Едуард Сноудън е готов да се върне в САЩ

Иска обаче гаранция за безпристрастност на съда
Обновена: 3 мар 2015 14:20 | 3 мар 2015 14:12, Елка Василева
73
Едуард Сноудън е готов да се върне в САЩ
Едуард Сноудън. Снимка: архив, Reuters

Защитата на бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън работи по юридическите аспекти за неговото връщане в САЩ, заяви адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

Той заедно с група юристи от други страни разглежда този въпрос. Сноудън е с временно убежище в Русия, но не планира да остава в тази страна, разказа адвокатът му. Той подчерта, че Сноудън е готов да се върне в САЩ, при условие че се гарантира безпристрастността на съда срещу него.

Още по темата

Кучерена каза, че е получил писмо от генералния прокурор на САЩ, в което се уверява, че в случай на връщане на Сноудън в САЩ срещу него няма да бъде произнесена смъртна присъда.

В САЩ са предявени обвинения срещу Сноудън за разгласяване на секретна информации, след като преди две години той изнесе документи за мащабното електронно следене на АНС и после избяга от САЩ за Хонконг, а накрая отиде в Москва в опит да се добере до Еквадор.

Но властите на САЩ анулираха паспорта му и той прекара един месец в транзитната зона на московското летище Шереметиево, а после получи разрешение за временно убежище до 1 август 2014 г., а след това тригодишно разрешение за пребиваване в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 41: "Сноудън да прочете биографията на Боби Фишер..." или на Гари Каспаров !!!
28
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Сноудън разбра, че е по-добре да лежи в затвора в США околкото в путинова Русия.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сноудън да прочете биографията на Боби Фишер и да си помисли пак!
26
13
 
10
 
! Отговори
БЯГАЙ СНОУДЪН преди 9 години
МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ НАПУСНАХА ЛИБИЯ ТОЧНО НЯКОЛКО ГОДИНИ ПРЕДИ *** ИСКАМ ДА КАЖА КАДАФИ БЕШЕ ПОГНАТ ОТ НАРОДА И РАЗПОРЕН!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гаранция франция,,,дали смърт или доживотна присъда,,,един г,з
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО СНОУДЪН ИЗБЯГА ОТ РУСИЯ , ЗА ДОБРИЯ ЛЬОСЬОГНЬОМ ЩЕ ОСТАНАТ САМО ЯНУКОВИЧ И БАШАР АСАД КОЙТО СЕ КРИЕ НА РУСКИ КОРАБ!
23
4
 
20
 
! Отговори
СТАТИИ ЗА преди 9 години
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ-ТОТАЛНА...НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ПРАВИ НА ЧЕСТЕН И ДА ВЛИЗА В ЗАТВОРА ЗА ДА ИЗЛЕЖИ ТАМ НАЙ-ХУБАВИТЕ ГОДИНИ ОТ СВОЯТА МЛАДОСТ...ПРЕСТАНЕТЕ С ЛЪЖЛИВИТЕ СИ СТАТИИ..
22
5
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Тоя май иска да го играе мъченик - да ходи в САЩ и да го изнасилват латиносите в затвора.Щом го влече.В Русия му предлагаха супер добре платена работа в ВК.Той ако искаше да си гледа живота изобщо нямаше да издава информация
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сноудън не е глупав!!!ЛьоСьогньом по всяко време може да го пожертва ако това му е угодно!
20
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОТОВ Е ДА СЕ ВЪРНЕ В САЩ ЩОТО ВИДЯ, ЧЕ СИ ОТИДЕ ОТ ЕДИН УЗУРПАТОР ТА СЕ НАВРЯ ПРИ ДРУГ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ КАСАПИН!
19
14
 
8
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Сноудън се запаси с Руска секретна информация и сега ще трябва да ДОКЛАДВА в САЩ какви са възможностите на руските алкохолици. Ще ги тепаме или те сами ще се тепат!? Ха ха ха.......
18
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Еми така е ,всички са лицемери ,интересуват се само от собствения интерес.И това е по правилно ,защото иначе ще трябва да гледаме чуждия интерес както правим в момента.Да не мислиш че Германия помага на Гърция от милосърдие.Меркел я интересува само Германския бизнес в Гърция да е добре и Еврото да е стабилно.Всичко е въпрос на бизнес.
17
12
 
11
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
Сноудън да бяга от Москва, за да не пострада като НЕМЦОВ! В Русия вече е опасно да си жив.
16
2
 
8
 
! Отговори
до Ангел преди 9 години
Тогава осъзнаваш защо "евроатлантическа общност" звучи толкова фалшиво.
15
4
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Няма значение какво са правили и кого са подслушвали.Всяка по развита държава си има шпионаж.Тук въпроса е принципен и става въпрос да предателство.Утре Германия или Русия ще тръгнат на телефонен шпионаж защото са държави гледащи интереса си и ще ги изпортат и тях.Предателя ще избяга в САЩ ,примерно.Ако Русия разстреля Сноудън ,утре САЩ ще разстреля някой Руски предател.Така е правилно според мен.
14
11
 
13
 
! Отговори
Сноудън преди 9 години
по добре на топло в омразните САЩ отколкото свободен в демократична Русия! хахаха
13
1
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Да поставяш знак за равенство между САЩ и Русия е признак за глупост и непознаване различията между 2-те страни.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сноудън си изпълни задачата. След неговите "разкрития", руските тайни служби изхвърлиха компютрите и се върнаха 50 години назад като отново въведоха пишещите машини на въоръжение. Дори само заради това не трябва да го съдят, защото освен няколко ненужни никому пароли нищо повече не е знаело момчето.
11
8
 
8
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
Точно заради такива национални предатели като Едуард Сноудън,в България сме на такова дередже, и вие толерирате подобен тип поведение!!!Само че в Америка е само той а тук е пълно с предатели.Такива хора трябва да бъдат разстрелвани от всяка държава защото утре някой Руснак ще разгласи сектретна Руска информация и ще избяга в САЩ.Не бива да се позволява да си мислят че могат да се спасят като избягат в друга държава.Предателя си остава винаги предател,без значение за кой работи!
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че избяга навреме от САЩ, което му даде възможност да изпорти всичко, което знае, иначе щеше да бъде мистериозно самоубит и изчезнат от лицето на земята.