На крачки от Кремъл: Застреляха руския опозиционер Борис Немцов

Един от най-яростните критици на Путин е убит с 4 куршума
Обновена: 28 фев 2015 01:17 | 28 фев 2015 00:23,
648

Снимка: БТА

В центъра на Москва е застрелян руският политик от опозицията Борис Немцов, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на правохранителните органи на руската столица. Той е убит с четири изстрела от пистолет, пише БТА.

Немцов беше един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин. Неизвестно лице е стреляло четири пъти по него около 23.40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл.

Би Би Си предаде, че политикът е убит, докато се разхождал с жена.

По него е стреляно от бяла кола, съобщи Интерфакс. В Москва е задействан план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев.

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС. "Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението. Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей Митрохин призова президентът Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин.

Бившият съпредседател на РПР Парнас Владимир Рижком каза за ТАСС, че е шокиран от случилото се. Това е третият случай след убийствата на Галина Старовойтова и Сергей Юшенков - на убийство на политик от национален мащаб, заяви Рижков.

Съпредседателят на РПР Парнас Михаил Касянов също каза, че е потресен от случилото се, но добави, че е уверен, че "изродите", убили Немцов, "скъпо ще си платят". "Сега всеки опозиционер има нужда от защитата на обществото", каза Касянов.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
9
 
33
 
! Отговори
не толкова велик БГ преди 9 години
Интересно защо всички опозиционери в Русия са или бивши олигарси ,на който Путин им е отнел сферата от която са лапкали , или бивши функционери на високи длъжности в държавата, където пак е имало яка лапачка.....как така един обикновен работник не стана опозиционер на руското управление...Ясно , той няма облаги който да са секнали ....
354
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е съмнително това убийство,точно преди 1-ви март,май ще разчитат на гнева на талпата да сваля Путин.
353
5
 
14
 
! Отговори
kris преди 9 години
predatelite nikade ne gi obi4at,da mu mislqt na6ite
352
2
 
25
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Войната в Украйна не може да заглъхва по никакъв начин.Ще се стреля още много дълго време,за да няма спокойствие в Русия!
351
11
 
36
 
! Отговори
искандер преди 9 години
това лято боях в Нижни Новгород и бях приятно изненадан от промените там.икогато говорах с приятели ,те казаха ,че новия губернатор за разлика от стария Немцов е направил много.Немцов никой не го харесва там.един отприятелите ми там работи в ФСБ и за тоя ми разказа доста неща ,за далавери и измами .лека му *** на немцов ,но мисля,че Русия не губи нищо със загубата на такива като него,още повече че са го използвали от сащ за разходен материал.значи много мръсни са американците
350
3
 
26
 
! Отговори
До 531 преди 9 години
Нещо си прекалил с питиетата или току-що излизаш от замразяване...Любимия ти лаф за Горна Волта с ракети го разпространяваха Американците, когато се бяха настанили в Русия и и изсмукваха ресурсите по характерния за тях нагъл начин.Сега (преди санкциите) икономиката на Русия беше на 7-мо място в света.Виж там, тези които ти промиват мозъка и ти дават напътствия в USA посолството, да си опресните шаблоните, по които водите своята пропаганда. Това пропагандно клише за Горна Волта се изтърка...
349
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСпоред мен Путин няма изгода от това да поръчва подобни убийства. Подкрепата, която получава от руския народ е достатъчно голяма, рейтингът му е изключително висок, за какво му е да прави такова нещо?--------------------- За да покаже, че не му пука от нищо. За да зарадва лудите си фенове.
348
19
 
2
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Д0 566 и други като него. Ти да не си шефът на ЦРУ, та си толкова сигурен. Коко удобно, а? Да ва *** в зомбираните путинисти.
347
13
 
36
 
! Отговори
Путин преди 9 години
Всички слуги на сащ накрая завършват по този начин.
346
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГошоПотенциалът на русия може да е голям но е само потенциал! А диктаторите които я управляват са жестоки и думи като морал ,справедливост,доброта не могат дори да напишат
345
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са царе на подобни провокации
344
5
 
19
 
! Отговори
Вафен преди 9 години
Диваци.
343
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очаквам атентат в метрото.Пак от Путин.
342
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 546В историята пише, че твоите крави, каткто ти наричаш жените, може би имайки пред вид и майка си, не са заплодени от съветската армия.Абортите са били строго забранени по време на войната в Германия и за това всички нежелани бременности били отстраняванеи с този аргумент.Апропо, има исторически факти за действията на неската армия, която заплодявала норвежците и шведските крави, за подобряване на расата.Едно такова подобрение е тъмнокосата певица от трупа АББА..
341
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудовищна провокация, която иска да каже-амеби, видяхте ли как аутистът Путин, който не продава Родината си на шепа озверяли от алчност безскрупулни главорези-не му стигат 10 % да получи одобрението на целия свят!Гнусна провокация, подлост и гадория!В Библията има текст:"Който има уши, ще чува, който има очи, ще вижда."
340
13
 
26
 
! Отговори
емо преди 9 години
това е американска провокация
339
2
 
7
 
! Отговори
Дън Сяо Пин преди 9 години
Не е важно, че колата е бяла или черна. Фажно е, че от нея е застрелян рууския опозиционер Немцов.
338
3
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Жалко за човека ! Мир на прахта му ! ѝ иначе ,какво от това ?!?! С него или без ,какво значение има това за човечеството ?!?!
337
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За срам на нашия народ, има българи, готови да посрещнат руснаците "на Дунава" с цветя и да им дарят жените си от благодарност.
336
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като чета някои коментари (Вълкодав и др.) се срамувам да се нарека българин!