Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа

Мирът е застрашен от конфликта в Украйна, смята Меркел
Обновена: 10 фев 2015 09:15 | 9 фев 2015 20:43, Анисия Иванова
257
Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа
Снимка БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че тя не може да "прекроява границите на Европа със силата на оръжията" по повод конфликта в Украйна, предадоха световните агенции.

"Напълно единодушни сме, че не може в 21-и век да стоим безучастно и да допуснем границите на Европа да се прекрояват под дулото на оръжие", заяви Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Още по темата

Той същевременно увери, че Вашингтон продължава да насърчава намирането на дипломатическо решение на украинската криза.

"Заедно със съюзниците в НАТО ще укрепваме присъствието си в Централна и Източна Европа. Ще работим с МВФ и други партньори за оказване на критично важна финансова подкрепа на Украйна. Обсъдихме как най-добре да помогнем на Украйна да се защитава. 

На мнение сме, че санкциите срещу Русия трябва да се запазят в пълна степен, докато Русия не изпълни изцяло ангажиментите си", заяви Обама, цитиран от ТАСС. Меркел потвърди, че подкрепя идеята за санкции срещу Русия, но подчерта, че е нужен още един опит за решаване на конфликта в Украйна по дипломатически път.

Тя напомни, че е против доставянето на оръжия на властите в Украйна, но посочи, че каквито и решения да се вземат, съюзът между Германия и САЩ "ще остане нерушим". Обама подчерта важността от единодушие сред западните съюзници в противопоставянето им на Москва, предаде Ройтерс. "Дори докато продължаваме да работим по дипломатическо решение, днес отново ясно даваме да се разбере, че ако Русия продължи по сегашния си курс, нейната политическа и икономическа изолация само ще се усилва", предупреди президентът на САЩ.

Той увери, че не се стреми да отслаби Русия и заяви, че тя може да бъде партньор в противодействието на глобалните предизвикателства.

САЩ още не са решили дали да доставят оръжия на Украйна за борбата й срещу проруските сепаратисти, посочи Обама. Доставката "на отбранителни оръжия (на Киев) е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Той изрази безпокойство, че доставени на Украйна смъртоносни оръжия и друга военна помощ може "да попаднат в неподходящи ръце", предаде Ройтерс. Можем ли да сме сигурни, че всякаква оказана от нас смъртоносна помощ на Украйна ще се използва подходящо, няма да попадне в неподходящи ръце, няма да доведе до твърде агресивни действия, които не могат да се приемат от украинците? Какви реакции предизвиква, не само от сепаратистите, а и от руснаците? Това са все въпроси, които трябва да вземем предвид. Критерият ми е за такива решения е: има ли вероятност да се получи ефективен резултат, или не? Това ще обсъждаме", заяви Обама.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент. "Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта Меркел.

Обама заяви, че ако дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна се провалят, той ще поиска от екипа си "да разгледа всички варианти" за бъдещи действия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне да беше Кинг Конг, а той е обикновена мамуна, която е дръзнала да вменява правила на поведение в цивилизования свят!
77
1
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Браво 151! Мислиш!Но имам едно съществено уточнение: САЩ след ВСВОЙНА вече бяха пуснали в обръщение 3 пъти повече долари, отколкото беше собственият им БНПРОДУКТ!Ичрез плана Маршъл много хитпо ги пробутаха на пострадалата от войната западна Европа! И я направиха зависима от зелената тоаретна хартия!
76
3
 
12
 
! Отговори
iv преди 9 години
Кои черна маимуно промени света да неби Русия да разби държави като Ирак,Сирия ,Либия,Сърбия'Украина,и още около 70 държави след 2 световна война.А бе долна гадна маймуноооо.
75
2
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
До 145Момко с мъх по бузките, ще ти напиша само две думи с главни букви! Ако разбереш евала, ако не намали наркотиците!ПЕРИМЕТЪР е в Действие!
74
2
 
1
 
! Отговори
Ali Kemal преди 9 години
Do 145 obratno e Rusia moje da go napraviii
73
4
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 9 години
Времето на САЩ свършва!Ще обясня защо.1. От военна гледна точка - последната им произведена ядрена ракета Минитмънт 3 е на 32 г. Срока на годност е 35.След няколко години те ще са беззащитни! Не могат да произведат други, защото вече са деинструализирана страна, т. е. нямат необходимите производствени мощности!2. Доларите започват да се връщат обратно в сащ и натискът върху икономиката им става ужасен.имат 2 варианта - самоунищожение или война!Засега очевидно напират към война! Това е!
72
1
 
9
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Хайде стига, а Косово може, така ли?
71
3
 
13
 
! Отговори
КОСОВО преди 9 години
е НАЙ-ФРАПАНТНИЯ СКОРОШЕН ПРЕМЕР, че МОЖЕ. Щом на САЩ е позволено, защо РУСИЯ да не може да присъедини свои СЪНАРОДНИЦИ и ТЕРОТОРИИ
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами след като не приемате доброволно както е и справедливо, може и силово.Ако Русия искаше да си прибере териториите, вече всичко щеше да е приключило. Целта е да си остане автономна Новорусия в Украйна и да блокира всякакви напъни към НАТО.
69
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Обама, разбрах те- в Косово всичко можеше, но тука в Украйна - не маже. При това положение П,утин е прав, че вие си служите с два аршина .
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станджа,на вас у Карлуково от кога ви разрешиха да ползвате компютри и интернет.
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям автпгол си вкараха краварите начело с обама-банана с намерението да доставят смъртоносно оръжие за украйна ,с това си решение те настрояха страните от Европа срещу себе си и за първи път дори и най верния пудел на сащ -Великобритания даде заден ,като чрез външния си министър Филип Хамънд казаха ,че такова решение е много необмислено опасно за стария контиинент и световната сигурност
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До странджатаТи изобщо в час ли си?
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Щатите могат да променят насилствено границите на Европа като създадоха измислената държава Косово, която си е сръбска територия.
64
3
 
11
 
! Отговори
до 107 преди 9 години
Имате ли изобщо мозък в главата си за да мислите или сте под въздействие на "демократични опиати"
63
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен-107 Соросче ,по полечка с нервите,че както лошо ще се развиват нещата за любимата ви ционистката кошарка сащ тепърва ще ти трябват не само нерви,ами и бая вазелин,че голямо Е...Е се очертава за продажници като вас.
62
2
 
22
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Да, точно така! Я, сега кажи Обама за Югославия, маймунке ***!
61
3
 
19
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
А бе тоя Обамата бил много *** бе! Не е Русия виновна, просто хората имат право на самоопределение , руснак ли е , българин или турчин !А Обамата мисли като направи всички индианци американци с бой и пак бой , значи и другите правят така !Обама продължава да мисли като антихрист!Проклетник!
60
3
 
8
 
! Отговори
волгоградския преди 9 години
До Обонго Абе може или не може не знам ама му се получава и то доста успешно
59
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на Балканите кой промени границите и създаде от никого не чути и не видени нови? Стига лицемерие. Кой създаде Косово?! Путин 20 милиона руснаци няма да изостави на произвола на една хунта, която воюва с населението си.