От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин

Сепаратистите са подписали споразумението в Минск*
Обновена: 12 фев 2015 16:03 | 12 фев 2015 11:35,
401
От 15 февруари боевете в Украйна спират, съобщи Путин
Снимка: Reuters, архив

Преговорите в Минск приключиха окончателно, предаде РИА Новости.

Лидерите от „нормандската четворка“ все пак са се разбрали. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от агенция ТАСС.

Още по темата
Путин съобщи още, че огънят в Украйна ще спре от 00:00 часа на 15 февруари.

"Минската контактна група току-що подписа документ, наречен комплекс от мерки за прилагане на минските договорености, нещо от този род", каза Путин, затруднил се според агенцията да посочи точното наименование на документа.

По думите му, "вторият документ е без подписи, това е изявление на президента на Франция, президента на Украйна, вашия покорен слуга и канцлера на ФРГ, че подкрепяме този процес".

Първият документ се нарича "Комплекс от мерки за изпълнение на минските споразумения", уточнява ТАСС. Той съдържа 13 точки, първата от които гласи: "Незабавно и всеобхватно спиране на огъня в някои райони от Донецка и Луганска области на Украйна, което строго да се изпълнява от 00.00 ч. киевско време на 15 февруари 2015 година".

Според президента на Русия е договорено също изтегляне на тежките въоръжения "от днешната разделителна линия за украинските войски и от линията, определена на 19 септември миналата година в Минските споразумения - за опълчението от Донбас", предаде по-рано ТАСС.

По думите на Путин, решен е и комплекс от въпроси, "свързани с трайното политическо уреждане". "Тук има няколко позиции: първата е конституционна реформа, която да вземе под внимание законните права на хората, живеещи на територията на Донбас", каза президентът на Русия. Следват позиции за "решаване на граничните въпроси, съгласувано с опълчението от Донбас; хуманитарни въпроси, прилагане - тоест задействане, на приетия по-рано закон за специалния статут на тези територии - Донецк и Луганск", посочи Путин.

"Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава Франсоа Оланд в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Днешното споразумение от Минск съдържа клауза, "гарантираща освобождаването и размяната на всички заложници и незаконно задържани лица въз основа на принципа "всички срещу всички", се посочва в подписания документ, наречен "комплекс от мерки" и цитиран от ТАСС.

Освен това лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция поеха ангажимент да спазват суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се посочва в съвместна декларация, разпространена от Кремъл, предаде Ройтерс. Те се споразумяха да провеждат редовни срещи, за да се гарантира изпълнението на минските споразумения, се посочва в документа.

Документът е подписан и от лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики Александър Захарченко и Игор Плотницки, които по-рано бяха категорични, че няма да подпишат споразумението преди Киев да изтегли войските си.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че остава много работа за вършене по украинската криза, но споразумението в Минск е реален шанс за подобряване на ситуацията, съобщи Ройтерс. "Всички въпроси са засегнати в този текст, подписан от Контактната група и сепаратистите", каза френският държавен глава в съвместно изявление с германския канцлер Ангела Меркел.

Според ТАСС лидерите са се разбрали Германия и Франция да помогнат на Украйна да възстанови банковата система в засегнатите от конфликта.

И четиримата лидери са напуснали Двореца на независимостта в Минск.

Същевременно обаче властите в Киев отказват да водят директни преговори с представителите на сепаратистите, предаде Франс прес.

В преговорите на Контактната група участват от украинска страна бившият президент Леонид Кучма и Виктор Медведчук, специален представител по хуманитарните въпроси. Сепаратистите са представени от лидерите на ДНР и ЛНР Александър Захарченко и Игор Плотницки. Участват също посланикът на Москва в Киев Михаил Зурабов като посредник в преговорите на групата и специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини.

Основните преговори между лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия приключиха към 9 ч. българско време, но впоследствие се проведоха срещи в различни формати. По-късно „нормандската четворка“ се събра отново.

Информацията е обновена към 12:39 ч.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 279А ние нали ти казахме че по казуса Косово дори само ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ има приоритет ако те признае някой от ООН с право на вето. Крим освен това направиха и РЕФЕРЕНДУМ а такова нещо в Косово нямаше.
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби ЕТО кой не призна Косово гола АнголаАржентина АржентинаБеларус БеларусБоливия БоливияВенецуела ВенецуелаВиетнам ВиетнамГрузия ГрузияИспания Испания член на ЕС.Казахстан КазахстанКипър Кипър член на ЕСКиргизстан КиргизстанКуба КубаЛаос ЛаосМолдова МолдоваРумъния Румъния член на ЕС, съседна на Сърбия.Русия Русия постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, с право на ветоСловакия Словакия член на ЕС. Признава Косовските паспортиСърбия Сърбия Признава Косовските паспортиТаджикистан ТаджикистанУкраина УкрайнаШри Ланка Шри ЛанкаКитай,
181
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен до 275....НАЛИ ТИ ПОКАЗАХ ,ЧЕ ТОЗИ РЕФЕРЕНДУМ Е НЕЗАКОНЕН ЗАЩОТО НЕ СА УЧАСТВАЛИ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА УКРАЙНА...ТАКА Е СПОРЕД УКРАИНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
180
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До 270Грешите. Охх правете разлика между тактическа многозарядна снайперова пушка и снайперови пушки малук и голям калибър за усилване на подразделения.Когато след разпада на СССР започнаха локалните конфликти Драгунов плъзна навсякъде. Нао драгунов среля реално на 1000м и ако си супер про на 1500м По нататък не става. във цевта има отвор за игорели газове за механиката, Върху цевта има разни завинтени неща дето променят геометрията на цевта особенно след 5-6 изстрел...Сори ама факт
179
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 260..вероятно си млад човек и ти е простено...България беше една сива бедна страна със сива и грозна столица,с бедни порутени села в които живееха отрудени полуграмотни хора.Беше забранено да излизаш в чужбина освен ако не си верен на ПАРТИЯТА магазините бяха пълни с черни обувки и сини ризи и панталони ...200 нюанса на сивото..
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пешко, пак гледам че си започнал със свободните съчинения. Преди да пишеш ей така да се намираш на приказка, направи си справка за датите на историческите събития. Давам ти елементарен пример като на първокласник, защото нивото ти е такова. Янукович беше свален на 22-ри февруари 2014г. Крим беше анексиран от Русия след проверен референдум на коя дата? Хайде почети повече и тогава пак се върни. После разправяй врели-некипели, кой бил причината за военните действия в Украйна.
177
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е добре е ако наистина има мир и не загиват хиляди хора, нито Данбас трябва на Киев,нито Киев на Донбас, в днешно време е важна икономиката,там ще си покаже кой колко струва
176
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 264Пешко изпуснал си НАЙ-ВАЖНОТО което скапа и нашата икономика.ЕС пазара е отворен, но за да продаваш трябва да си сертифициран.Тоест РФ ще ти вземе и ще продаде в чукотка джипка тип уазка дето не не съответства на Евро 1 НООО ти и в собствената ти страна няма да можеш да продаваш нищо което е поне ЕВРО 3 с Газова уредба да не говорим за ЕВРО5. Тоест всички предприятия ще фалират. Те вече фалираха повечето от тях. Те ти ЕС и новите стандарти. (дори и да нямаше война)
175
1
 
6
 
! Отговори
Луд преди 9 години
Чичко "Сам"= крадец, вика дръжте крадеца, т.е. риторичен въпрос: къде по света няма САЩ интереси, и как ще продължи да съществува ако по традиция неграби и убива ? Ето тук е заровено кучето.
174
1
 
9
 
! Отговори
ДО 236 преди 9 години
Като спомена за пушкала ше ви кажа за една сделка на министерството на отбраната. Нашите купуват американски снайперски пушки по 41000 лв бройката а все призната за най добрата снайперска пушка Драгунов струва 5000 бройката. О да забравих тя е руска.
173
8
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 260,нашият не ни продава на никого. Ние сме в ЕС и имаме определени ангажименти, както и ЕС към нас. За влизането ни в ЕС са работили три правителства - и те не са изцяло десни или леви, а напротив - дясно (Костов), център (НДСВ) и ляво (Станишко, при когото и влязохме). Т.е. българският избирател, независимо от политическите му възгледи, е бил съгласен с влизането ни в ЕС.
172
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 258Събери Прецедента Косово - Да ти ко кажа на *** език.Декларация за НЕЗАВИСИМОСТ има предимство пред местното законодателство ако новото образование е признато от член на ООН с право на глас. Кой призна Косово САЩ, Лондон, Франсетата. Защо Китай, Индия , РФ, Пакистан, Океания и Нова зеландия (мисля че и те са член на СС на ООН) не ги признаха? Защото части от техните територии стават Уязвими за "атаки" тип Косово. Дойде КРИМ и АААА това не е законно не Може няма Как ....
171
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Вижте пълния текст на споразумението, укр агенция "Вести". Голяма победа за човеците като нас. Освен, че има потенциална възможност за спиране отнемането на човешки животи на себеподобни, това е изключителна крачка към възстановяване на справедливостта, която беше нарушена от яхналите "Майдана". Да, с цената на 20,000 загинали и още колко нещастни семейства?
170
3
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До БобиИ така да е, това не променя нищо от това, което казах - протестите са срещу едноличното решение на диктатора Янукович да откаже асоцииране с ЕС. Свалянето му е последвано от анексиране на Крим от Русия. Та кой почна войната?
169
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФАЩ на отделна планета
168
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Станой от Ахелой 251Грешите не са от Евро от долари са. Дори Германия плаща в долари на РФ за да не се джавка със САЩ
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Боби Независимо от факта, че украинската конституция предвижда възможността за местни референдуми по политически теми, включително и на полуостров Крим, въпросът за промяната на националните граници може да бъде решен единствено на общодържавен референдум. Следователно за евентуално присъединяване на Крим към Руската федерация би трябвало да гласуват всички граждани на Украйна.
166
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Пешко 246Пешко обнови си знанието по история.Янукович ЗАПОВЯДА Полицията да няма оръжие на Майдана. Взеха оръжие чак като почнаха да разстрелват полицаи преди това 2 месеца бяха без оръжие.След като Същия Янукович преживя 3 атентата(за толкова знаем) избяга в Русия и аз бих избягал.Веднага почна да се стреля на МайданаВоенен преврат и ново правителство одобрено с 72% вместо със 75% и под дулата на калашите на десен сектор.Защо Янукович избра 17млрд$ от Русия вместо 48Млрд$ МВФ и ЕС?
165
1
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 250,т.е. признаваш "правото" му еднолично да определя бъдещето на цял народ, при положение, че целият народ с години е работил за точно обратното? Ясно, айде със здраве
164
3
 
2
 
! Отговори
до 240 преди 9 години
Към подпалвачите на войната си пропуснал МОСАД,УЕФА,ФИФА и Българския ловно-рибарски съюз.