Бившият ел техник на Пикасо получи двегодишна условна присъда

Мъжът твърди, че получил в дар 271 творби на художника
20 мар 2015 16:50, Елка Василева
3
Бившият ел техник на Пикасо получи двегодишна условна присъда
Пиер льо Генек и съпругата му Даниел. Снимка: БТА

Бившият електротехник на Пикасо - Пиер льо Генек и съпругата му Даниел получиха двегодишни условни присъди за укриване на 271 негови откраднати творби, предаде Франс прес.

75-годишният Льо Генек твърди, че получил в дар творбите в началото на 70-те години на миналия век от последната муза на художника - Жаклин с неговото съгласие. Тогава електротехникът работел във вилата на Пикасо край Кан.

Още по темата

Льо Генек пазил четири десетилетия творбите в гаража си, като уверява, че не е осъзнавал колко скъп е подаръкът. За тях се разбрало, когато ги дал за доказване на авторството им през 2010 г.

Свидетели по делото обаче категорично изключиха тази хипотеза. Художникът Доминик Саси отбеляза, че да се дарят на електротехник 180 творби и бележник с 91 рисунки от Пикасо е немислимо.

Сред творбите има колажи от периода на кубизма, акварел от синия период, рисунки с гваш, литографии и портрети на първата съпруга на художника - Олга. Оценени са на общо 100 милиона евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Пикасоелектротехник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
Ъ преди 9 години
а аз си мислих,че всеки е невинен до доказване на вината...да де ама според европейските ценности да се направи такъв подарък на електричари,плочкаджия,готвач,градинар и т.н е "немислимо".пфу да ви ...
2
2
 
5
 
! Отговори
МАНИЯК преди 9 години
как разбраха че точно тези творби са откраднати ...като да ги вземат от нещастника за да не спечели той .нали
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кое му е немислимото??!?!?На един познат жена му постоянно хората й даряват вещи - я палто, я обувки, я някоя златна дрънкулка, така че нищо невероятно няма.