Ще строим газов хъб само при търговски интерес към горивото

Дончев: ЕК ще помага с експертиза и юридически анализ на проекта
Обновена: 10 фев 2015 10:09 | 10 фев 2015 10:09, Надежда Бочева
52
Ще строим газов хъб само при търговски интерес към горивото
Графика: МС

При изграждането на газов хъб е възможно България да има пет източника за доставка на синьо гориво. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев след състоялата се енергийна среща вчера в София, в която участваха представители на европейската комисия и на страни от Централна и Югоизточна Европа.

Той посочи, че когато става дума за газов разпределителен център или за хъб, най-привлекателна е възможността на едно и също място да се срещат няколко различни източника на газ, включително и руска тръба в Черно море, местен добив на газ и интерконекторни връзки със съседните страни. По повод местния добив Дончев очаква ситуацията да е обещаваща.

Изграждането на съоръжението обаче ще има смисъл само при реален търговски интерес, работата трябва да се базира на тази основа, уточни вицепремиерът.

Той коментира, че разговорите са продължили вчера до късно вечерта и са взети конкретни решения. „Имаме конкретен хоризонт до юни, конкретни уговорки какви стъпки да бъдат приети от държавите-членки и ЕК. Говорим за сигурност на доставките, разнообразяване на източници, императивът една държава да има най-малко три сигурни доставчика на газ. Конкуренцията означава по-добра цена“, коментира вицепремиерът.

Представеният от българска страна проект за газов разпределителен център е бил във фокуса на разговорите. „С представителите на ЕК имаме уговорката през следващите седмици да тече детайлен анализ. Нашият ангажимент е да представим всички изходни данни, а те ще помагат с експертиза и юридически анализ“, допълни Дончев.

Вчера е коментиран и списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа, която е силно зависима от доставките на руски газ и затова са необходими допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта 5 са пряко свързани с България, която се оказва в центъра на събитията, заяви вицепремиерът.

По повод бедствията в страната и анонса, че управляващите ще търсят нов механизъм за подпомагане на пострадали, Томислав Дончев заяви, че ще се търси системен подход, какъвто сега липсва.

Очаква се моделът да бъде представен в края на февруари и да бъде със силен социален акцент върху хората с ниски доходи. Подпомагането ще бъде на базата на данъчната оценка на имота.

„Държавата може да подпомага, но не и да обезщетява, това е роля на застрахователите“, подчерта вицепремиерът.

По отношение на разработката "Червеи", за която стана ясно, че не е била свързана с подслушване на протестиращи срещу кабинета "Орешарски", а със следене на информационна система, Дончев заяви, че „нещата са много по-дълбоки, от това, което се коментира публично“.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
чиче преди 9 години
Защо от ЕС всички говорят за газ без участието на Турция? От нея зависи прекарването на газопроводи изток -запад ! Без тях всичките приказки са локуми за публиката! Разстоянието е 2500 км с поне 5 компресорни станции и капацитет 15 млд к. м. ? Ако се умножи по 4 трябват поне 100 млд. долара за строителство!
28
0
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 9 години
Спирайте да обсъждавате нищо! У нас в России уже и забыли название Южный поток! Россия захотела и отменила ЮП. Священное право России! Теперь весь газ для Болгарии будет идти через Турцию. Ну какая разница Болгарии, как получать газ, через Украину (ненадежно) или через Турцию (надежно)?
27
0
 
1
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
5 източника на газ? А , стига бе! Май нещо съм пропуснал, *** ние, с гайдите ще се конкурираме със Суадитска Арабия! Ий, най-сетне ще станем богати! При тази красива природа, при тия красиви българки, направо ще сме в рая! *** тоя Дончев, *** той в коя пиеса мисли че играе, нали е актьор, май некой му е дал грешната пиеса! Какъв газ бе кукло, к,ви 5 лева, не разбра ли , че дори и пилетата ще заобикалят България, камо ли тръбите и жиците! Ей медийте, абе нищо не пишете за конференцията по газта!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай *** що викаше... продължаваме :)
25
0
 
6
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА: преди 9 години
Понеже ми е скъпа бирата от магазините , дори и от фабриките , дето излиза, АЗ ЩЕ СИ НАПРАВЯ БИРЕН ХЪБ И ЩЕ СИ Я ПОЛЗВАМ НА ПО - НИСКИ ЦЕНИ.....:D :D :D :DСтига с тоя хъб, прецакани сме и май ще сме си все прецакани с такива *** - политици... Или пък народа си е ***?!
24
10
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
наля милиарди у нас. Русия продава "братски" газ по $500. Щом платените писателки на Путин плачат, значи нещо хубаво се случва за България.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Томиславе, като ви гледам дейността защо все повече си мисля, че са ви събирали от заведения за умственонедостатъчни
22
0
 
8
 
! Отговори
ии преди 9 години
Ама то газ няма другари, и газ ще ви произведем.То ние водата в язовирите не може да стопанисваме вие газ сте тръгнали да разнасяте.Прекалено малък пазар сме за да си заслужава инвестицията. 2-3 милиарда ?? -> това са по 1000 лв от семейство за да има едни тръбички от които обикновения човек няма да спечели нищо.Има каде каде по хубави проекти!
21
0
 
7
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Схемата не е вярна в основата. Тръба нарисувана от РУСИЯ в България. А да рисувам трябва да се от Турция към България. РУСИЯ, според Трети энергопакету, доставя газ до границите на ЕС. А по-далеч от себе си. Изграждане на тръби, компресори. От ЕС недоволен? Всичко по техните закони.
20
0
 
13
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Понеже западните ни сутеньори прекаляват с нашите политици и те са станали тотално неадекватни. Още миналата година Иран официално заяви, че няма да се конкурира с Русия на пазара за въглеводороди в Европа. И веднага измислиха схема - руснаците ще купуват нефт и газ от Иран за пари, оръжие, строежи на ВЕЦ и ТЕЦ и ще ги препродават с малка надценка на Китай с цел тези суровини да не достигат до Европа. Какви алтернативи сънуват не става ясно.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1/ Руснаците ви казаха просто и ясно, че газ не дават. 2/ Като гледам на картата тръбите как сте ги усукали само и само да стигнат до Варна просто не ми се коментира повече. Доживяхме да занимават обществото с пълни идиотизми като газовия хъб или подслушването на проституиращи
18
11
 
3
 
! Отговори
Благодаря преди 9 години
на др. Путин, че спря Южен Поток. Най-после конкретни стъпки за истинска диверсификация. Писна ми да плащам най-скъпата газ!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно Газ ще има ,като се надупят всички герберасти газ в изобилие ще има и ще произвеждат .
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук матеряла е много зле
15
0
 
6
 
! Отговори
Неосведомен преди 9 години
До do 3Здравей... без да се познаваме, писах, че съм неосведомен, но така или иначе ако си разгледал внимателно схемата на статията, ще забележиш, че тръбата SS все още съществува... т. е гласят се да върнат проекта и да го разработят. Отделно - този хъб, нали отнякъде ще трябва да се захранва ??? Нали пак руски газ ще трябва да го пълни...Сещаш ли се ???Затова приятелски коментирам казуса.. Благодаря ти за забележката...
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега пък -газов ХЪБ!!! "*** ми, дойди ми!" Поредната "партенка"! И газът , откъде???!! Отново от Русия! Смешковци!
13
0
 
14
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Преди няколко дни същият този Канете, който беше на гости тук каза дословно:"Предлагам да се създаде нов съюз с Турция. Турция става основната страна за транзит на газ в бъдеще. Това трябва да бъде централната точка в нашите цели"Така че тук дойдоха да ни потупат и да ни замажат очетата, както и да ни "зарадват", че ще замразят санкциите за Южен поток. Същият поток, от който пък се очаквало газ в този хъб?!Поне да направят връзките с Гърция и Румъния, друго не остана.
12
0
 
17
 
! Отговори
тикви преди 9 години
ще строите майната си,глупци такива,продажници и от къде ще дойде тази газ вероятно ще пърдите в тръбите така ще изнасяте на тиквата и сие безценното...
11
0
 
15
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Газовия хъб представлява център , в който са съсредоточени няколко източника на газ и съответно няколко потребителя.....Интересно ми е в този газов хъб, който така усърдно коментират, КОИ ще са доставчиците???За Русия вече знаем, ама другите? Може би Азарбейджан, Иран, Сирия, Либия, Норвегия....???Или може би Турция, Гърция, Македония.....Айде моля ви, спрете и без повече глупости!Газта я държи Русия и ако искате независимост, инвестирайте в технологии............................
10
0
 
8
 
! Отговори
Burgas преди 9 години
До 7Искаш да кажеш, че още 1г. ще ги пращат и тук заплати за манипулации и стифадори и т.н. пък после наобратно. Няма сми ние няма да имаме претенции за нищо