Профилът на типичния джихадист

$100 надница, мобилен телефон и виагра са сред атрибутите на бойците
Обновена: 23 фев 2015 16:49 | 23 фев 2015 16:48, Елка Василева
60
Профилът на типичния джихадист
Снимка: архив, Reuters

100 долара дневна надница, мобилен телефон, кредитна карта, разрешително за отпуск, издадено от висша инстанция, и виагра - това са част от атрибутите на бойците от групировката Ислямска държава, сражаващи се в Ирак и Сирия, пише италианският в. "Република". Вестникът се позовава на източници от европейски служби за борба с тероризма и на източници в Сирия и Ирак.

Средната дневна заплата на джихадист на ИД е 100 долара. В редиците на групировката се сражават 30 000 бойци, по последни данни на ЦРУ към края на 2014 г. Три милиона долара на ден излиза издръжката на тази армия. На година това прави 1 милиард долара. Групировката се финансира от контролираните от нея петролни находища, с откупи, трафик на дрога и на плячкосани произведения на изкуството.

Силите на ИД са разделени на две - в Ирак и в Сирия. Респективно те се контролират от Абу Муслим ат Туркмани и от Абу Али Аламбари.

Джихадистите на ИД се оценяват по пет критерия. Първият е ролята, която изпълняват в редиците на ИД, вторият - предаността към ИД, третият - стажът, четвъртият – постиженията на бойното поле, петият - получените рани.

Най-високата оценка се получава при 6-месечни непрекъснати участия в бойни операции. За бонус се смята, ако джихадистът е особено млад, под 20 години. Ако джихадистът е чужденец и се ожени за мюсюлманка от териториите на халифата, той получава още бонус точки.

ИД има специална служба за издаване на разрешителни за почивни дни. Върху тези документи се поставя специален печат на ИД. Разрешителните за отпуск се получават, след като джихадистът вече се е показал предан на каузата. Това означава, че е изпълнил нормата за участие в сражения и операции - бил е ангажиран по 16 часа дневно 7 дни в седмицата 6 месеца без прекъсване. Онези, които дезертират и бъдат заловени, се наказват сурово, понякога дори със смърт.

Виаграта пък е необходима на джихадистите, за да се показват на ниво по време на масовите изнасилвания. Жените от превзетите градове и села са изнасилвани масово от бойците на групировката, което се смята за знак, че тя е преминала през тази територия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3и на местаня
2
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"$100 надница, мобилен телефон и виагра"Звучи като принадлежностите на Сидер Ага.
1
1
 
24
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
И имат регистрация в днес."бг"