Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа

Мирът е застрашен от конфликта в Украйна, смята Меркел
Обновена: 10 фев 2015 09:15 | 9 фев 2015 20:43, Анисия Иванова
257
Обама: Русия не може силово да променя границите на Европа
Снимка БТА

Президентът на САЩ Барак Обама предупреди Русия, че тя не може да "прекроява границите на Европа със силата на оръжията" по повод конфликта в Украйна, предадоха световните агенции.

"Напълно единодушни сме, че не може в 21-и век да стоим безучастно и да допуснем границите на Европа да се прекрояват под дулото на оръжие", заяви Обама на съвместна пресконференция в Белия дом с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Още по темата

Той същевременно увери, че Вашингтон продължава да насърчава намирането на дипломатическо решение на украинската криза.

"Заедно със съюзниците в НАТО ще укрепваме присъствието си в Централна и Източна Европа. Ще работим с МВФ и други партньори за оказване на критично важна финансова подкрепа на Украйна. Обсъдихме как най-добре да помогнем на Украйна да се защитава. 

На мнение сме, че санкциите срещу Русия трябва да се запазят в пълна степен, докато Русия не изпълни изцяло ангажиментите си", заяви Обама, цитиран от ТАСС. Меркел потвърди, че подкрепя идеята за санкции срещу Русия, но подчерта, че е нужен още един опит за решаване на конфликта в Украйна по дипломатически път.

Тя напомни, че е против доставянето на оръжия на властите в Украйна, но посочи, че каквито и решения да се вземат, съюзът между Германия и САЩ "ще остане нерушим". Обама подчерта важността от единодушие сред западните съюзници в противопоставянето им на Москва, предаде Ройтерс. "Дори докато продължаваме да работим по дипломатическо решение, днес отново ясно даваме да се разбере, че ако Русия продължи по сегашния си курс, нейната политическа и икономическа изолация само ще се усилва", предупреди президентът на САЩ.

Той увери, че не се стреми да отслаби Русия и заяви, че тя може да бъде партньор в противодействието на глобалните предизвикателства.

САЩ още не са решили дали да доставят оръжия на Украйна за борбата й срещу проруските сепаратисти, посочи Обама. Доставката "на отбранителни оръжия (на Киев) е един от обмисляните варианти. Решение обаче още не съм взел", заяви президентът на САЩ.

Той изрази безпокойство, че доставени на Украйна смъртоносни оръжия и друга военна помощ може "да попаднат в неподходящи ръце", предаде Ройтерс. Можем ли да сме сигурни, че всякаква оказана от нас смъртоносна помощ на Украйна ще се използва подходящо, няма да попадне в неподходящи ръце, няма да доведе до твърде агресивни действия, които не могат да се приемат от украинците? Какви реакции предизвиква, не само от сепаратистите, а и от руснаците? Това са все въпроси, които трябва да вземем предвид. Критерият ми е за такива решения е: има ли вероятност да се получи ефективен резултат, или не? Това ще обсъждаме", заяви Обама.

Ангела Меркел предупреди, че мирът в Европа е застрашен от конфликта в Украйна, ако се поставя под въпрос принципа на териториалната цялост на Стария континент. "Като човек, който идва от Европа, просто ще кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост, няма да сме състояние да поддържаме мира в Европа", подчерта Меркел.

Обама заяви, че ако дипломатическите усилия за решаване на кризата в Украйна се провалят, той ще поиска от екипа си "да разгледа всички варианти" за бъдещи действия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
русофил преди 9 години
До 92,ТАБЛЕТА!
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДИЛЕМАТА Е СЛЕДНАТА ИЛИ САЩ ИЛИ СВЕТА,ЗАЩОТО ЩАТИТЕ СА ГОТОВИ ДА УНИЩОЖАТ ЦЕЛИЯ СВАТ ЗА ДА СИ СПАСЯТ ФАЛИРАЛИЯ КРАВАРСКИ ОБОР .ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКА ТОВА. САЩ И ЕВРЕЙСКИТЕ БАНКЕРИ КОИТО ГО УПРАВЛЯВАТ СА НАЙ ГОЛЯМАТА СВЕТОВНА ЗАПЛАХА ,ЗАЩОТО ТЕ СА ДО ЕДИН ПОБЪРКАНИ
56
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бравос нагърците зад тях путин оотпред_български и руски заплати_слава на комунизмъма
55
6
 
12
 
! Отговори
русофил преди 9 години
С англосаксонските *****ли в едно семйство! НИКОГА!
54
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руснака вече е по беден от нас а няма и една година санкции до 5 ще са като в Сомалия
53
8
 
16
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Нямаме никаква работа нито в ЕС нито в НАТО! Аз искам да живея като човек!
52
16
 
4
 
! Отговори
Мен преди 9 години
ми е интересно колко 4-5 *** сте тука на заплата и си пишите за ***...
51
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутата от БСП и член на вишето ръководство на партията М.Жаблянов днес по тв 7 заяви,че БСП след последните събития сериозно преосмисля ,че членстовто ни в НАТО ни носи само вреди и ,че пакта е подменил принципите си и вече БСП сериозно обмисля България да напусне пакта.след атака и БСП им дойде акъла. България -вън от НАТО !
50
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалко за иначе готиния руски народ
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ба бе с пудела ще достигнат българското и руско жизнено равнище Горко им
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито *** египет и Русия сключиха многомилярдни сделки при посещението на Путин в кайро ,като двете страни се договориха Русия да доставя оръжия за милярди на египет и да построи химически завод и няколко атомни електроцентрали.по важното е ,че търговията между двете страни повече няма да е в долари.
47
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 68 на територията на САЩ е имало цели 6 войни червено ***
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата която има най-много на брой военни бази на чужда територия, която нападна не една и две суверенни държави и изби хиляди хора, която окупираше държави с години заради петрол, сега излиза да проповядва морал? Това лицемерие вече не може да издържи.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да пребуде комунизмсГърците са зад нас
44
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бегом към лудницата за путлера и подобни..ура таварищи
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя черен човек Оможе да му е по черна само душата Обама-антихриста от Библията 1
42
4
 
21
 
! Отговори
русофил преди 9 години
СЛАВА НА ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ОТ ДНР И ЛНР! Почти цяла Бг е с вас!!! Ритайте фашистките ***...
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И министъра на външните работи на Великобритания Филип Хамънд днес на срещата на външните министри на евро съюза каза,че Великобритания няма никакво намерение да доставя оръжие за Украйна,защото това ще доведе до непридвидими последици за стария континент. Май все повече европейски лидери вдяват ,че САЩ искат да разпалят поредната си война този път в Европа,че да си закрепят умиращата империя.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СашоСашка, братле, вместо да четеш коментарите, вземи да прочетеш някой чужд сайт или вестниче някакво, че да се светнеш малко!...
39
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нима русия няма психиатри..ами да прибера путлера!