Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*

Газът, минаващ през Турция, може да отива и в ЕС, заяви руският президент
Обновена: 17 фев 2015 23:30 | 17 фев 2015 22:48,
409
Путин: Русия може да насочи нов газопровод към България*
Снимка: Reuters

Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз, каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
По думите му газопроводът "Южен поток" не може да бъде възстановен в първоначалната му форма. Според него обаче ако Брюксел подкрепя тази идея, може да се изгради отклонение, което да свърже България - където трябваше да излезе тръбата на "Южен поток", с другия газопровод, който Русия планира, предаде Ройтерс.

Коментирайки споразуменията с Турция за строителството на новия газопровод, Путин отбеляза: "Готови сме да го построим в такъв обем така, че през Турция този газ да може да отива и в ЕС. Не възнамеряваме да наказваме никого, нито да се обиждаме на някого".

"Ако логистически е възможно, сме готови да стигнем после и до България - Европейската комисия вече ни помоли за това; готови сме да стигнем и до Гърция", продължи Путин. "Тоест не възнамеряваме нищо да закриваме, не възнамеряваме да лишаваме никого от нищо".

Путин също така посочи, че "Южен поток", който трябваше да пренася руски газ под Черно море до Южна Европа, е бил торпилиран от европейските възражения.

Руският президент заяви, че след като през април 2014 г. Европейският парламент е решил да признае "Южен поток" "не само за безперспективен, но и за вреден за Европейския съюз", в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване на  подготвителните работи, предаде ТАСС.

Иначе, по време на днешното си посещение в Унгария, където разговаря с премиера Виктор Орбан, Путин обеща също, че Москва "положително ще разгледа" въпросите за газовото сътрудничество с Унгария, предаде ТАСС.

Той уточни, че се имат предвид договорите за доставки на газ от Русия за Унгария след 2015 г., както и "някои други въпроси, свързани с използването на газовите хранилища".

Путин посочи, че Руската федерация "бе принудена да съкрати проекта за газопровода Южен поток". Той изрази предположение, че постигнатото вече с унгарските партньори, и по-точно "създаденото съвместно предприятие може да бъде използвано и при разширяването на дейностите с нашите турски приятели в частта, отнасяща се до Турски поток".

"Готови сме за да ги обсъждаме с всеки, който е заинтересован от съвместна работа", посочи руският президент.

Според него значението на Унгария като пазар за руски въглеводороди и "потенциална страна транзитьор за Русия не е намаляло". "Готови сме за диалог и взаимоизгодно партньорство в рамките на новия маршрут /на доставките/ на руските енергоносители", отбеляза Путин.

По негова оценка двете страни имат голям потенциал за разширяване на взаимодействието в икономическата сфера и като важна област той посочи атомната енергетика, в частност строителството с помощта на Русия на два блока на АЕЦ "Пакш".

По повод кризата в Украйна Путин окачестви готовността за конституционна реформа там като един от главните резултати на споразумението Минск-2. Той обърна внимание и на това, че съгласието на представителите на Донбас за тази реформа свидетелстват за подкрепата им за украинската държавност, отбелязва ТАСС.

Путин също така заяви, че Русия разполага с данни, че в Украйна вече се доставя оръжие отвън. Асошиейтед прес отбелязва, че той е намекнал, че САЩ вече доставят оръжие на Украйна.

Руският президент каза също, че подкрепяните от Москва бунтовници трябва да осигурят на правителствените сили безопасен коридор, за да излязат от обкръжения град Дебалцево, но че Киевне трябва да пречи на своите войници да сложат оръжие, съобщава Ройтерс.

/БТА/

* Информацията е актуализирана в 23.18ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
11
 
! Отговори
ог преди 9 години
пише - ако ЕС го финансира , как видя че се гъзи не знам , нали това е изгода за него всички тръби ЕС ще ги финансира сам .
136
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
стига сте ни занимавали всеки ден с тоя психясал лилипут
135
2
 
22
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Става интересно.....
134
28
 
18
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Путин (!) вече започва да се нагъзва на ЕС!? Ха ха ха хо хе хееее
133
8
 
25
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
До Anonymous 240Насрещен въпрос: Какво е направила България за укрепване на връзките с Русия? Блокирала договор за Ядрената централа, е блокирала Южен поток, е продала оръжие на Украинската хунте, падна под Маккейн загуби своя суверенитет? България диктува условията на Брюксел. А Унгария, Гърция? О, вие сте българи! А когато са били горди и независими хора. В истината не може да се обиди.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - 100 пъти по-евтино ще излезе с интерконекторна връзка с Турция!абсолютно! Можеше и преди да се направи подобно нещо, но, както се видя, руснаците изкомандваха "НЙЕТ!" и наш'те си останаха с недомлъвките.
131
0
 
14
 
! Отговори
читател преди 9 години
"в България е било изпратено писмо с искане за прекратяване наподготвителните работи, предаде ТАСС" ....Да, но тогава е било твърде късно - вече са били платени и откраднати много милиони за т.нар. консултантски дейности
130
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистовите компании в САЩ уволниха повече от 100 000 души. Засегнати ще бъдат крупни проекти в Шотландия, Австралия и Бразилия .Заради рязко спадналите цени на петрола.
129
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pelenachetata ot ataka se nasirat pri vsqko tqhno draskane, i za tova im pojelavam ot vse sarce Rusiq da otpadne vizite za vsichki atakusti i rusofili i da gi prieme v tehni si obqtiq za vinagi!
128
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tрябва да си ***, за да обръщаш внимание на това нищожество!
127
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с газово разклонение под морето е пълна идиотщина! 100 пъти по-евтино ще излезе с интерконекторна връзка с Турция! Джуджето няма пари, направи стъпка назад и се чуди как да раздели европейците!
126
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ Пълен путинистки кретеноид! Дай скорошен пример за положително отношение на *** към "братския българки народ"!
125
14
 
17
 
! Отговори
Не думай! преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Сериозно ли бе? Ами айде да правим нови избори! Като гледам точно сега е момента заблудените комунисти и ***-атакисти да изпаднете от парламента! А ако искате да гласувате за руски парламент, може да се изселите в Русия!Никой не ви спира! Досвиданя
124
23
 
21
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Русия няма да забрави братския български народ !Сега остава и ние да си помогнем като свалим от власт антибългарското слугинско на Запада правителство.
123
19
 
20
 
! Отговори
Пожелание преди 9 години
На всички атакистчета-комунистчета, драскащи в несвяст тук, пожелавам един ден да им се сбъдне мечтата! Да ги приеме майка Русия да живеят там, я в накоя деревня, или поне нейде в сибир! Да си живеят там по своите стандарти и желания! Ние с каквото трябва ще помагаме!Успех!
122
15
 
15
 
! Отговори
Ха ха преди 9 години
"нашите турски приятели"! Ха ха, откога станахте приятели бе? *** правиш се на голяма работа, ама си по детски елементарен! Можело да отклонят тръба за България от Турски поток? Ха ха ха, ами че той турския е точно отклонение от Южен поток! А и турския както всички знаем е само блъф! И айде обясни кого не си искал да наказваш? Наказаните сте вие, защото вие имате интерес да си продавате газта някъде и да печелите! Приказки за наивници! Като не искате не я продавайте, дръжте си я! Наглец!
121
25
 
17
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До LuceНе е лесно да станеш още в седем сутринта и с насраните *** , да седнете да се дупите на Путин. Това сте вие деменционните комунисти и издухани атакисти.
120
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за нови санкции - колкото повече толкова по-добре!
119
6
 
23
 
! Отговори
Luce преди 9 години
До Mr.STARBUCKSAaaa.. ти пак не си разбрал. Показва колко ти е мозъка, твоя и на другите *** във форума!
118
19
 
7
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
До ьььььА колко е на руско дупевците ?