Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"

Маршрутът вече е нанесен на картата, заяви Алексей Милер
Обновена: 8 фев 2015 13:29 | 8 фев 2015 13:15,
371
Газпром и Турция се разбраха къде ще минава "Турски поток"
Снимка: Reuters, архив

Газпром и Турция съгласуваха сухопътния участък на Турски поток за по-нататъшни проучвания и проектиране, потвърди генералният директор на руската компания Алексей Милер след посещение в Турция, където се срещна с министъра на енергетиката Танер Йълдъз, предаде ТАСС.

Милер допълни, че сухопътният участък вече е нанесен на картата. Неговата дължина ще бъде 180 километра, точката на излаз на сушата ще е в района на Каякьой, точката за предаване на газа за турските потребители -Люлебургаз, а точката за изход на тръбопровода на турско-гръцката граница - местността Епсила.

В най-близко време се очаква издаване на разрешение за проектни и проучвателни работи и на новия турски морски участък от газопровода.

Газпром е готов да доставя в Европа чрез газопровода Турски поток 47 милиарда кубически метра газ годишно и да завърши строежа на първата линия на газопровода до декември 2016 г., каза Милер.

При проектирането ще бъдат отчетени нарастващите потребности от природен газ в района на Истанбул, като във връзка с това е уточнен обемът газ, който ще бъде доставян до границата между Турция и Гърция - 47 милиарда кубически метра годишно. Мощността на морския участък на газопровода от Русия до Турция ще бъде 63 милиарда кубически метра годишно, а предварителния срок за завършване на първата линия е декември 2016 г., съобщи Газпром.

На 1 декември 2014 г. Газпром и турската компания Боташ подписаха меморандум за разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия до Турция през Черно море с мощност 63 милиарда кубически метра годишно, от които 50 милиарда кубически метра ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

Турски поток ще бъде алтернатива на проекта Южен поток, който Русия реши да прекрати през декември миналата година.

Трасето на Турски поток по дъното на Черно море в по-голямата си част ще съвпада със съгласуваното по-рано трасе на Южен поток.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАКЛЮЧЕНИЕТО Е ЧЕ ЕВРОГЕЙЦИТЕ ПОЕХА РЕЗАНИЯТ ЧЛЕН НА ТКЗС-то. Честито Еврогейци.
177
4
 
18
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Малко повече инфо.4 тръби по 15.7 млн.м3 ==62.8млн. м3 газ.e трасето.едната тръба е за турската икономика.-15.7млн.м3 газ.другите 3 са за ЕU икономика.Който иска газ да се запише при турския оператор.Има разлика в инфото в тази статия и в БГ медии.Според руски источници , оттук нататък Газпром чрез турския му партньор ще транзитират газа.Така на практика EU сама вслезна в капана.Който иска руски газ ,ще преговаря не с Газпром , а с турския оператор.Турция вече не бърза да влезне в EU.
176
2
 
10
 
! Отговори
до 241 преди 9 години
До *** 241-като спрат транзита през УКРАЙНА след 2-3 години когато изтичат договорите за Европа, клиентите сами ще се наредят на опашка.ЕС и САЩ не проумяха, че Путин не иска Украйна да е транзитна страна.А те се напъват да й купят газо реносната мрежа...Бъдещето ще покаже кой ще направи повече разходи:Русия за една тръба до границите на ЕС или ЕС да изгради нови хиляди километри газоразпределителна мрежа... и по нея да пускат газ ако ще и от Луната.
175
3
 
7
 
! Отговори
Хpистаки преди 9 години
Забелязвам една тенденция,че идват новини за проекта наречен "Турски поток" главно от руска страна!?Турците си траят,защо?Да не би руснаците,като много пъти досега да блъфират,те не разбраха ли че са rabish poker players ?Защо не задействат прекратяването на Южен поток също така?Поживьом увидим.
174
4
 
6
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Охоооо, % за бойкомунистите дето врещяха става химера! Е тъй е като се водят по акъла на немски бабички. Сега ББ ще ни успокои с газ от черноморския ни шелф.
173
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом става въпрос за Люлебургаз значи мястото на брега е Каякьой или както е известна в България- Мидия на около 45 км. от Резово.
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бате бойко прави хъб БУХАХАХАХАХХА
171
2
 
11
 
! Отговори
наивен селянин преди 9 години
Тоя път Европата и Хамериката ни сложиха среден пръс в гъс. Е сигурно,ама много сигурно ще ни компенсират по някакъв начин.
170
2
 
8
 
! Отговори
УШАНКА преди 9 години
Руснаците остави ги те акъл нямат,ама се съмнявам турчетата да строят 200км. тръбопроводи без да са сключили договор с някой да го купува този газ.
169
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искаме си тръбата на Путиииинннн! Ние първи си я заплюхме!
168
2
 
5
 
! Отговори
до 229 преди 9 години
Благодаря! Вероятно има два града с такова име; виждам сега, че има и до Измир.Kayakoy.Но ако напишете Каякьой- дава в Егейската част на Турция- срещу Родос.Както и да е: да има мир и разбирателство.За всички.А ние- да гледаме напред, за по-добри неща!
167
6
 
7
 
! Отговори
почти луд преди 9 години
Ако изпотроша стъклата на новия президентски дворец на Ердоган дали ще се ядоса достатъчно и да анексира България?
166
6
 
10
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
спокойно всичко е под контрол. Онзи гном недоразвит чейни ще напълни една тръба с пръдня за българия.
165
4
 
7
 
! Отговори
до 233 патриот преди 9 години
Тава го могат само нашите ъдфийски седерастчета. Със свлечени до коленете панталони, наведени и с две ръце разстворили задниците си. Анексирането на турция е гарантирано.
164
1
 
2
 
! Отговори
до 232 преди 9 години
Колега, някой дрогиран седерастчо ви е писал минуси
163
1
 
1
 
! Отговори
патриот преди 9 години
Точно сега му е времето да анексираме Турция!
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До stranno; Ne skapi, Kayikoy e na Cherno more, pogledni dobre kartata na RTurciya. Na yug ot Igneada e. Luleburgaz e blizo do Bulgaria. Ot tam shte darpnem edin markuch do BG granitzata i pak shte vi dadem gaz. Nie sme komshiy. Nyama losho v tova da si pomagame...:)
161
0
 
3
 
! Отговори
stranno преди 9 години
Люлебургаз е близо до България, но за нужди на Турция;Каякьой е срещу РОДОС- на Егейско море, но КЪДЕ е ЕПСИЛА??? Говори се за турско-гръцка граница( но сухопътна или на Егейско море?)Естествено не е изгодно да вземаме газ от Егейско море...
160
0
 
4
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Добре,нека да започват да копаят! Лека им работа! Да бъдат живи и здрави!
159
10
 
6
 
! Отговори
българофил преди 9 години
Незнам дали господ е българин, но определено е наш човек. Може би само на него трябва да благодарим, че нямаме обща граница с ,,братушките". Който има и малко здрав разум ще се съгласи с мен. А който не включва да попита финландци, естонци, латиши,литовци,поляци,украинци,румънци, татари,азери,грузинци,казахи защо господ ни е направил тази услуга.