Русия трябва да съгласува с ЕС "Турски поток"

Мнението на голям клиент като ЕС да се отчита, иска Шефчович
17 мар 2015 16:10, Елка Василева
170
Русия трябва да съгласува с ЕС "Турски поток"
Снимка: архив, Reuters

Мнението на Европейския съюз трябва да се отчита при обсъждането на доставки на руски газ през територията на Турция. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

"Когато става дума за големи доставки за европейските потребители, подобно решение (за газови доставки през турска територия) не може да бъде взето без диалог с тях, с ЕС, с Европейската комисия", подчерта Шефчович.

По думите му европейската страна засега не е получила информация за конкретни подробности по проекта "Турски поток", но всеки предложен план трябва да бъде икономически целесъобразен и да отговаря на задълженията на Газпром към европейските потребители.

Еврокомисарят също така изрази безпокойство от евентуален отказ да бъдат използвани вече съществуващите пътища за доставка на енергийни суровини през територията на Украйна при пускане на газопровода "Турски поток".

"Не мисля, че това е редовна процедура и че към толкова голям клиент като ЕС трябва да се отнасят по подобен начин", каза той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 177Единствените пазари, на които Газпром има увеличение на продажбите в периода 2009-2013 г,това са вътрешния пазар в Русия и Украйна, за тяхно съжаление вече пазара в Украйна замина :)
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА"В Турция, която не е член на ЕС могат да си го строят както пожелаят и при каквито си искат условия... - но това е само до границата... - след това трябва да спазват правилата..."След това не ги интересува - ще се включат с Трети Енергиен Пакет във всяка построена от ЕС тръба. Това е идеята- Е'ахте ни с Трети пакет, сега ние ще ви е'ем с него.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 99Виж сега, камарад, я попрочети пък Русия къде е започнала да изнася повече газ и й направи сметка дали е намалила износа си на газ или го е диверсифицирала, ако знаеш какво е това.
96
3
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
В Турция, която не е член на ЕС могат да си го строят както пожелаят и при каквито си искат условия... - но това е само до границата... - след това трябва да спазват правилата...
95
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия трябва да свикне , че клиентът е Царя !
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен До СибирскаАма аз не се сещам руснаците да ритат много против санкциите. Не им е много приятно , но не се обаждат твърде. Виж, комисарите на ЕК много яко рИват заради газа...
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казуса с Турски поток е много елементарен. Американците завладяха тръбите на Украйна - една от целите, наред с овладяването на Крим, и сега Русия им показва палец. Няма да тече руски газ по американски тръби!
92
0
 
13
 
! Отговори
Голям праз преди 9 години
Чичко Шефчович се сърди на чичко путин, че последният не уважава достатъчно газовите му тръби.
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стоян петров"Русия, ще се разцепи на 23 държави."Така, сега остава да кажеш, че Русия ще загуби 10 млн души и ще си пълно copy/paste на един бивш полски президент.А ако следваш поляците , че украинци са освободили Освиенцим, защото е бил Първи Украински фронт, разкажи за 45 годишната ни окупация от Трети Украински фронт. :)))
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 101 не се ли сещаш че газта движи икономиката , азия ще стане раи а ЕС *** за отпадъци , то не че сега не сме де , и по точно българия
89
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сибирскаи като Ви е все равно, оти рипате срещу снакциите ? :)
88
10
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До сибирскаНе им е "все равно"... - не им е "все равно"... - все нещо трябва да се яде...
87
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eдинствените, които се мятат като рива на суxо сме ние, но ние си разваляме отношенията с всички, и да ни врътват кранчето отвсякъде. С тази политика, която водим станаxме *** на Европа.
86
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 101И къде ще продавате в Азия ? на Китай ли ? че то цялото потребление на Китай е по-малко от вноса на ЕС, отделно че Китай за последните 15 години е увеличил собственния добив 10 пъти :) вече стартира и шистовия добив там, всички големи западни компании вече имат концеси за шистов добив в Китай, нали се сещаш, че точно след 5 години цената на газта в Китай ще е като тази в САЩ, а именно 2,8 $ за BTU или около 100$ за 1000 куб метра, отделно и казахите хич не се радват че им крадете пазара
85
1
 
17
 
! Отговори
наглост! преди 9 години
Т.н. ЕС праска санкции на Русия и след това иска някой да се съобразява с тях! Това се казва наглост!
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 99какво да спада износа на газ за ЕС тук говорим дали изобщо ще имат газ ,а както сам казваш че потребителите намаляват, за това Русия се насочва към азия , може санкцията на русия срещу ЕС да е краи на газта
83
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте сега товарищи и да рипате и да не рипате, износа на рускои газ за ЕС спада и ще продължава да спада, погледнете цифрите преди патакламата в Грузия, Русия е изнасяла в ЕС по 220-230 млрд куб.м, а за 2014 година количествта са под 170 млрд, това са фактите :) знам че са болезнени за вас но е така, отделно през тази година ще налбюдаваме и други негативни тенденции за Газпром и руския газ, породени от ниските цени на петрола през последните 6 месеца
82
17
 
0
 
! Отговори
Путя преди 9 години
са мята като риба на сухо. Сменя пососи на потоци, скърца с зъби и троши моливи с голи ръце. Е, га краде земя от съседни държави, хубаво ли ти беше? Ся стой в кочинката гладен и мизерен да се научиш да не пипаш чуждото.
81
0
 
14
 
! Отговори
До 93 преди 9 години
Ей, че откъде го измисли това бе.......точно 23 държави? Може ли, господинчо да ни осветлите, защо това число така ви хареса? Нещо в съня ви ли подсказа това?
80
1
 
17
 
! Отговори
До 86 преди 9 години
Да се смееш ли, да плачеш ли? ТАНАП-а щял да доставя ЦЕЛИ 10 млрд. куб. на ЕС, като сега ГАЗПРОМ доставя на ес......153 млрд. куб!!!! Направо да паднеш от смях! СТРАШНА КОНКУРЕНЦИЯ, НЕМА ЩО!!!!!! Хи, хи ...хи....