Антиглобалисти подпалиха Франкфурт

Заради безредици откриването на сградата на ЕЦБ ще е при закрити врати
18 мар 2015 11:26, Бойчо Попов
33
Антиглобалисти подпалиха Франкфурт
Снимка: Reuters

Още в началото на обявения преди дни протест на критичното спрямо капитализма движение Blockupy, насочено и срещу европейската политика за противопоставяне на икономическата криза, в сряда във Франкфурт се стигна до очаквани безредици.

В близост до "Старата опера" в центъра протестиращите са замеряли полицаи с камъни, като най-малко един полицай е бил ранен, заяви говорител на полицията, цитиран от ДПА. На няколко места е имало нападения срещу полицейски служители.

Антикапиталистите подпалиха редица полицейски коли по време на протеста си срещу откриването на новата централна сграда на Европейската централна банка във Франкфурт. Въпреки взетите мерки и кордона от полицаи, активистите на лявото радикално движение успяха да внесат безпорядък.

Ето защо официалното откриване на комплекса на банката, чието построяване струва 1,3 млрд. евро, ще се проведе на практика при закрити врата. До двете 185-метрови стъклени кули, разположени на площ от 120 хил. кв. м. на брега на река Майн, ще бъдат допуснати само избрани журналисти и, разбира се, официалните гости.

"Атмосферата е агресивна", заяви говорителката на полицията Клаудия Рогалски пред ДПА. Но полицията била напълно подготвена за нападенията. "Още в навечерието на събитието заявихме, че очакваме значителни безредици..., но плановете ни са съобразени с това и имаме достатъчно жива сила в града".

Полицията е използвала водно оръжие срещу част от демонстрантите. "Сблъсъците са направили необходимо използването на водно оръжие", писа в Twitter полицията във Франкфурт. Потушени са били редица пожари, а общо седем полицейски коли са били запалени.

Пред самия комплекс на ЕЦБ има засега мирен протест на протестиращи срещу политиката на Запада и ЕЦБ.

"Не знаем нищо за нападания над служители на банката", твърди говорител на Blockupy. Официалното тържествено откриване ще бъде в 12 часа българско време. Банката вече ползва двете стъклени сгради от няколко месеца. Полицията очаква на протеста да се съберат поне 10 000 демонстранти.

Вижте повече в галерията на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
24
1
 
7
 
! Отговори
Комунизъм преди 9 години
Германия финансира и подготви Ленин, за да вкара царска Русия в безредици. После комуистите създадоха коминтерна и почти направиха Германия комунистическа. Трябваше да заложат на фашистите, които с кръв и разстрели да ликвидират комунистите на запад. После знаем......Сега запада финансира майданизма.......и си мисли, че е далече.....
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO BRAVO.
22
1
 
16
 
! Отговори
bg smeshki преди 9 години
tva e prostrst sreshtu Novia Svetoven Red i evreiskite banskteri koito kontrlirat vsichki banki ! vkluchitelno i ECB !
21
3
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
От едно евентуално разпадане на ЕС, на най-голяма далавера ще са Германия и Франиця. А най-здраво ще го издухат бедняците като *** и Румунещи. :))) Аз съм "ЗА"! :)))
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така. Това е само началото на края.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Времето свършваSyriza, Podemos ... Venceremos !! tik, tak
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17Твоят коментар е класика в жанра "радостта на ***", та нали без Южен, или без Турски поток, не някой друг, а ние ще останем без газ.
17
30
 
1
 
! Отговори
Сър Пичук преди 9 години
Антиглобалисти? Разглезени дечурлига, на които благините в живота им са дошли именно от глобализацията /и от сметките на тате, естествено/
16
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция спря турски поток. Джуджето в кремъл ще се спука от яд- кеф кеф кеф рашките сега сами ще си пият газта.
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фобия, означава страх. А народа е казал:"На страха очите са големи!" Ето защо русофобите, путинофобите са агресивни. Защото се страхуват. А страха е ирационално, неинтелигентно изживяване, което ако стигне до паника, може да извърши куп безумия, каквито се очертават май...като чета новините...Бог да ги озаптиса, зада не ядем дървото всички!
14
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У нас, протестиращите преди една година срещу заема от 1 млрд. бяха "умни и красиви"Днес протестиращите срещу 16 млрд. заем, са "***", "комунисти", "фашисти", хора на "оня лудия"Според журналята, тия от движение Blockupy, протестират защото Европа щяла да пребори кризата, демек - те искали да си седим в криза.Дами и господа управляващи и пропагандиращи, няма да мине, в Европа все още има огромен брой нормални и мислещи хора!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ умират със всеки изминат ден , Ротшилд се премести в Хонг Конг , а Франкфурт е мястото от където е тръгнала фамилията Ротшилд.
12
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"критичното спрямо капитализма движение Blockupy, насочено и срещу европейската политика за противопоставяне на икономическата криза"Журналистическия професионализъм в свободния демократичен свят се свежда до това, да се представят едни и същи събития, като положителни, или отрицателни в зависимост от това къде се случват.Вижте горния цитат само - протестирали срещу политиката на ЕС която овладява икономическата криза:) *** някакви протестиратВ Украйна, *** обаче са борци за свобода
11
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи виждал ли си американски "конслагер".В четвърто районно бият по-лошо.
10
23
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платени руски нпоистиЩе се пробват от тук от там да клатят ЕС.
9
4
 
23
 
! Отговори
mrawka преди 9 години
НЕ ВСИЧКИ ХОРА В ЕВРОПА СА *** ДА НЕ ВИЖДАТ ГОСПОДСТВОТО НА БАНКИТЕ НАД ЦЯЛ СВЯТ.ПРОКЛЕТИТЕ БАНКИ ,А СПОРЕД МЕН НАИ-ЗЛОКАЧЕСТВЕНИЯТ ТУМОР В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ДЕТРОНИРАНИ И ДА СЕ ВЪВЕДЕ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА СИСТЕМА КОЯТО ДА ГИ ЗАМЕНИ.
8
4
 
27
 
! Отговори
Времето свършва преди 9 години
Е.С.----Тик Так....Тик Так....
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Провал на цветна революция в Киншаса (Конго) , арестуван е сътрудника на USAID Кевин Стер както и активисти от съседни страни.За горния веднага се е застъпила Джен Псаки в обръщение към пресата.
6
2
 
31
 
! Отговори
Икономиста преди 9 години
Не, не са рубладжии. Евроджии са.