Убива ли евтиният петрол планетата?

Експерти предупреждават за обратен ефект от ниската цена на черното злато
21 фев 2015 20:03,
157
Убива ли евтиният петрол планетата?
Снимка: Архив Reuters

Понижаването с близо 50% на цената на петрола в средата на миналата година беше приветствано като “светъл лъч” от редица държави-вносители, много от които веднага изнесоха прогнози за ръст в БВП. Що се отнася до околната среда – и благоденствието на човечеството в по-дългосрочен план – прогнозите са далеч по-мрачни и неясни, посочва СиЕнЕн.

Според различни световни организации изгарянето на петрол е причина за 1/5 от общото количество парникови газове, изпускани в атмосферата. От друга страна на локално ниво добивът на черното злато води до сериозно замърсяване на водата и въздуха.

Финансовият гигант Citigroup прогнозира, че цената на барел петрол може да падне до 20 долара и връщането до границата от 100 долара е твърде слабо вероятно. Това може да се счита за катастрофална новина за планетата. Най-малкото евтиният петрол ще бъде предпочитаното гориво за повечето хора и така усилията за еко транспорт ще получат сериозен удар. А емисиите вредни газове ще се покачат драстично.

Експерти често посочват, че високите цени на петрола в последното десетилетие са били катализатор за енергийна революция, давайки сериозен стимул за инвестиции в ел. коли, зелена енергия и нови технологии за редуциране на вредните емисии газове.

Но в същото време бяха разработени алтернативни източници на енергия и цената на петрола естествено тръгна надолу.

Моментният ефект от евтиния петрол ще зависи до голяма степен от това дали хората и индустрията ще използват много повече от горивото при настоящата ниска цена и ще изберат да купуват по-евтините бензинови коли за сметка на хибридните и изцяло електрическите.

СиЕнЕн отбелязва, че с изключение на Съединените щати, цените на горивата по бензиностанциите не бележат толкова драстичен спад, колкото се предполага при 50-процентно падане на цената на суровия петрол. В Япония понижението е с 16 на сто, във Великобритания с 18%.

Немалко големи развиващи се страни, които предлагат петролни субсидии за населението, неизбежно ще се възползват от ситуацията и ще намалят размера на въпросните субсидии или ще въведат данъци и мита, които реално няма да се усетят от крайния потребител, защото цената няма да се качи, дори напротив.

Подобна практика вече е налице в Индонезия, Индия и Китай.

По принцип петролът не е основно гориво при производството на електричество за разлика от въглищата и газта. Но оказва влияние върху цените им.

Това има огромно значение, защото прогнозите за цените на газта и въглищата са ключов фактор при взимането на решения за инвестиране във възобновяеми енергийни източници. Подобни решения на правителства и бизнес сега ще определят посоката на развитие за десетилетия напред.

Например, очаква се цената на газта в Европа и Азия да падне с 30% следващата година. На тази база доколко политиците под натиска на обществото за по-ниски цени на тока ще продължат линията за дългосрочни инвестиции, да речем в соларни инсталации.

Що се отнася до въглищата, ниските цени на петрола позволяват драстично съкращаване на разходите за добив и може да се очаква сериозно поевтиняване. А въглищата са “основният обвиняем”, когато говорим за вредните емисии газове. 

Лоша новина за климата, лоша новина и за здравето на хората. Вредните газове от горене на въглища са причина за смъртта на над половин милион души само в Китай вследствие на инсулти, рак на белите дробове и респираторни заболявания.

Когато се тегли чертата, може да се види ясно, че чисто икономически изкопаемите горива всъщност въобще не са толкова евтина алтернатива и прекалената зависимост от тях води до жестоки кризи. Настоящата ситуация, например, поставя на колене страни-износители като Русия и Венецуела.

Според СиЕнЕн правителствата трябва да се намесят и при ценообразуването да се взимат предвид дългосрочните последствия, а не краткосрочния ефект от ниската цена на бензин и ток за удовлетворяване на избирателите. Така ще се регулират резките амплитуди в цената на петрола и в същото време ще се гарантира продължаване на политиката за чиста енергия и енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плантата не се знае дали убива, но жужетата ги убива всеки ден...
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Които купува от Русия-няма евтино. Там трудно го добиват ...
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kadee toq eftin petrol? Toka i gasta vse oshte sa s sashtite skapi ceni!
20
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВчера си купих бойлер Аристон , пише произведен в Русия..-------Аз мислех че не произвеждат нищо , а те цял бойлер направили. Малееее страшни са.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само трябва ботокса да му подновяват, да бъде млад,иначе целия свят му благодари. Щом и кръвопийците от а рабския свят се съгласиха на ниски цени.
18
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото повече упорства Путин да остане на власт толкова повече ще пада цената на петрола!!!!Путиноловърите да не се притесняват щото изборните резултати ще бъдат фалшифицирани отново в полза на Путин тъй, че се очертава пак да е на власт!!!
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25Щом Путин падне от власт цената пак ще се качи!----------Няма падане от власт тоя, дълги години ще пълним резервоарите с наполовина пари...
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори цената на бензина да падне наполовина спрямо сега то обикновения потребител я го усети с 10-15%-та я не!!!те паданията са за джобовете на големия преработвач-продавач да ги пълни а не за малкия!!!!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Путин падне от власт цената пак ще се качи!
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е тва евтино нафтата почти се върна на старата си цена трябва и още 20 ст.!?1.80 1.90 да може да се говори за евтино ,ама 2.20 хич не е евтино!
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 20 .. Вчера си купих бойлер Аристон , пише произведен в Русия..
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Евтиния петрол печели единствено Китай , Запада няма производствена инфраструктура за да се възползва от евтенията.. Запада има само офиси и банки ..
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
решението е много просто: забрана на автомобилите за лично ползване и готово.
10
36
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му пука за Русия ? Нищо не произвеждат и не са нужни на никого, нормално е да изчезнат.
9
10
 
38
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Стига глупости!"Русия фалирала", "икономиката им в колапс", а данните сочат, че нямат никакъв спад за 2014г. Нещо повече. Имат най-големият положителен външнотърговски баланс в историята - повече от 220 милиарда долара. Е, 220 милиарда за такава голяма държава не са много, ще каже някой, ама все пак са на плюс! Ама не, понеже са им наложили санкции и петрола поевтинява, значи трябва да умират. А ние, понеже ни дават кредити сигурно ще цъфнем...
8
7
 
28
 
! Отговори
АлаІБала преди 9 години
Спокойно, в средата на лятото нешата ше си дойдат на мястото. САщ си запълниха запасите от евтиния петрол. Сега цените ше порастат за да го продадат на високи цени и цикълът ще започне отново
7
20
 
8
 
! Отговори
савецкий троль преди 9 години
С по-евтините горива се унищожава природата.Ние сме много загрижени за околната среда, нищо че в Русия има райони които са като лунен пейзаж. Ще се борим за поскъпване на горивата до последен дъх, нашия лидер губи много пари...
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пуснаха вертикалния, следва размиване на темата...
5
3
 
58
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 9 години
Еми на майка им *** на подобни анализатори.То обикновения чеовек не може да се нарадва на поне едно нещо поевтиняло за послените 11 години бе!!!!Айде сега вдигнете акцизите върху горивата с 200%,върху алкохола с 300% ,сложете и нов акциз на пържените картифи и цацата че идва лятото пак.Мамицата му мръсен гаден корпоративен свят.На никой не му пука нито за планетата нито за парниковия ефект,всичко това са методи да измислят данъци и налози да те превръщат в икономически зависим
4
4
 
21
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Ами то цените на ел.мобилите са високи точно защото скочи и цената на нефта. Все пак, за да се произведе един електромобил, заминава много нефт за изработката на това и онова. Или викате, те електромобилите си стават ей така от въздуха?Ами то една проста пластмаса, от каквато са направени в по-голямата си част електромобилите, е нефт.Ето го и отговора - пада цената на нефта, пада цената и на електромобила, хората продължават да си купуват и ДВГ и електромотори.А то покрай нефта пада и медта и...