшни проучвания и проектиране, потвърди генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз, предаде ТАСС.

Милер допълни, че сухопътният участък вече е нанесен на картата. Неговата дължина ще бъде 180 километра, точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители -Люлебургаз, а точката за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница - местността Епсила.

В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода.

Газпром е готов да доставя в Европа чрез газопровода Турски поток 47 милиарда кубически метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., каза Милер.

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция - 47 милиарда кубически метра годишно. Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно, а предварителния срок за завършване на първата линия е декември 2016 г., съобщи Газпром.

На 1 декември 2014 г. Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда кубически метра годишно, от които 50 милиарда кубически метра ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година.

Трасето на Турски поток по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
10
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Двете империи се разбрахаБългарите пак се н*сраха
17
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6Недоразумение си ти. Нашите политици предадоха за пореден път интересите на България. Сега Турция ще получи главната роля на енергиен разпределител за Южна Европа. Там ще е и хъбчето за което поредния ни премиер - продажник приказва глупости по телевизията.
16
19
 
3
 
! Отговори
съвет преди 9 години
Нека да коментират само хора, които имат поне две гънки на мозъка. "Народът" да не коментира. На него саму дадени ръце да работи, а не да мисли.
15
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turciya e Velika Darjava-VELIKA!!!Sega lumpenite i gldnite vashki narecheni bugari ima da zlobeyat. Ima da zlobeyat. Da vi kaja i prodaljenieto na proekta ot Gracka teritoriya vliza v Makedonya, ot tam v Zapadnite Balkani, i Sredna Evropa. Boko znae tozi marshrut i za tova iska hap na Grakata granica, znae ,che shte go izolirat...Nyama mama za bugarite-za zlobnite pseta na Balkanite...Hahahahahahahaha
14
9
 
14
 
! Отговори
генерал Тошев преди 9 години
Супер, ще чакаме да приключите строителството и ще Ви пуснем малко европейска вода от язовирите по граниата, надявам се да ви хареса :)
13
29
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Те май само рашките с ушанките знаят,че щяло да има някакъв поток.Като гледам те са си като ***,сами си хвалят неродения Петко.Русия на *** е мумия,за която само руснаците и техните български *** не знаят,че е мъртвец.
12
28
 
6
 
! Отговори
фалит за БГ преди 9 години
Първо за АЕЦ-а ни обясняваха колко тъпо би било да стройм нов АЕЦ, година след това се появиха новини, че Турция строи нов АЕЦ близо до нас - вероятно с презумцията да внасяме ток от него по некое време.-Пак не си разбрал - България произвежда повече ток, отколкото има нужда. Дори се чудим на кого да продаваме ток в чужбина. Нямаме никаква нужда от Беляне. Ако го бяхме построили, щяхме да фалираме, тъй като трябваше да изплащаме гигантски заеми, а няма на кого да продаваме ток.
11
10
 
24
 
! Отговори
buratino преди 9 години
Миналата седмица гледах тиквеника как скимтеше като някое псе пред еурогейските посланици генерал губернатори - видите ли той си бил дал ***, а Гърция и Турция сега ни прецаквали, точно защото той бил си дал ***. Жалка картинка беше
10
20
 
12
 
! Отговори
GG BG преди 9 години
А от Гърция накъде ще тръгне тръбата? Много ми е интересно, особено като гледам картата. Явно ще прескочат някакси България или ще я карат на инатлък - Албания, Македония, Сърбия. Скъпичък ще излезе тоя тръбопровод...
9
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 6"Ще направим във Варна хъб за втечнен газ"Драги, танкери с втечнен газ не ги пускат през Босфора. Така, че във Варна ще има г#з, а не газ!
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все някъде ще им купят продукта от дупките на Бензиновата Федерация, колкото да имат силицата да пуцат с калашката !!
7
37
 
12
 
! Отговори
няма клиенти преди 9 години
Те хубаво се се разбрали, но дали ще има клиенти за тези нови количества? Сега съществуващите мощности в Турция са натоварени частично. Българиа и Румъния ще извличат газ от Черно море и няма да имат нужда от турския поток. Кой ще купува този газ не е много ясно.
6
5
 
26
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Ами ние къде сме в цялата ситуация с газовия хъб?
5
29
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
маршрута е ясен, парите ги няма
4
16
 
58
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Газпром и Турция се разбраха, само българите не разбраха, че са прецакани. Някой даже се и радват...
3
12
 
44
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Браво. Браво. Нека. Нека. Първо за АЕЦ-а ни обясняваха колко тъпо би било да стройм нов АЕЦ, година след това се появиха новини, че Турция строи нов АЕЦ близо до нас - вероятно с презумцията да внасяме ток от него по некое време.В последствие се появиха разни "експерти" да ни обясняват как ЮП бил грешка, как не трябвало да се строи, как това, как онова. Сега Турция си прави турски поток, и като нищо да гризнем пак дръвцето в последствие.Браво на таквиз люде провъзгласили се за експерти!
2
30
 
25
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Този проект се осъществява съмнително бързо.Изглежда все повече като наказателен, а не като икономически обоснован.
1
22
 
56
 
! Отговори
:) преди 9 години
*** лаят "нищо няма да стане", а кервана си върви. Турция продължава да ни отмъква енергийни проекти и след 5-10 години ще бъдем на 100% зависими от турците за всичко. Благодарение на Боко Тиквата и Роско Мъжагата.