Украйна с молба към ООН и ЕС за миротворческа мисия

Така могат да спрат нарушенията на примирието
Обновена: 19 фев 2015 08:20 | 19 фев 2015 07:19,
60
Украйна с молба към ООН и ЕС за миротворческа мисия
Снимка: Архив Reuters

Съветът за национална сигурност и отбрана /СНСО/ на Украйна даде одобрението си да се отправи молба към ООН и Европейския съюз за разполагане на миротворчески контингент в зоната на конфликта в Донбас. Това заяви днес на пресконференция секретарят на СНСО Олександър Турчинов, цитиран от ТАСС.

"Бе прието решение за отправяне на молба към ООН и ЕС за разполагане в Украйна на операция за поддържане на мира /и/ сигурността", посочва той, цитиран от вестник "Украинская правда".

По думите му миротворческият контингент трябва се разположи не само по демаркационната линия в зоната на конфликта, но и по протежение на неконтролираната от властта част от границата с Руската федерация.

Турчинов подчерта, че министерството на външните работи на Украйна вече е подготвило съответната молба и изрази надежда, че Върховната рада ще я подкрепи. Той посочи също, че разполагането на миротворците ще позволи да се фиксират и локализират нарушенията на спирането на огъня.

Вчера при откриването на заседанието на СНСО президентът на Украйна Петро Порошенко предложи на съвета да разгледа въпроса за разгръщане в страната на миротворческа мисия. Той отбеляза също, че по време на Минските преговори предварително е обсъдил тази тема с президента на Франция, канцлера на Германия и президента на Руската федерация, припомня ТАСС.

Турчинов съобщи, че СНСО е приел на заседанието си и предложението на президента Порошенко за изменение на закона за военното положение. Секретарят отбеляза, че сегашният закон е приет преди много години и се нуждае от промени.

По думите на Турчинов е бил утвърден и план за провеждане на многонационални военни учения през 2015 г. Той уточни, че се планира в тях да участват "страните от НАТО и стратегически партньори на Украйна".

Изменението на закона за военното положение и разглеждането на въпроса за провеждане на многонационални военни учения в Украйна също бяха предложения на Порошенко, които той направи в началото на заседанието на СНСО.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До лекар а ти спри с витамините!
4
14
 
8
 
! Отговори
лекар преди 9 години
До 1 е 2Намалете самогона!
3
6
 
21
 
! Отговори
111111111 преди 9 години
ХааХХаа ....хунтата се овъртя до ушите си вече--нали всички бяха патриоти-"слава украина"..."ще избием ушанките"..."смачкахме колорадите" и т.н....а сега ??!!!!??---Да влизат миротворчески сили,че тия колоради ще ни избият....Нали бяха големи герои-бандеровци,нацисти,фашисти,правъй сектор,Азов,Айдар и всякакви *** още...А сегпа като видяха дебелия--олеле..мале.Умните хора са го казали отдавна---Като не целуваш ръка--ще целуваш г.з........
2
6
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Страх ли нямате, *** ! :)Фашистката власт в Киев, слугуваща на Запада и Новия световен ред тръгна да избива цивилните рускоговорящи хора.Запалиха живи над 100 човека в сградата на Профсъюзния дом в Одеса. Обстрелваха жилищни квартали, болници и детски градини в Източна Украйна.Когато руснаците се организираха за самоотбрана и натириха укрите и техните западни ментори в *** ***, от Киев взеха да мучат: "Моля, другарко, ама руснаците ни бият !" :)Да, руснаците бият !Много лошо бият ! :)
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха ха ха хааа!Тия са изтрещели здравата! Путин никога няма да пусне миротворци в Донбас, освен ако не са руски! Баси хохлите, с кво се друсат? Време е да си използват еднопосочния билет, подарен им от Пентагона!