В Донецк се радват на примирието, но без много надежди

"Чакахме прекратяването на огъня, както чакаме Нова година", разказва продавачка
15 фев 2015 17:39,
225
В Донецк се радват на примирието, но без много надежди
Снимка: Reuters

Жителите на Донецк прекараха първа нощ без бомбардировки срещу града, благодарение на прекратяването на огъня, но не вярват, че то ще продължи дълго, съобщи Франс прес.

"Не ми се вярва, че спирането на огъня ще бъде спазвано дълго. Даже и да е само няколко дни, пак не е зле. Ще ни позволи да възстановим водата, газоснабдяването и електричеството. От 12 януари в нашия дом ги няма и трите", разказва 77-годишният местен жител Андрей Андреевич.

Още по темата
Пазарът срещу железопътната гара в Донецк е необичайно оживен тази сутрин. "Има 10 пъти повече хора от обикновено. Почти както преди войната", се радва Ирина, продавачка на сладкиши и бонбони.

"Чакахме прекратяването на огъня в един през нощта, както чакаме часовникът да удари дванайсет на Нова година", възкликна жената от съседната сергия, която продава кисели краставички и кисело зеле. "Хората тук са толкова отчаяни от всекидневните бомбардировки, че не вярват ситуацията да се подобри", допълва тя.

В другата сепаратистка област в Източна Украйна - Луганск - също изглежда, че прекратяването на огъня се спазва като цяло, макар че двама цивилни бяха убити на място под контрола на украинската армия.

На 25 километра от стратегическия град Дебалцево, където се водиха най-ожесточените сражения между украинската армия и проруските сепаратисти, украинските войници се развличат с четене или с игра на футбол, съобщи журналист на АФП. Войниците там обаче също са скептични колко ще продължи временното затишие. "Има надежда, разбира се, но е малка", каза един войник.

Както Dnes.bg писа, примирието в Източна Украйна влезе в сила в полунощ. Това е първият етап от мирния план, който трябва да сложи край на конфликта, взел над 5500 жертви за десет месеца в Източна Украйна.

Прекратяването на огъня в Източна Украйна през последните 12 часа като цяло се спазва, с някои изключения в Дебалцево и Луганск, заяви пред журналисти ръководителят на специалната мониторингова комисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за Украйна Ертугрюл Апакан, цитиран ТАСС и Ройтерс.

Апакан отбеляза, че проруските сепаратисти в Източна Украйна не пускат представителите на ОССЕ в обкръжения от тях град Дебалцево. Той призова и двете страни да осигурят достъпа до представители на мисията навсякъде в зоната на конфликта.

Сепаратистите обаче твърдят, че прекратяването на огъня не се отнася за Дебалцево, където през последните седмици се водеха най-тежките сражения, отбелязва Ройтерс. "Естествено, че можем да стреляме в Дебалцево, това е наша територия", посочи местният командир на бунтовниците Едуард Басурин. Той допълни, че това е "вътрешна" територия, "наша" територия, но "по линиятана конфронтацията няма стрелба".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Антибългарите и пропутунци са мобилизирани-"-слава на Путин",:Даживее Новорусия"....Къде остана др.Сталин ,другари.Сега разбирате ли какво значи руска пропаганда и с какви мръсни *** се реализира?
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И не само Крим ще е руски...
14
5
 
24
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
САЩ се дръпнаха и само изпращат кукли от ЕС да представят американската позиция без право на отстъпки. ЕС няма ресурс и желание да се ангажира с фашизоидите в Киев = само ги подкрепя с европейско плещене в ролята на кибик и сеирджия. Назърбаев и Лукашенко се опитват да убедят Порошенко, че другите ще си отидат щом свърши сеира, ама Украйна ще си остане пак там където е била винаги. Не се получава, защото работодателите на украинската върхушка искат от тях война с Русия на всяка цена, а Русия остана извън конфликта = получи се гражданска война вътре в Украйна.
13
5
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ама не четете бе ! Само от един склад на украинската армия опълчението взе през август 200 танка и 130 БТР като военен трофей. После 3 месеца местни трактористи от Донбас се учеха да ги карат. Привиждат ви се някакви "външни намеси" защото така беше по график , ама НЕ‌ СТАНА = САЩ подадоха на Русия перфектната стръв - фашисти, бандеровци, издевателства, убийства ... ама Путин не се хвана и остави украинците да се разправят сами с майданците в Киев.
12
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКо Русия е анексирала Крим то излила че и западна Германия 1989 г е анексирала източна Германия а княжество България 1885г е анексирало Източна Румелия.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че в Донецк ще има много оръжие и дончани не са се научили за два дни да стрелят. Да не си мислиш, че такава велика страна като Русия ще изостави своите в своя страна като Украйна?Украйна е неделима част от Росия и този, който не го разбира си е за негова сметка.
10
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крим си е руски - така че това не е анексиране, а връщане към нормата.
9
18
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Рубладжии, нали снощи иднес щяхте да се преброявате. Събрхте ли се поне 300 в София. Във Видин ви видяхме -259_260.
8
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрете да пишете тук, оставете атакистите и комунистите да се надвикват да славят собственика си - другаря Путин, току виж ги забелязал и им подхвърлил допълнително кокалче
7
8
 
20
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Няма как да има мир докато руския дикатор и убиец е на власт--Няма да има мир по света, докато Америка не избива народите, за да им краде петрола. След ВСВ те водиха десетки войни и избиха милиони хора - които останаха живи бяха превърнати в последни бедняци.
6
30
 
11
 
! Отговори
Анти-Путкян преди 9 години
Няма как да има мир докато руския дикатор и убиец е на власт
5
12
 
36
 
! Отговори
войната е дрога преди 9 години
За Сащ войната е дрога. Те не понасят мира. През последните няколко години Сащ са участвали, пряко или непряко, във войни на териториите на над 130 страни. Пише американския журналист Стивън Лендмън.
4
28
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Мирните жители се интересуват само от мира. Терористите пратени от Путин имат друга задача-да откраднат територия от Украйна. Мир ще има тогава когато "отпускарите-доброволци" се приберат по частите си в Русия.
3
14
 
11
 
! Отговори
брaдвето преди 9 години
Дебълцево е Укрaински грaд, aко стрелят по грaдa мирa е приключил вече
2
16
 
37
 
! Отговори
сепаратист преди 9 години
СЛАВА НА НОВОРУСИЯ!!!
1
38
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мирните граждани на Донецк притежават повече и по модерно оръжие от нашата армия.Те имат над 200 танка, близо 500 бронирани машини и над 200 артелерийски установки. За сравнение, нашата армия в момента разполага със 160 танка, 378 бронирани машини и 192 артилерийски установки.Оръжието е паднало от Марс,а "мирните граждани" са се обучили на секундата да го управляват.Русия няма нищо общо с това.Тя даже не знае къде се намира Донецк и никога не чувала за него.