САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна

Американските оръжия в Украйна ще провалят усилията за мир, убеден е Лавров
Обновена: 8 фев 2015 07:33 | 8 фев 2015 07:30,
237
САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна
Снимка: Reuters, архив

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ ще окажат допълнителна помощ на Украйна, предаде ТАСС.

"Не се съмнявам, че Украйна ще получи допълнителна помощ от икономически и други характер. Предприемаме тази стъпка, съзнавайки, че не съществува военно решение на конфликта. Има само политическо, дипломатическо решение", каза Кери в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Още по темата
Ръководителят на Държавния департамент избегна отговора на въпроса дали САЩ възнамеряват да доставят оръжие на Украйна, отбелязва ТАСС.

Кери също така отбеляза, че според Вашингтон Москва трябва да промени политиката си по отношение на Киев. "А ние трябва ясно да дадем да се разбере, че напълно подкрепяме принципите за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", посочи американският първи дипломат.

Вчера на Конференцията в Мюнхен по въпросите на сигурността вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън също заяви, че не съществува военно решение на конфликта в Украйна, допълва ТАСС.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви по време на среща в Мюнхен с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че плановете на Вашингтон за доставка на Киев на военна техника и въоръжение са изпълнени с непредсказуеми последствия и заплашват да провалят усилията за уреждане на конфликта в Югоизточна Украйна. Това предаде ТАСС, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

"При обсъждането на проблематиката на украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическия път за уреждане на конфликта", посочва министерството. В тази връзка Кери е изразил подкрепа за състоялите се онзи ден в Москва разговори между руския президент Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд.

"Русия и САЩ изхождат от това, че задължително условие за постигане на стабилен и справедлив мир в Украйна остава започването на всеобхватен общонационален диалог за конституционна реформа", отбелязва руското дипломатическо ведомство.

Според изявлението Лавров същевременно е подчертал, че обсъждащите се във Вашингтон планове за доставка на военна техника и въоръжение на Киев са изпълнени с непредсказуеми последствия и носят със себе си заплахата от проваляне на усилията за политическо решение на конфликта в Югоизточна Украйна.

Руският дипломат номер едно също така е окачествил "развиването на конфронтация с цел режим на санкции" срещу Русия като безперспективно. "Ние няма да отстъпим от националните си интереси и принципна позиция по ключовите въпроси, но същевременно руската страна е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на международната арена, където нашите страни имат особена отговорност за глоабалната стабилност", се посочва още в изявлението на руското министерство на външните работи.

Междувременно автоколона на министерството на извънредните ситуации на Русия с хуманитарна помощ за Донбас се придвижва към руско-украинската граница, съобщи заместник-началникът на руския Национален център за управление на кризисни ситуации Олег Воронов, цитиран от ТАСС. По думите му колоната е потеглила към границата в ранните часове на днешния ден.

Над 170 автомобила превозват повече от 1800 т хуманитарна помощ за жителите на Донецка и Луганска област. Сред товарите са хранителни продукти, стоки от първа необходимост, строителни материали и други средства за жизненото обезпечение на местното население.

Воронов уточни, че хуманитарният конвой ще се раздели на две колони - една, включваща над 100 автомобила, които ще доставят над 1100 т хуманитарни помощи, и втора от 70 автомобила, които ще закарат в Луганск над 700 т хуманитарни стоки. Той посочи, че руското министерство на извънредните ситуации отдавно е разработило всички детайли на хуманитарната операция и затова не следва да възникват никакви непредвидени ситуации.

От август миналата година в Донецка и Луганска област автоколони на министерството са доставили над 16 000 т хуманитарни стоки, отбелязва ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
13
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Оръжейния бизнес мира не им дава на американците,щом и в Украйна се навират!
84
10
 
1
 
! Отговори
бананите са опасни преди 9 години
до 114Примат как така стана да пишеш мнения свободно без да те пращат на лагер в Сибир ? На каква платформа пишеш, с каква операционна система..с ВАЗ ли ?Добре че бяха тия с бананите за да можеш да акаш на воля
83
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разиграе ли се мечката, разиграва се мечката гризли. Тогава кафявата мечка ще си тръгне гладна
82
1
 
17
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 9 години
Алчния кравар в костюм сякаш е неделя и ще ходи на църква ... краварите обичат войната защото смъртта на милиони хора ще ги направи милиардери ... какво тук значи смъртта на няколко милиона души ? А и схемата е изпитана - Виетнам ,Афганистан ,Ирак ... колко хора се върнаха в ковчези или сакати защото краварите обичат парите а войната е най-печелившия бизнес...?
81
4
 
20
 
! Отговори
бананите са опасни преди 9 години
Гледам маймунът от Фашингтон подхвърля банани на някои нашенци, за да плюят Русия и възхваляват американския фашизъм. Гледайте да не се задавите от гнилите американски банани. Имате родина и тя се нарича България. Престанете да слугувате на Фашингтон - така вредите на родината си! Повече патриотизъм, по-малко слугуване за шепа гнили банани.
80
7
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До до 97ВАЗ я забраниха в ЕС...
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО вън от БългарияНеделя, 8 февруари, 12ч до фонтана пред президентството.Протест срещу НАТО и разполагането му в България
78
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Прав си дядомраз,само че в Украйна няма да ги огрее.
77
3
 
17
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Американските оръжия загубиха в Корея,Виетнам,Ирак и Афганистан. Единдствената полза от тях беше,че направиха оборот на военно-промишления комплекс,което е и основната задача. Това е целта и в Украйна.
76
17
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Каква "страна огромная " , не видя ли като им дръпнаха маркуча от колконката и безиностанцията русия се огъна ! Сега имали планове да се вдигнат с наложените търговски марки "москвич", ВАЗ ", " ЖУК " и т.н.
75
4
 
13
 
! Отговори
Благоев днес преди 9 години
Американофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото американофилите, плувайки безогледно във водите на американската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на американската завоевателна политика на Балканите.Димитър БЛАГОЕВ
74
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 9 години
САЩ и Ал Кайда отново стават съюзници.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приемете нещата спокойно, другари ***. никой не взема на сериозно вашите коментари , написани под въздействието на наркотични препарати.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи за крим можело, а защо да не може за волжките българи. направиха референдум,искат само автономия
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се опитвайте да "преработвате" в евроатлантически стил исторически събития и факти. Какво ли не съчинява дрогата....
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*ата американска политика отива към: "вставай страна огромная....". Този път страната на сатаната сащ ще бъде изтрита от лицето на замята.
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чялото руско ръководство е евреиско. путин Медведев милер лавров фридман розенберг тимченко дерипаска .....
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАПрав си!В нашето капиталистическо време да имаш приоритет честност си е безумие!
67
3
 
7
 
! Отговори
87 преди 9 години
паразитната нация използва природните ресурси за милитаризация и агресия срещу околните малки народи. русия трябва да разбере че и малките народи имат права и трябва да са равноправни. референдума на волжките българи трябва да се уважи.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАА нашето живот ли е?